3 Ekim 2024 Perşembe

DİSK üyeleri kıdem tazminatı hakkı için iş yerlerinde eylemler yaptı

DİSK'e bağlı sendikalar örgütlü oldukları fabrika ve iş yerlerinde kıdem tazminatının gasbını öngören torba teklife karşı eylemler gerçekleştirdi.

AKP tarafından meclise sunulan ve AKP-MHP milletvekillerinin oylarıyla komisyondan geçen torba yasa teklifi ile patronlara teşvik dağıtılırken, kıdem tazminatı, güvenceli çalışma gibi işçilerin en temel haklarının gasbedilmek istenmesine karşı DİSK'e bağlı sendikalar örgütlü oldukları fabrika ve iş yerlerinde eylemler yaptı.

Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Polkima, Voes Talpina, Cengiz Makine, Başöz Enerji, Grid, ZF Sachs, Sarkuysan gibi pek çok fabrika ve iş yerinde basın açıklamaları düzenledi. Fabrikalarda yapılan ortak açıklamada "Kıdem tazminatını gasbetmek için kendilerince bir yol bulduğunu sananlar işçi sınıfını hiç tanımamışlar. Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatının gasbetmeye kalkanları affetmez. Her işçi bir gün 50 yaşına geleceğini ve o yaştan sonra kıdem tazminatı olmayacağını bilir. Her işçi çocuğunun hakkı için daha da kuvvetli direnir" denildi.

İZMİR'DE İŞÇİLER TORBA YASAYA 'HAYIR' DEDİ
Bornova Belediyesi Temizlik İşleri biriminde çalışan Genel-İş Üyesi işçiler "Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir" dedi.

DİSK'e bağlı sendikaların İzmir Şubeleri örgütlü oldukları işyerlerinde torba yasaya karşı basın açıklaması yaptı. Bornova Belediyesi temizlik işçileri, Bornova parkbahçe işçileri, Çiğli Belediyesi temizlik işçileri, Turgutlu Belediyesi temizlik işçileri, Karşıyaka Belediyesi Personel Aş. Karşıyaka Belediyesi'ne temizlik işçileri gibi birçok işyerinde ve şantiyede işçiler kıdem tazminatını ve emeklilik hakkını tehdit eden yasaya karşı seslerini yükseltti. İşyerinde sık sık "Kıdeme uzanan eller kırılsın" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 

İşyerlerinde okunan ortak açıklamada yasa ile işçilerin en temel haklarının gasp edilmek istendiğine vurgu yapılırken, "Kıdem tazminatımızı ve emeklilik hakkımızı torbaya atıp çalmak isteyenler, aynı torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyor" denildi. 

"Torba yasa ile işverenlere vergi ve pirim teşvikleri artmakta, kayıt dışı işçi çalıştıran işverenler dahi ödüllendirilmekte, işçilerin kıdem tazminatları ve emeklilik hakları parça parça ortadan kaldırılmaktadır" ifadelerine yer verilen açıklamada, kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı için mücadele çağrısı yapılırken işçiler torba yasaya "hayır" dedi.

Manisa Turgutlu Belediyesi'nde çalışan işçiler yaptıkları açıklamada yasa ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapacakları ve kıdem ve ihbar tazminatı hakkının ve emeklilik hakkının ortadan kaldırılmaya çalışıldığına vurgu yapıldı. İşçiler "Bize 'istihdam artacak' diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir: Belirli süreli sözleşme demek geçici işçilik demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zorlaşır" dedi.

KADIKÖY: İŞÇİLERİN BİRLİĞİ SERMAYEYİ YENECEK
İstanbul Kadıköy Belediyesi önünde basın açıklaması yapan Genel-İş üyesi işçiler, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları attı.