22 Eylül 2024 Pazar

DİSK/Gıda-İş: Taşeron sistemi yasaklansın

Philip Morris'e bağlı Euroserve firmasında sendikalı oldukları için işten atılan taşeron işçiler 86 gündür direnişte. DİSK/Gıda-İş, işçilerin sesini Philip Morris Genel Merkezi önüne taşıyarak, taşeron sisteminin derhal son bulması çağrısı yaptı.

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, sendikalarına üye olduğu için işten atılan ve 86 gündür fabrika önünde direnen Philip Morris'e (Marlboro) bağlı taşeron firma Euroserve işçilerinin sesini duyurmak için Üsküdar'da bulunan Philip Morris Genel Merkezi önünde eylem düzenledi.

"İşten atılan Marlboro işçileri geri alınsın" pankartı açılan eyleme, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Arslan, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde işten atılan Euroserve işçileri ve DİSK'e bağlı çok sayıda sendikanın yöneticileri katıldı.

ERKOÇAK: TAŞERON CİNAYETTİR
İşçiler, genel merkezin önüne sloganlarla yürüyerek geldiler. İlk sözü Koç Üniversitesi Hastanesi'nde yine Euroserve taşeron firmasında çalışan ve işten çıkarılan işçilerden Suna Erkoçak aldı. Kendilerinin sağlıkta taşerona itiraz ettiği ve eşit işe eşit ücret istediği için işten çıkarıldığını anlatan Erkoçak, taşeron sisteminin derhal ortadan kaldırılmasını istedi. "Taşeron cinayettir" diyen Erkoçak, Koç Üniversitesi Hastanesi yönetiminin taşeron işçileri yok saydığını ancak bütün karlarını taşeron işçiler üzerinden elde ettiğini vurguladı.

ARSLANOĞLU: İKTİDARIN TERCİHİ SERMAYEDEN YANA
DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, taşeron sistemini yıllardır süren büyük bir vahşet olarak nitelendirdi. Taşeron sistemiyle ortaya çıkan hak gasplarının tesadüfi veya tek tek patronların kanun tanımamazlığıyla ilgili olmadığını vurgulayan Arslanoğlu, "Bu, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve devlete uzun zamandır iktidar olup yönetenlerin tercihidir. Sermayeden yana tercihlerini kullanıyorlar" dedi. İzmir'deki Marlboro fabrikasında aynı işi yapan işçilere farklı muamele yapıldığını söyleyen Arslanoğlu, taşeron Euroserve firmasının hem İzmir'de hem de İstanbul'da Koç Üniversitesi Hastanesi'nde aynı uygulamaları yaptığını, bu cesareti ise iktidardan aldığını kaydetti.

Bugün bu durumu Bekaert'de yapılacak grevin gece yarısı kararnamesiyle yasaklanmasıyla bir kez daha gördüklerini ifade eden Arslanoğlu, "Bize reva görülen bu düzenin sonuna geldiğimizi hepimiz görüyoruz. Kararlı bir biçimde mücadele ederek bu düzeni sonlandıracağımız günlerin özlemiyle tutuşuyoruz" dedi.

ARSLAN: 12 EYLÜL ZİHNİYETİ SÜRÜYOR
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Arslan, Bekaert grevinin yasaklanmasına tepki göstererek, 12 Eylül zihniyetinin grev yasakları, sendikasızlaştırılma, insan hakları ve hukukun çiğnenmesiyle her alanda devam ettiğini söyledi.

Euroserve firmasının Türkiye'deki bütün büyük tekellerde alt işveren olduğuna işaret eden Seyit Arslan, Euroserve altında çalışan on binlerce taşeron işçinin işyerlerinde kadrolu işçilerle aynı işi yaptığını ancak haklar konusunda yalnız bırakıldığını söyledi.

Marlboro'da da, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde de taşeron işçiler için patronların "Bunlar bizim işçilerimiz değil, yoksa biz işçi haklarına saygılıyız" dediğini ve kamuoyunu buna ikna etmeye çalıştığını anlatan Arslan, şöyle devam etti: "Ne Marlboro işçileri ne de Koç Holding bu işçi arkadaşlarımızı oranın çalışanı olarak görmüyorlar. Burada bir keyfiyet var, burada yıllardır devam eden bir hukuksuzluk var. Burada, 24 Ocak kararlarıyla birlikte Türkiye'de üretimin bölünüp parçalanmasıyla, taşeronlaştırılmasıyla, alt işverenlik uygulamalarıyla işçi sınıfını örgütsüz, sendikasız, dayanışmadan yoksun bırakmak var."

'TAŞERON SİSTEMİ DERHAL YASAKLANMALI'
Taşeron uygulamasının kamu veya özel farketmeksizin her sektörde son bulması çağrısı yapan Arslan, "Bütün işçilerin kadrolu, güvenceli, sosyal haklara sahip olarak çalışmalarını istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz" dedi. Marlboro patronlarının işçilerin makinelere ve fabrikaya zarar verdiği şeklinde yalanlarla uluslararası kamuoyundan gelen desteğin önünü kesmek istediğini söyleyen Arslan, "Marlboro işvereni, dünyanın her tarafında olduğu gibi Torbalı'da da sabıkanız büyük. Siz işçilere karşı suç işlediniz, bunun telaşıyla kendinizi temize çıkarmaya çalışıyorsunuz ama çıkaramazsınız" dedi.

PİROĞLU: İŞÇİLER AYAĞA KALKTI
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Philip Morris'te, Koç Üniversitesi'nde, DYO'da, Pulver Kimya'da, Eczacıbaşı'nın madeninde işçilerin sendikalı olduğu için işten atılmasının sorumluluğunun iktidara ait olduğunu söyledi. İktidar patronları korudukça patronların işçilere saldırmaya devam edeceğini vurgulayan Piroğlu, son olarak Bekaert'te grevin yasaklanmasıyla iktidarın işçi düşmanlığını bir kez daha gösterdiğini dile getirdi. Piroğlu, "İşçiler ayağa kalktı, işçiler öfkeli. Eninde sonunda bu patronları, bu barbarlık düzenini, arkasındaki güçleri de yenecek ve haklarını alacaklar" dedi.

Eylem boyunca, "Euroserve işçisi yalnız değildir", "Atılan işçiler geri alınsın", "Sendika hakkımız engellenemez", "Bekaert grevi yasaklanamaz", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Taşeron sistemi yasaklansın" sloganları atıldı.