16 Eylül 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da 1 Eylül yürüyüşüne çağrı

Diyarbakır'da 1 Eylül Dünya Barış Günü sebebiyle gerçekleştirilecek yürüyüşe çağrı yapan DEM Parti milletvekili Adalet Kaya, "Bu coğrafyada barışı sağlamak mümkün ve biz bunun mücadelesini veriyoruz. 1 Eylül toplumun her kesimine barışın sesini duyurmanın fırsatıdır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Abbas Şahin, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü binasında düzenlenen açıklamaya, DEM Parti milletvekilleri Adalet Kaya ve Sevilay Çelenk de katıldı.

Kürdistan coğrafyasında yürütülen savaşlara dikkat çeken Abbas Şahin, "Bu ülkenin savaşa değil barışa ihtiyacı var. Bu iktidar ve yandaşı bu politikaları uygulayarak ırkçılık söylemleriyle toplumsal yapıları, halkları karşı karşıya getirip kendi beka sorununu ortadan kaldırmak istiyor" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Şahin, "Onurlu barış taraflarıyla olur. Bu tecrit toplumun her alanına yansımaktadır. Biz bu tecridi reddediyoruz. Bu toplum tecrit, baskı altında tutularak yönetilemez. Bu kadar baskının olduğu ortamda barış elzemdir. Toplumsal barış için ve Kürt sorunun çözümü için tecridi kıralım. Bunun için yarın yapacağımızı yürüyüşe herkesi davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYA: 1 EYLÜL BARIŞIN SESİNİ DUYURMANIN FIRSATIDIR
Türkiye'nin son 9 yılda savaşa harcadığı bütçenin yüzde 60 oranında arttığına dikkat çeken DEM Parti milletvekili Adalet Kaya, "Savaşın yansımaları olan şiddet her alanda artarken, ne yazık ki eğitime, sağlığa bütçe ayırmayan devlet Kürtlere bomba yağdırmaya bütçe bulabiliyor. İsrail, Gazze'de güvenli alanları bombalarken, yurttaşlar İsrail karşıtı eylem yaptığı için gözaltına alınıyor. Türkiye'nin ikiyüzlü tutumunu görmek gerekiyor. Türkiye dünyadaki savaşlarda arabuluculuk rolünü üstleniyor. Kürdistan'da ise köyleri işgal etmesi, Rojava'da ve bölgemizde savaş politikalarına hız vermiş olması ne kadar ikiyüzlü bir politika yürüttüğünü gösteriyor. Bu coğrafyada barışı sağlamak mümkün ve biz bunun mücadelesini veriyoruz. 1 Eylül toplumun her kesimine barışın sesini duyurmanın fırsatıdır. Barışın baş müzakerecisi Abdullah Öcalan'dır" dedi.

Tecridin kaldırılması ve Kürt sorunun çözümü için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade eden Kaya, "1 Eylül hem Kürdistan'da hem de tüm dünyada barışın ilk adımı olsun. Talebimizi hep birlikte yükseltelim. Türkiye bu çatışmaları değiştirebilecek bir zemine gelmek zorunda ve biz bunu sağlayacak güçteyiz" ifadelerini kullandı.

Kaya, Diyarbakır halkını yarın AZC Plaza önünden Şeyh Said Meydanı'na kadar gerçekleştirilecek yürüyüşe katılmaya çağırdı.