22 Eylül 2024 Pazar

DİSK yönetimi Ağaç AŞ işçilerini sattı

DİSK yönetimi, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Ağaç AŞ işçilerinin başlattığı direnişte, işçiden yana değil, CHP'den yana tutum aldı. İşçilerin çıkarlarını umursamayan DİSK yöneticileri ve kimi BTO-Sen yöneticileri, işçilerin onay vermediği yüzde 26 ücret zammına imza attı. İşçilerin iradesini tanımayarak direnişi sonlandırdı.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı ve yönetiminde İYİP'lilerin bulunduğu Ağaç AŞ bünyesinde çalışan işçiler bir kez daha direniş başlattı. DİSK'e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTO-SEN) üyesi işçiler haziran ayında gerçekleştirdikleri direnişi talepleri kabul edildiği için sonlandırmış, fakat verilen sözler tutulmamıştı. 2 Eylül günü Saraçhane'deki İBB önünde eylem yaparak taleplerini sıralayan işçiler, belediye yönetimi verilen süre içerisinde taleplerini kabul etmediği için 5 Eylül Pazartesi sabahı direniş başlattı.

BTO-Sen öncülüğünde başlatılan direniş alanını gece gündüz terk etmeyen işçiler, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçilerin tamamına yüzde 42 zam yapıldığını belirterek kendilerine de aynı oranda zam yapılmasını istedi.

İşçiler direnişlerini sendikadan istifa baskısı ve mobbingin sona ermesi, kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin artırılması talebiyle kararlı bir şekilde sürdürürken, DİSK ve kimi BTOSen yöneticilerinin CHP ile işbirliği engeline takıldı.

ŞEREF ÖZCAN DİRENİŞİ BİTİRMEYE ÇALIŞTI
Direnişin birinci günü BTO-Sen yöneticileriyle görüşen İBB yönetimi, işçilere yüzde 26 zam dayatmasında bulundu. İşçiler yüzde 42 zam taleplerinde ısrarcı olduklarını söylerken, BTO-Sen Genel Başkan Danışmanı Şeref Özcan, işçileri yüzde 26 zamma onay vermeleri için ikna etmeye çalıştı fakat başarılı olamadı. Şeref Özcan'ın direnişi bitirme çabaları sonuçsuz kalınca, bu kez DİSK yönetimi devreye girdi. Yaklaşık bir yıldır çeşitli aralıklarla eylemler yapan, direnişler örgütleyen Ağaç AŞ işçileri, DİSK yönetiminin direnişlerine destek vermemesine tepki göstererek direnişin ikinci gününde konfederasyon yönetimiyle görüşme kararı aldı.

Sabah yan yana gelerek DİSK yönetimiyle direnişlerine destek vermeleri için zorlama amacıyla görüşme yapma kararı alan işçiler 4 kişilik bir heyet oluşturdu. Fakat bu görüşmeden DİSK yönetiminin direnişe destek vermesi değil, DİSK yönetiminin işçilerin direnişlerini bitirmesi sonucu çıktı.

Kadrolu işçilere yüzde 42, Ağaç AŞ bünyesinde çalışan işçilere yüzde 26 sefalet zammı dayatmasına göz yuman DİSK yönetimi, aynı zamanda Ağaç AŞ yönetiminin işçileri DİSK'ten istifaya zorlayarak DİSK düşmanlığı yapmasına da olur verdi. DİSK yönetimi, işçilere, direnmelerinin sonuç vermeyeceğini söyleme cüretinde bulundu. Direnişi desteklemeyeceklerini de açıkça deklare etti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu'nun katıldığı görüşmede işçilerin iradesini çiğneyerek yüzde 26 zamma imza atılması ve direnişin bitirilmesi kararı alındı.

DİSK YÖNETİMİ İŞÇİDEN DEĞİL CHP'DEN YANA
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Merkez yönetiminin Kadıköy, Maltepe ve Kartal belediyelerinde işçilerin ve işyeri temsilcilerinin iradesini çiğneyerek grevi sona erdirmesi kararlarının ardından benzer tutum DİSK yönetimi tarafından alınmış oldu. DİSK ve DİSK'e bağlı kimi sendikaların yöneticilerinin işçilerin değil, CHP'li belediyelerin çıkarlarını gözeten tutumu bir kez daha işçi düşmanlığına denk düşen kararlar alınmasına neden oldu.

Üstelik Çerkezoğlu ve Serdaroğlu başta olmak üzere DİSK yönetimi İBB işçileri arasında ayrım yapılmasına da onay vererek, patronların işçileri bölen politikalarına su taşıdı.

DİRENİŞİN BİTMESİNİN SORUMLUSU İŞÇİLERMİŞ!
DİSK yönetimiyle görüşmeye giden heyetin direniş alanına gelerek yüzde 26.72'lik zammı kabul ettikleri yönündeki açıklamasına işçiler tepki gösterdi. Fakat DİSK ve BTO-Sen'in kimi yöneticilerinin aldığı bu kadar işçilerin direniş kararlılığını kırdı.

İşçilerin direnme kararlılığını büyütme sorumluluğu olanların sorumsuz açıklaması bu durumda belirleyici oldu.

BTO-Sen Genel Başkan Danışmanı Şeref Özcan, 5 Eylül günü başlatılan direnişe katılan işçilerin sayısının az olduğunu, çok sayıda işçinin çalışmaya devam ettiğini söyleyerek, yüzde 26'lık zammı bu nedenle kabul etmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, direnişin bitirilmesinden işçileri sorumlu tutmaya çalıştı.

DİRENİŞ ALANINA İKİ GÜNDE YOĞUN DESTEK ZİYARETLERİ YAPILDI
İşçilerin iki gün süren direnişine ise çok sayıda parti, devrimci örgüt ve kurum destek verdi. HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm iki gün boyunca işçilerin yanında yer alırken, TİP Başkanı Erkan Baş da ikinci gün işçileri ziyaret etti. ESP, SYKP, EHP, Kaldıraç, BEKSAV/Tiyatro İmge işçileri iki gün boyunca yalnız bırakmadı.