26 Kasım 2024 Salı

DİSK'in Meclis önündeki eylemine polis saldırısı

Esnek çalışma, 25 altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem tazminatının ortadan kaldırılması gibi düzenlemeler içeren torba kanunu Meclis önünde protesto etmek isteyen DİSK yöneticilerine polis saldırdı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileri ile bağlı sendikaların başkanları, TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşülmeye başlanan kanun teklifinin geri çekilmesini talep etmek için TBMM Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yapmak istedi.

İki minibüs ile Meclis önüne gelen DİSK yöneticileri, aracın kapısını açar açmaz çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı. Sendikacıları Meclis önünde bekleyen CHP ve HDP milletvekilleri araya girerek, gözaltı yapılmasını engellemeye çalıştı.

Uzun süre arbede yaşanırken, basının görüntü almasını engellemek için polis kalkanları kullanıldı.

BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı ters kelepçelenerek gözaltına alındı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Başkanı Remzi Çalışkan, uzun uğraşlar sonucu Meclis'e girdi.

ÇERKEZOĞLU: BU YASA DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ
Meclis'te milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Çerkezoğlu, Meclis'te görüşülen ve Türkiye işçi sınıfının en temel kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen yasal düzenlemeye karşı günlerdir iş yerlerinde, alanlarda itirazlarını dile getirmek istediklerini söyledi. "Yasanın Meclis'te görüşüldüğü bugün de siyasi iktidara bu konudaki itirazlarımızı ifade etmek ve bu yasanın derhal çekilmesi talebimizi ifade etmek için geldik" diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"Sabah erken saatlerden itibaren şubelerimizden, sendika binalarından buraya gelmeye çalışan arkadaşlarımızın önü kesildi, şubelerde bekletildiler. Buraya sınırlı sayıda arkadaşımızla geldiğimizde de Meclis kapısında basın açıklaması yapmamız engellendi."

'İŞÇİLER İÇİN NUNUMELİK DE OLSA BİR TANE MADDE YOK'
Çerkezoğlu, 3 kişi olarak Türkiye işçi sınıfını temsilen burada olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasa teklifinin genel gerekçesinde, Covid-19 pandemisinin istihdam üzerinde yarattığı olumsuz etkileri gidermek, işçi ve işveren üzerinde yarattığı riskleri sosyal devlet uyarınca en aza indirmek için bu yasayı çıkarıyoruz, deniliyor. Genel gerekçe son derece olumlu ama yasanın içeriğinde onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler var. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan patronlara yapılan ödemelerin daha da artırılması var. Kurumlar vergisin 5 puan düşürülmesi var. Suç işleyerek kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere teşvikler, ödüller var. Ama işçiler açısından numunelik de olsa bir tane iyileştiren madde yok. Örneğin gelir vergisinin azaltılması, asgari ücretten vergi alınmaması, temel tüketim maddelerinden KDV alınmaması yok. Pandeminin yarattığı yıkımdan işçiyi, emekçiyi koruyacak hiçbir düzenleme yok.

"Yüreğimiz İzmir'de. Enkazın tozu dumanı içindeyken Meclis'te deprem yasaları görüşülmesi gerekirken, pandeminin yarattığı toplumsal ve ekonomik yıkımı ortadan kaldırmaya dönük önlemler görüşülmesi gerekirken, Meclis bizlerin en temel kazanılmış haklarını ortadan kaldırmayı görüşüyor.

"Kıdem ve ihbar tazminatı, iş güvencesi, emeklilik hakkı gibi 1936 İş Kanunu'nda Türkiye işçi sınıfının hakları olarak yazılmış ve o günden bu güne mücadele ile geliştirdiğimiz temel hakların ortadan kaldırılması var.

'GENÇLER GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMANIN PENÇESİNE ATILIYOR'
"Her 3 gençten biri işsiz. Gençlerimiz işsizlikle, geleceksizlikle boğuşurken, gençlere kalıcı güvenceli istihdam yaratması gereken siyasi iktidar, gençleri güvencesiz çalıştırmanın pençesine atmaya çalışıyor. Bu yasal düzenlemeye göre, 25 yaş altındakilerin 10 günden az yaptıkları çalışmada işverenler prim bile ödemeyecek. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. 

'KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
"İktidar kıdem tazminatı hakkını gasp etmenin yeni bir yolunu bulmuş gibi görünüyor. Kıdem tazminatı başta olmak üzere kazanılmış haklarımızı savunmak bütün Türkiye işçi sınıfının görevidir. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Dün olduğu gibi bugün de tüm bu baskı ortamına rağmen haklarımızı sonuna kadar savunmaya kararlı olduğumuzu ifade etmek isterim."

Türk-İş ve Hak-İş ile birlikte dün yaptıkları açıklamayı hatırlatan Çerkezoğlu, işçi sınıfına "Bu iradeyi hep birlikte büyütelim" çağrısı yaptı.

Polisin engellemesini kınayan Çerkezoğlu, "DİSK en karanlık dönemlerde de Türkiye işçi sınıfının, Türkiye halkının mücadelesinde en önde olmayı her zaman başarmıştır" diye ekledi. 

Çerkezoğlu, gazetecilerin genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Dün üç konfederasyon olarak bu çerçevede itirazlarımızı dile getiren bir yazılı açıklama yaptık. Bu son derece önemli bir irade beyanıdır. Görüşmelerimiz devam ediyor diğer konfederasyonlarla. Dün ortaya koyduğumuz bu iradenin işyerlerinden başlayarak hep birlikte ileriye taşınması, bütün eylem ve etkinliklerle Türkiye işçi sınıfının iradesinin net bir biçimde ortaya konulması, bu torba yasa geri çekilene devam edecektir."

Çerkezoğlu, diğer konfederasyonların da dünkü açıklamanın arkasında durarak gereğini yapması gerektiğini söyledi.