20 Eylül 2024 Cuma

DİSK'in seçim bildirisi yasaklandı

DİSK'in seçimlere dair çıkardığı ve işçilerin talepleri yer alan bildirisi Konak İlçe Kurulu tarafından yasaklandı. Kurul, sendikaların seçim döneminde propaganda yapamayacağını iddia etti.
İzmir’de, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) işçilerin seçim taleplerinin yer aldığı bildirinin dağıtılması Konak İlçe Seçim Kurulu tarafından yasaklandı. 
 
DİSK, “16 yılda işçiler neler kaybetti” başlığı ile bir bildiri hazırladı. İşçilerin yaşadığı sorunların yanı sıra AKP iktidarının işçi düşmanı yasal düzenlemelerinin teşhir edildiği ve işçilerin taleplerinin yer aldığı bildiriler için izin istendi.
 
DHA'nın haberine göre, Konak İlçe Seçim Kurulu, DİSK’in talebini görüştü. AKP, CHP, MHP ve HDP’den birer üyenin de yer aldığı toplantıda, bildirilerin dağıtılmaması yönünde karar çıktı. Karara HDP ve CHP'li üyeler karşı çıktı.  
 
Kararın gerekçesinde, “Sendikanın haklarını anlatmaktan öte, hükümete karşı eleştiri niteliğinde olduğu, sendikanın seçim propaganda döneminde propaganda yapması mümkün olmadığından, bildirilerin dağıtılması uygun görülmemiştir" denildi. 
 
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, karara tepki gösterdi. Sarı, “24 Haziran seçimlerine giderken DİSK olarak 16 yıllık AKP iktidarının işçilerin üzerindeki kayıplarını ve zararlarını içeren bir bildiri hazırladık. 16 yılda işçilerin neler kaybettiğini anlatmak istedik” dedi.
 
DİSK’in işçilerin seçimlerden beklentilerini açıklamak istediklerini belirten Sarı, “YSK, işçilerin taleplerini ilgilendiren bildirileri yasaklayacağına, resmi araçlar ile propaganda yapanlara, asıl seçim yasaklarına girdiğimiz dönemde devletin imkanlarını kullananlara, kamu kurumlarında hediye dağıtanlara, kaymakamlıklar aracılığı ile makarna dağıtanlara yasak koysun. Tüm bunları görmeyenlerin, işçilerin taleplerini içeren bildirileri yasaklanmasını kınıyoruz” diye konuştu.
 
AKP iktidarı döneminde çok sayıda işçi grevinin yasaklandığını söyleyen Sarı, “Emeklilik ve emeklilik hakları güçleştirildi. AKP dönemimde milli gelir artışı asgari ücrete yansıtılmadı. Gelir dağılımı bozuldu, kiralık işçilik yasal hale geldi. İş davalarında zorunlu arabuluculuk sistemi getirildi. İstihdamı arttırmada başarılı olamadılar. Bütün kamu işletmeleri satıldı” dedi.
 
Silah ile dolaşarak seçim propagandası yapanlar olduğunu belirterek, bu kişilere yaptırım uygulanması gerektiğini söyleyen Sarı, “Biz tüm bu baskılara rağmen çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özgürlük, demokrasi, barış, laiklik ve bilimsel eğitimi savunan siyasi partilerden yana tavrımızı alacağız” ifadelerini kullandı.