23 Eylül 2024 Pazartesi

DİSK: Torba yasa adaletsizlikle dolu

Genel Kurul'da görüşülecek torba yasa teklifini protesto eden DİSK, "Bize masallar anlatmayın. Torba yasa adaletsizlikle dolu" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen ve bugün Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"ne karşı açıklama yaptı.

İSTANBUL
DİSK, Kadıköy İskele Meydanı'nda, "Hepimiz 50 yaşına geleceğiz. Kıdem tazminatına, emekliliğe dokunma. Torba yasa geri çekilsin" ve "Çocuklarımızın kıdem tazminatına, çocuklarımızın emekliliğine dokunma. Torba yasa geri çekilsin" yazılı pankartlar ve dövizlerle biraraya geldi.

Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Adana'dan Antalya'ya, Diyarbakır'dan Kocaeli'ne, Manisa'dan Karadeniz'e kadar Türkiye'nin dört bir yanında Meclis'te görüşülecek olan Torba Yasa'ya karşı sokaklarda olduklarını kaydetti. Çerkezoğlu, Torba Yasa'ya karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

İzmir'deki 6,9 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileten Çerkezoğlu, arama-kurtarma çalışmalarında ve hastanelerde çalışan tüm işçi ve emekçileri de selamladı. Bir yandan Covid-19 salgını bir yandan da depremlerle mücadele edildiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, iktidarın gündeminin ise salgın ve depremle mücadele olmadığının altının çizdi.

"Evet deprem gibi doğal felaketleri engelleyemeyiz belki ama depremden en az zararla çıkılmasını sağlayabiliriz" diyen Çerkezoğlu, iktidarın tıpkı 1999 Marmara depreminde olduğu gibi bugün de arama-kurtarma çalışmaları devam ederken Meclis'te Torba Yasa'yı görüşeceğini kaydetti.

Yasanın genel gerekçesi olarak "pandeminin yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi, pandeminin işçi ve emekçiler üzerinde yarattığı etkileri, 'sosyal devlet ilkesi'yle gidermek" olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "Gerekçe güzel ama Kanun Teklifi'ne bakınca onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler var. Vergi, sigorta pirim destekleri var. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan daha fazla kayna aktarmak var. Hatta kayıt dışı işçi çalıştırarak suç işleyen işverenlere birde 'ödül' olarak destek vermek var. Ama aynı zamanda bu teklifte işçiler olarak, emekçiler olarak bizim en temel kazanılmış haklarımız, başta Kıdem Tazminatı'nın ve emeklilik hakkı olmak üzere bu haklarımızın ortadan kaldırılması var" dedi.

İktidarın yapması gerekenin gençlere iş olanağı sağlamak ve kamu istihdamını arttırmak olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, düzenleme Meclis'ten geçtiği takdirde 25 yaş altı ve 50 yaş üstünün tüm haklarının ortadan kalkacağını vurguladı. İktidara seslenen Çerkezoğlu, "Kıdem Tazminatı'nın gasp etmek için sihirli bir yol bulduğunuzu sanıyorsunuz ama bizi, DİSK'i, Türkiye işçi sınıfını hiç tanımamışsınız. Kıdem Tazminatı çocuklarımızın emanetidir" diye konuştu.

İktidarın görevinin gençlere insanca çalışma koşulları ve insanca yaşayacağı bir ücret sağlamak olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Bugün buradan bir kez daha ifade ediyoruz hükümeti ve Meclis'teki bütün siyasi partiler pandeminin yarattığı yıkım karşısında bizleri koruyacak, işçiyi, emekliyi, EYT'liyi, dar gelirliyi yani bütün halkı koruyacak politikalar hayata geçirmelidir. Meclis'in gündeminin bu yasa olması gerektiğidir. İkdidara çağrımızı Meclis'ten bu yasayı geri çekmelidir. DİSK olarak kıdem tazminatı hakkına, emeklilik hakkına, çocuklarımızın geleceği ve memleketin geleceğine sahip çıkmakta sonuna kadar kararlıyız."

ANKARA
DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen işçiler, "Hükümet yasanı al başına çal", "Tazminat hakkımız gasp edilemez" sloganları ile eylem yaptı. Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, kazanılmış haklarını gasp ettirmeyeceklerini söyledi.

Çalışkan işçilerin yasa tasarısına karşı her yerde eylem yaptığını ama yüreklerinin İzmir'de olduğunu söyledi. Emekçilerin enkaz çalışmasına çalıştığını, ülkenin gündeminin deprem olduğunu belirten Çalışkan, ancak iktidarın gündeminin bambaşka olduğunu söyledi. Meclis komisyonunda kabul edilen torba yasanın gerekçesi salgının etkilerini gidermek olarak sunulsada düzenlemede patronlara kepçe kepçe teşvik verilirken işçilere güvencesiz çalışma dayatıldığını dile getirdi.

Torba yasa geçtiğinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin koşulsuz bir şekilde belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılacağını belirten Çalışkan, "İş yasası süreklilik üzerine kuruludur ama işçinin güvencesi bu torba yasayla çiğnenmektedir. Belirli süreli sözleşme geçici işçilik demektir. İşçinin işten çıkarılmasını kolaylaştırmak demektir. Emekliliğin önüne bir engel daha çıkarmak demektir. Kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere haklarımızın elimizden alınması demektir. Genç ve ileri yaşta işçilere yapılan bu ayrımcılık Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır" dedi.

