20 Eylül 2024 Cuma

DİSK: Sadaka değil, hakkımız olanı istiyoruz

DİSK, "Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret" şiarıyla İzmir'de yürüyüş düzenledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Enflasyon rakamları tek haneye düşene kadar asgari ücretin 4 defa güncellenmesini istiyoruz. Hep beraber ekmeğimize işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, "Gelirde adalet, vergide adalet ve insanca yaşanacak bir ücret" şiarıyla İzmir'de yürüyüş düzenledi. Basmane Meydanı'nda toplanan işçiler, "İnsanca bir ücret istiyoruz", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Vergide adalet istiyoruz", "Savaşa değil emekçiye bütçe" sloganları eşliğinde Konak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Binlerce işçinin bir araya geldiği eyleme, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri destek verdi.

'ÖZAK TEKSTİL İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR'
Yürüyüşte Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube işçileri, "Özak tekstil işçileri yalnız değildir. Özak tekstil işçileri kazanacak" pankartı açarak, 19 gündür direnen Özak işçilerinin direnişini selamladı. 

'ELİNİZİ SOFRAMIZDAN, CEBİMİZDEN ÇEKİN'
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, demokrasinin bütün kırıntılarını ortadan kaldırmaya çalışanlara karşı mücadele ettiklerini söyledi. Çerkezoğlu, "İkinci yüzyıla girdiğimiz bu süreçte emeğin milli gelirden aldığı pay en düşük seviyede. Dünyada hiçbir ülkesinde işçinin patrondan fazla vergi verdiği ülke yok. Biz bu yüzden vergide ve gelirde adalet diyoruz. Sermayeden, şirketlerden vergi almayan, alamayan, yandaş şirketlerin vergilerini affedenlere sesleniyoruz; daha fazla vergi almak istiyorsan içinin cebine bakmaktan vazgeçin. Etrafınıza bakın, karlarını açıklayan şirketlere bakın, tek kuruş vermeden kur korumalı mevduattan milyonlar kazananlara bakın. Elinizi soframızdan, cebimizden, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinden çekin" dedi.  

'SADAKA DEĞİL HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan sistem için Meclis'e kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Çerkezoğlu, Meclis'te bulunun bütün siyasi partilere bu kanun teklifinin kabul edilmesi için çağrıda bulundu. Çerkezoğlu, "Bizim ürettiğimizle bu ülke dönüyor ve ondan payımızı istiyoruz. Sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz ve onun için mücadele edeceğiz. 2024 yılı asgari ücreti belirlenecek. Çalışanların yarısını ilgilendiren bu toplantı sadece yarım saat sürdü. Biz bu toplantıda yer almasak da milyonlarca işçinin yaşam hakkı için verilen bu karar için alanlardayız" ifadelerini kullandı.

'EKMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
DİSK olarak her yıl rakam verdiklerini ancak bu yıl artan enflasyon rakamları nedeniyle insanca yaşanacak bir ücret talepleri olduğunu belirten Çerkezoğlu, "Çünkü aralık ayında açıklayacağımız rakam zamlı aldığımız ilk maaşta enflasyon karşında eriyip gidecek. Enflasyon rakamları tek haneye düşene kadar asgari ücretin 4 defa güncellenmesini istiyoruz. Hep beraber ekmeğimize işimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İnsanca yaşanacak bir ücret, vergide, gelirde, ülkede adalet için yürüyoruz" dedi.