5 Ekim 2024 Cumartesi

Diyarbakır Newroz'unun mesajı: Direniş

Diyarbakır'da Newroz Parkı'nda buluşan yüzbinler, HDP'nin kapatılmasına izin vermeyecekleri yönünde irade beyanında bulundu. Diyarbakır halkı, HDP'ye yönelik saldırıları, tecridi ve iktidarın saldırılarını direniş, mücadele kararlılığıyla durduracaklarını ilan etti. Yüzbinlerin "Bijî Newroz" sloganları eşliğinde, Newroz ateşi yakıldı.

"Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları için Diyarbakır halkı sabah saatlerinden itibaren Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda buluştu.

AKP-MHP iktidarı tarafından gasp edilerek kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer düzenlememesi nedeniyle halk alana yürüyerek ulaştı.

Ulusal kıyafetleriyle zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde alanı yürüyen pek çok kişi, "Newroz pîroz be" yazılı maskeler taktı.

Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil Ağı, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattığı imza kampanyası kapsamında Newroz alanı girişlerine stant kurdu.

Kutlamanın gerçekleşeceği alanda sarı, kırmızı, yeşil bayraklar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) flamaları asılırken, "Newroz" yazılı ışıklandırmalar yapıldı.

Bu yıl Diyarbakır'da yapılacak Newroz kutlamasını 200 gazeteci takip ediyor.

Halk, Otogar, Havaalanı, Evrim Alataş ve Yeni Hal Caddesi üzerinden zılgıtlar ve sloganlar atarak miting alanına girdi. Onbinlerce kişi Newroz şarkıları eşliğinde halay çekerken alanda, gökkuşağı bayrakları dikkat çekti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri de alanda yerlerini aldı.

"Bijî berxwedana zindanan" sloganının sık sık atıldığı Diyarbakır mitingine, kadınlar rengarenk ulusal kıyafetleriyle katıldı.

HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Yenihal Kavşağı'ndan sloganlarla miting alanına yürüyüş düzenledi.

Her yıl milyonlara ev sahipliği yapan Newroz Parkı'nda, platforma 8 dilde "Newroz pîroz be" yazıldı. Meydana ise "Berxedanan jinên ciwan deng daye qaden azad", "Em li hemberî qirkirina jinê jiyane, azadiye diparezin", "Ruhê Newroz e iro li zindana li seranserî jiyanê zindî buye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî" yazılı pankartlar asıldı.

'GÜNEŞİMİZE SELAM DİRENİŞE DEVAM'
Newroz Meydanına giriş yapan halk, "Güneşimize selam, direnişe devam" ve "Newroz inkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa'nın direniş ruhudur" yazılı pankartlar taşıdı.

Mitinge HDP bayraklarıyla katılan Diyarbakır halkı, partilerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini haykırdı.

Newroz Meydanı'nda İmralı'da tecrit altında olan ve sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygıların olduğu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK bayrakları da taşındı. Öcalan'ın avukatları ve ailesi ile görüştürülmesini talebini dillendiren onbinler, polisin tehditlerine rağmen sık sık "Bijî serok Apo" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarını atıyor.

Newroz, Çerxa Şoreşê marşı ve "Bijî Serok Apo" sloganları eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasında Kürt halkının Newroz bayramını kutladı. Söner, şunları söyledi: "Dehak, Kawa'nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz, direniştir, serhildandır, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Newroz'u Mem û Zîn'in aşkıyla kutluyoruz. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız. Newroz pîroz be."

ESP EŞ GENEL BAŞKANLARI: NEWROZ'UN İSYAN ATEŞİNİ BÜYÜTELİM
Diyarbakır Newroz'unu selamlayanlar arasında ESP Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü de vardı. Haklarında verilen ev hapsi kararı nedeniyle Diyarbakır Newroz alanına gidemeyen Gümüştaş ve Tümüklü'nün gönderdikleri mesaj okundu. Hakların Newroz'unu kutlayan ESP Eşbaşkanları, "Gün partimiz HDP'ye, özgürlük ve eşitlik mücadelesine sahip çıkma zamanıdır. İşte bu sorumluluk ve kararlılıkla Newroz'un isyan ateşini büyütelim, yaşamı özgürleştirelim" çağrısında bulundu.

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI
Yüzbinlerin katıldığı Diyarbakır Newroz'unda, Newroz ateşi "Bijî Newroz", Bijî sêrok Apo" sloganları ile yakıldı.

Protokolde 2018 yılında cezaevlerinde başlayan açlık grevlerinde yaşamını yitiren Zülküf Gezen'in ailesi, HDP milletvekilleri, sendika ve demokratik kitle örgütü yöneticileri, Kürdistan İttifak Grubu'nda bulunan siyasi partilerin temsilcileri, ESP Parti Meclisi üyesi Serfinaz Göçmez, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar bulunuyor.