Bu torba yasada 15-27 yaş arasında 3 buçuk milyon genç işçinin etkileneceğine söyleyen Çalışkan, 50 yaş üzerindeki işçilerde ise emeklilikte yaşa takılanların emekliliğinin daha zor olacağını söyledi. "İşçi sınıfını bölerek kıdem tazminatını bu şekilde gasbeceğinizi mi düşünüyorsunuz" diye soran Çalışkan, kazanılmış haklarını gasbettirmeyeceklerini vurguladı. Çalışkan çarşamba günü de Meclis önünde eylem yapacaklarını duyurdu.

ADANA
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği de kıdem tazminatının gaspı ve patronlara yeni teşvikleri öngören torba yasa teklifini Mersin'deki Heykelli Park önünde protesto etti. Açıklamaya, DİSK'e bağlı sendikaların yanı sıra KESK, TMMOB ile Adana Tabip Odası, EMEP, CHP ve çok sayıda kişi katıldı. "Güvencesiz çalışmak istemiyoruz" ve "Tazminata uzanan eller kırılsın" sloganlarının atıldığı açıklamayı DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu yaptı.

Patronlara bol keseden teşvik dağıtan torbadan işçilere hak gaspının çıktığını vurgulayan Gündoğdu, "Bize 'istihdam artacak' diye masallar anlatmaya kalkıyorlar, oysa tüm işçiler şunu bilir; 'belirli süreli sözleşme' demek 'geçici işçilik' demektir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz, kıdem tazminatı olmaz, ihbar tazminatı olmaz, emekli olması zor" diye konuştu.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de DİSK'e bağlı sendikalar "Dokunma kıdem tazminatıma! Dokunma emeklilik hakkıma! Dokunma çocuklarımın haklarına! Torba yasa geri çekilsin!" diyerek işçilerin emeklilik ve kıdem hakkının ortadan kaldırılmasını ön gören AKP'nin torba yasa teklifine karşı açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Genel-İş Eskişehir Şube Başkanı Günay Ayaz "Başta işçiler-emekçiler olmak üzere tüm ülke salgının ve depremin yarattığı ağır sorunlar ile boğuşurken, ülkeyi yönetenlerin gündeminin de bunlar olmasını bekliyoruz. Ancak maalesef onların gündemi başka. Kıdem tazminatımız ve emeklilik hakkımız bir kez daha tehdit altında" diye belirtti.

Ayaz, "Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı bize çocuklarımızın emanetidir ve çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. Evet, tüm işçilerin 25 yaş altında çalışacak çocukları olacak ve bugünün genç işçileri de bir gün 50 yaşına gelecek. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz!" diye konuştu.

KOCAELİ
Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube binası önünde bir araya gelen işçiler, kıdem tazminatı hakkını gasbedecek esnek çalışma modelini içeren torba yasaya tepki gösterdi. Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, "Ölü soygunculuğuna izin vermeyeceğiz" dedi.

Torba yasanın istihdamı artırma adı altında meclise getirildiğini ifade eden Çelik, "Siyasetçiler yine yalan söylüyor, biz bunları 1999 depreminden tanıyoruz. Aynı şeyleri söylediler. Biz, başta DİSK olmak üzere, kararlıyız. Şimdi buna müsaade edersek, yıllardır göz diktikleri, işverenlerin üzerinde yük olarak gördükleri kıdem tazminatını tamamen elimizden alacaklar" dedi.

Torba yasadaki düzenlemelere karşı üretimi durduracaklarını söyleyen Çelik, "Buna müsaade etmeyeceğiz. Yarından itibaren uyarı eylemlerimiz ile üretimi durduracağız. Sonrasında gerekirse tüm fabrikalarda üretimi durdurarak, E-5'e çıkıp Ankara'ya yürüyeceğiz. Buna göz dikenler hesabını vermek zorunda kalacak, 'Ölü soygunculuğuna' izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

ANTEP
Genel-İş Antep Şubesi ve DİSK Tekstil Antep Bölge Temsilciliği de 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ortadan kaldıracak olan torba yasaya ilişkin açıklama yaptı. DİSK Genel-İş binasında yapılan açıklamayı Genel İş Şube Başkanı Süleyman Göçmen okudu. Açıklamadan önce konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, "Hükümet her sıkıştığında, işsizlik arttığında, pahalılık arttığında olduğu gibi, bunların üzerini kapatabilmek için yine işçilerin kıdem tazminatına el uzatmıştır. Biz kıdem tazminatımızı hiçbir zaman yedirmeyeceğiz. Çocuklarımızın rızkını yedirmeyeceğiz" dedi.

Güdücü'nün konuşmasının ardından açıklamayı okuyan Süleyman Göçmen, kıdem tazminatı ve emeklilik hakkının işçilere çocuklarının emaneti olduğunu ifade ederek "İktidarı bir kez daha uyarıyoruz: Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız. Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz" diyerek açıklamayı sonlandırdı.