22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır Barosu Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti: Kritik eşiğe yaklaştık

Diyarbakır'da 28 Kasım 2015'de sokak ortasında katledilen ve henüz katili bulunamayan Tahir Elçi anısına düzenlenen oturma eylemlerinin 159'uncusu yapıldı. Adliye önünde toplanan meslektaşları Elçi dosyasında herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini vurgularken cezaevinde açlık grevini sürdüren Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti. Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesi olayının aydınlatılması talebiyle yapılan oturma eyleminin 159'uncusu gerçekleşti. Adliye önünde yapılan eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Elçi'nin katledilişinden 159 hafta geçmesine rağmen soruşturma dosyasında bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti. Diyarbakır Barosu'nun çabalarıyla soruşturmaya ilişkin hazırlanan çalışmanın yirmi gün önce Cumhuriyet Savcısına verdiklerini ve bunun sonucunu beklediklerini ifade eden Aydın, 8 Şubat'ta bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevine değinen Aydın, “Bu durum maalesef birçok cezaevine de sıçramış durumda. Şu anda Baromuza gelen, kamuoyundan ve diğer insan hakları örgütlerinden alınan bilgilere göre bu sayı 300’e yaklaşmış durumda. Ne yazık ki bununla beraber cezaevlerinde hak ihlallerinde de bir artış var. Açlık grevine başlayan mahpuslara yönelik kötü uygulamalar var, şekerli ve tuzlu su verilmediği, vitamin desteği verilmediği yönünde bazı şikayetler var” dedi.

Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu bu hak ihlallerini düzenli olarak takip ediyor ve kamuoyuna duyuruyor ve duyurmaya, hak ihlallerini yapanlardan şikayetçi olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla 72. gün ve sonuçlarının ağır olmasına yakın bir dönemdeyiz. Açlık grevindeki Leyla Güven’in yaşı da dikkate alındığında gerçekten kritik eşiğe yaklaşmış durumdayız. Türkiye’nin bu konuda çok acı deneyimleri, çok acı bir hafızası var. Bizler bunlara bir kez daha tanıklık etmek istemiyoruz. Dolayısıyla bu sorunun hukuk çerçevesi içerisinde bir an önce çözülmesini beklediğimizi sizler vasıtasıyla kamuoyuna duyuruyoruz. Yasayla korunan bir mahpus hakkı söz konusu bu hakkın yerine getirilmesinde hiçbir yasal engel yok bunu belirtmek isterim.”