19 Eylül 2024 Perşembe

Diyarbakır'da İbrahim Kartay için adalet istendi

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, 15 Ağustos 1994'te köyüne düzenlenen baskında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan İbrahim Kartay için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 810'uncu haftasında Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun da katıldı.

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Hurê köyünde 15 Ağustos 1994'te gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay'ın hikayesini paylaşan Ömer Saman, Kartay'ın yaşadığı köye 15 Ağustos 1994'te askerlerin baskın düzenlediğini söyledi.

"Askerler, köylüleri meydanda toplayıp, köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak öldürülür. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır'a köylüler eşinin gözaltına alındığını söyler. Çocuklarıyla komşu köye sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hêne'ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile, Hani Jandarma Karakolu'na gider" diyen Saman, burada Çakır'a "İbrahim Kartay gözaltına alınmadı" dendiğini aktardı.

BABASINA ATEŞ AÇILDI
"Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunu bir daha sormaması için tehdit edilir. Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır" diyen Saman, İbrahim Kartay'dan bir daha haber alınamadığını söyledi.

Kartay'ın gözaltında kaybedilişin 30'uncu yılında bir kez daha adalet talep ettiklerini belirten Saman, "Yargı makamları zamanaşımı hükümlerini, faillerin soruşturulmasını ve yargılanmasını önlemek için kullanmaya son versin. İbrahim Kartay dosyasında hakikati açığa çıkartacak, bu suçun tüm sorumlularını tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma başlatılsın istiyoruz. İbrahim Kartay için ve tüm kayıplarımız için adalet sağlansın istiyoruz" dedi.

Etkinlik, oturma eylemiyle son buldu.