20 Eylül 2024 Cuma

DİSK: Taksim 1 Mayıs alanıdır

AYM'nin 2014 ve 2015 1 Mayıs'ında Taksim'in yasaklanmasına ilişkin hak ihlali kararını değerlendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "İşçi sınıfının haklı mücadelesi mahkeme kararlarında da tescillenmiştir: Taksim 1 Mayıs alanıdır" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin 2014 ve 2015 1 Mayıslarında Taksim'in yasaklanmasına dair "hak ihlali" kararına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

AYM'nin 2014 ve 2015 1 Mayıs anma ve kutlamalarının Taksim'de yapılmasının engellenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdiğini belirten Çerkezoğlu, AYM kararındaki şu ifadelere dikkat çekti: "Sembolik bir değeri olan Taksim Meydanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile bağlantılı ele alındığında başvurucular, diğer sendikalar ve işçiler nezdinde öneme sahiptir. Bu nedenle işçi ve sendika kültürünü oluşturan yapı taşlarından biri olan Taksim Meydanı, yalnızca 1 Mayıs günü orada bulunanların dayanışmasını değil aynı zamanda emekçilerin ortak hafızasının varlığını göstermektedir. Bu durumda kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için orada bulunma hakkı vardır."

Mahkeme kararında mekan seçme serbestliğinin kategorik olarak yasaklanmasının Anayasa bakımından kabul edilemez olduğunun belirtildiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Anayasa Mahkemesinin, 2014 ve 2015 yılı 1 Mayıs anma ve kutlamalarının Taksim'de yapılmasının engellenmesini hak ihlali olarak değerlendiren kararı ve karar içeriğindeki tespitler, Taksim'in 1 Mayıs alanı olduğunu, Taksim'de anma ve kutlama yapılmasının uluslararası sözleşmeler, Anayasanın 34. Maddesi hükümlerine göre haklı ve meşru bir talep olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. İşçi sınıfının haklı mücadelesi mahkeme kararlarında da tescillenmiştir: Taksim 1 Mayıs alanıdır."