DİSK toplumsal cinsiyet eşitliği dönemi başlattı
DİSK, son genel kurulunda yapılan öneriler ışığında anatüzüğünde "toplumsal cinsiyet eşitliği" değişikliği yaptı. Değişiklikler kapsamında "Kadın Dairesi" yeniden yapılandırıldı.
DİSK 14-16 Şubat'ta yaptığı 16. Genel Kurulu'nda kadın işçilerin görüş ve önerileri doğrultusunda ana tüzüğünde kimi değişiklikler yaptı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan değişiklikle ilgili DİSK "kadınların daha etkin olacağı yeni bir dönem başlıyor" değerlendirmesinde bulundu. Kadın işçilerin DİSK'in örgütsel faaliyetlerinde ve politikalarında daha etkin katılımını hedefleyen bir dizi tüzük değişikliği kabul edildi. Bu değişiklikler kadın işçilerin sendikal etkinliklere daha fazla katılmasını, sendikal eğitim ve örgütlenme faaliyetlerinde daha etkin yer almasını ve toplu iş sözleşmelerine toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hükümler konulmasını hedefliyor. DİSK'in Genel Kurul sürecinde sendikaların kadın yöneticileri, üyeleri ve uzmanları bir araya gelerek bir öneriler demeti oluşturdu. Bu öneriler DİSK'in 16. Genel Kurul'unda onaylandı.
Buna göre DİSK Anatüzüğü'nün temel amaç ve ilkeleri ile konfederasyonun görev yetkilerinin tanımlandığı maddelerine "toplumsal cinsiyet eşitliği" kavramı eklendi. "Kadın Dairesi"nin çalışma alanlarının yeniden tanımlandı.
KADIN DAİRESİ YENİDEN TANIMLANDI
DİSK Basın tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Konfederasyonun kadın çalışmalarının düzenli, verimli yürütülmesi ve dünya kadın hareketinin yakından takip edilmesi, kadın işçilerin çalışma hayatıyla ilgili sorunlarının saptanması ve bunlarla ilgili veriler ve politikalar üretilmesi amacıyla "Kadın Dairesi"nin çalışma alanları yeniden tanımlandı ve Tüzük'te kadınların katılacağı çeşitli organlar oluşturuldu.
Bu çerçevede, konfederasyonunun organları arasına 'Kadın Temsilciler Kurulu' ve 'Bölge Kadın Temsilciler Kurulu' eklendi. Bu değişiklik ile kadın işçilerin örgütlenmesine ivme kazandırılması, kadın işçilerin kendi sorunlarının doğrudan sahiplenicisi ve dönüştürücüsü haline gelmeleri ve bu yolla sendikal mücadeleye etkin katılımlarının sağlanması amaçlandı.
Ayrıca DİSK, 16. Genel Kurulu'nda tartışılarak karara bağlanan Sonuç Bildirgesi'nde (Yönlendirici Belge) de DİSK'in mücadele hedeflerinin arasında "kadınlara karşı şiddet"le mücadelenin etkin bir biçimde yürütülmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması ve ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması talepleri yer aldı.