GÜZEL: KÜRTLER DİRENİŞ MEYDANLARINDA
Newroz alanını dolduran yüzbinleri selamlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, "Amed bugün Demirci Kawa'nın çekici, Çağdaş Kawa'nın direnişi, Zekiyelerin, Rahşanların yoldaşları oldu. Newroz direnişi getiriyor, direniş yaşamı getiriyor. Mart ayı Kürdistan için direniş ayıdır. Newroz meydanları direniş meydanlarıdır. Halkımız her şeye rağmen meydanlarda, köylerde, yaylalarda, gençlerin ve kadınların öncülüğünde Newroz ateşini harlıyor. Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir" dedi.

'KADIN KATLİAMLARININ SORUMLUSU AKP'DİR'
Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine de değinen Güzel, "Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Cumhurbaşkanı, bu kararla kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu karar kadın katillerine cesaret verecektir. Bundan sonra kadın katliamlarının sorumlusu AKP'dir. Bu karar, kadın katliamını, şiddetini meşrulaştıran bir karardır. Ama bizler sözleşmenin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi, eşbaşkanlık gibi kırmızı çizgimizdir. Bu kararı tanımıyoruz, mücadele edeceğiz. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz" diye konuştu.

'TECRİT SÜRDÜKÇE, DİRENİŞ SÜRECEK'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde ağır bir tecrit sürdürüldüğüne dikkat çeken Güzel, "Ortaya atılan iddiaların giderilmesi için tecridin sonlandırılması gerekiyor. İmralı'ya yaklaşım, Kürt halkına, Kürt sorununa yaklaşımdır. Tecride karşı 115 gündür tutsaklar açlık grevinde. Mazlumların ve Saraların Esat Oktay'a karşı direnişi sürüyor. Tecrit sürdükçe, direniş sürecektir. Tecrit kalkmadıkça, bu topraklara barış gelmeyecektir. Tutsakların direnişi, bizim direnişimizdir, talepleri bizim talebimizdir" ifadelerini kullandı.

ÇİFTYÜREK: KÜRT SİYASETİ YÜZYILLARDIR SOKAKTA YAPILIYOR
Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, Kürt halkının Newroz'unu kutlayarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan imza kampanyasına destek verme çağrısında bulundu. Çiftyürek, Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değindi, "Ferman padişahın ise meydan halkımızındır. İşte meydan, işte Kürt halkı. Kürt siyaseti yüzyıldır sokaklarda siyaset yapıyor. Meclis'te Kürt siyasetini hedef alınmasıyla siyaset bitmez. Fermanlarınızı tanımıyoruz, işte Kürt halkı, işte siyaset bu meydanda" dedi.

KÜRT ULUSAL BİRLİĞİ ÇAĞRISI
Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Çiftyürek, "21'inci yüzyıl Kürdistan'da ulusal birliğin sağlanması yüzyılı olacaktır. Artık birlik zamanıdır. Bugün birlik olursak, zafer yakındır. Bir kez daha bu meydandan çağrı yapıyoruz. Gelin birliği sağlayalım" çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından HDP Diyarbakır milletvekilleri halkı selamladı. Şilan Dora'nın ezgileriyle halaya duran kitleye daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar hitap etti.

SANCAR: HDP DİRENEN HALKIN UMUDU, GÜCÜ
Diyarbakır Newrozu'nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Ne yapabilirsiniz daha. Zindanlarınız, savcılarınız, hileleriniz durduramıyor bizi. Çünkü biz direnen halkın umudu, gücüyüz. Ve biz biliyoruz ki direnmek, yaşamaktır. Berxwedan jiyane" dedi.

Diyarbakır Newroz alanını dolduran halkın inancı ve coşkusuna vurgu yapan Sancar, "Amed özgürlük istiyor, yıllardır özgürlük için mücadele ediyor. Coşkunuz, inancınız, direnişiniz daim olsun. Merhaba özgürlüğe ve barışa sevdalı Amed, zulme boyun eğmeyen onurlu halkımız, merhaba Amed'in direngen kadınları, umudun ve cesaretin gençleri, merhaba Newroz'un çocukları. Sizleri ve tüm halkımızı baharın coşkusuyla selamlıyorum. Türkiye ve Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz'u yürekten kutluyorum. Newroz kutlu olsun" diye konuştu.

'BU HALK OLDUĞU SÜRECE BOYUN EĞMEYİZ'
Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Selçuk Mızraklı, Gültan Kışanak, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'na selam gönderen Sancar şunları söyledi: "Bu halk burada olduğu sürece, hiç kimse bizlere boyun eğdiremez, diz çöktüremez. Partimize yönelen baskılar, zulümler durmuyor. Zalimler kendi işlerini yapıyorlar. En iyi bildiklerini yapıyorlar… Ama biz de direnmeyi biliyoruz. Mücadeleyi biliyoruz ve bizler de başaracağımıza olan inancımızı her daim sağlam tutuyoruz. Yürüyüşümüz inançlar, sizlerin kararlılığıyla devam ediyor, devam edecek."

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararına da değinen Sancar, "Kadına düşman bunlar. Bir gecede anayasaya darbe yapıyorlar. Her gün yeni bir darbe. Bu iktidar darbecidir. Bu iktidar kötülüğün sembolüdür" dedi.

'BU HALK SİZE BOYUN EĞMEYECEK'
Diyarbakır Newroz alanını dolduran yüzbinlere işaret eden Sancar, "Bütün Newroz meydanlarını dolduran milyonlar diyor ki; biz size boyun eğmeyeceğiz. Kötülüğüne geçit vermeyeceğiz. Bu ülkeye özgürlüğü, demokrasiyi, barışı hep birlikte getireceğiz. Söz olsun, mutlaka başaracağız. Mutlaka kazanacağız" sözleriyle direniş ve mücadele vurgusu yaptı.

'HALKI BİR YERE KAPATAMAZSINIZ!'
Siyasetle yenemedikleri HDP'yi, savcılarını harekete geçirerek kapatmak istediklerini söyleyen Sancar, şöyle konuştu: ""Sarayın talimatıyla bir dava açıyor Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı. Öyle bir iddianame ki hukuk tarihine büyük bir ayıp olarak geçecek. Buldukları tek şey bizim barış sesimizdir, özgürlük isteğimizdir, demokrasi çalışmalarımızdır. Başka bir şey yok. Peki, hadi diyelim HDP'yi kapattılar, ya bu halkı ne yapacaksınız. Bu halkı nereye kapatacaksınız, hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, bu inancı durdurmaya. Başaramayacaklar. Biz halkımızdan aldığımız güçle, demokratik siyasette ısrarımızı devam ettireceğiz. Biz halkımızın demokrasi, özgürlük ve barış umudunu, siyaset, barış yoluyla gerçekleştirmek için mutlaka hep birlikte yeni yollar yaratacağız. Yeni yollar açacağız. HDP bir dükkan mı? Siz nereyi kapatıyorsunuz? HDP budur, HDP halktır, halk… HDP, umudun adresidir... İşte buradayız. Bu size dert olacak. Kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz, kaybedeceksiniz... Ne yapabilirsiniz daha. Zindanlarınız, savcılarınız, hileleriniz durduramıyor bizi. Çünkü biz direnen halkın umudu, gücüyüz. Ve biz biliyoruz ki direnmek, yaşamaktır. Berxwedan jiyane."

'BİRLİKTE YÜRÜYELİM'
Türkiye halklarına seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Hedef aldıkları HDP ama asıl amaçları bu ülkede demokrasi umudunu tamamen yok etmektir. Özgürlük inancını bitirmektir. Barış içinde eşit bir yaşam talebini, özlemini bitirmektir. O nedenle biz direneceğiz, mücadeleye devam edeceğiz. Demokratik siyaset yollarıyla, halkımızın iradesini, ülkedeki bütün halkların özgürlük, demokrasi ve barış özlemini gerçekleştirmek için yürüyüşümüze devam edeceğiz. Bunu sadece bize bırakmayın. Türkiye'nin bütün demokrasi güçleri, gelin hep birlikte zulme ve kötülüğe karşı mücadele edelim. Gelin, omuz omuza yürüyelim. Gelin sesimizi birleştirelim. Gelin, ortak demokrasi mücadelesini, barış umudunu halklara birlikte vaat edelim. Barışa, özgürlüğe doğru yürüyelim" çağrısında bulundu.

HDP'nin gücünü haklılığından ve halktan aldığına vurgu yapan Sancar, iktidarın halkın direnişinden korktuğunu söyledi. Sancar, "İktidar bizden korkuyor. Çok haklı, ne yaptılarsa diz çöktüremediler" dedi.

Mithat Sancar, 2013 Newroz'un okunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi mektubunu hatırlatarak, bu mektupta yapılan çağrısının arkasında olduklarını söyledi. Sancar, tecride karşı mücadele çağrısı yaparak, hapishanelerde süren açlık grevlerinin 115. gününde olduğunu hatırlattı, "İstedikleri şey çözüm, barış ve tüm bunlar için tecridin kalkması. Bu taleplere ses verelim, duyarlı olalım, hep birlikte yükseltelim" diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜĞÜN YOLU ULUSAL BİRLİKTEN GEÇİYOR'
Konuşmasında, Kürt ulusal birliği çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Ortadoğu barışının yolu Kürtlerin özgürlüğünden geçiyor. Kürtlerin özgürlüğünün yolu da Kürtlerin ulusal birliğinden geçiyor. Newroz Amed'den Qamîşlo'ya, Mahabad'dan Hewlêr'e, Kürt halkının kimliğini, onurunu korumak için, demokrasi ve barış umudunu savunmak için bir araya gelme, ulusal birliği kurma günüdür. Newroz ulusal birliğin sembolü olsun. Bütün Kürtler her şartta ve her yerde ulusal birliği sahiplenmeliler" diye belirtti.

Diyarbakır Newroz mitingi, yüzbinlerin sloganları ve halaylarla sona erdi.