22 Eylül 2024 Pazar

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Kıdem tazminatı genel grev gerekçemizdir

Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında yapılan eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz ve genel grev gerekçesidir" dedi.

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında fona devredilmesine karşı DİSK, Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Garajında eylem yaptı.

"Kıdem tazminatımıza dokunma" pankartının açıldığı eylemde, "Kıdem tazminatı bir müzakerenin değil ancak bir mücadele konusu olabilir" dövizleri taşındı. "Kıdem hakkımız söke söke alırız" ve "Kıdeme dokunan eller kırılsın" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kıdem tazminatının bir işveren sorumluluğu ve kıdem tazminatının emekçilerin 13. ay ücreti olduğunu ifade etti. Kıdem tazminatının fona devredilip işverenle bağının kesilmesi işçiler için çok kötü olacağını dile getiren Çerkezoğlu, "Her seferine kıdem tazminatını ülke gündemine getirdiler. Bizde her seferinde 'kıdem tazminatı kırmızıçizgimizdir dokundurtmayız' dedik. Onlar da her seferinde rafa kaldırmak zorunda kaldılar. Hükümetin son girişiminde 'kıdem tazminatı başka bahara kaldı' dediler. Bizde 'o bahar hiç gelmeyecek' kıdem tazminatımıza dokunamayacaksınız" diye konuştu.

'HÜKÜMET KIDEMİ GASP ETME GERDİNDE'
Salgın döneminde işçiler canları ile uğraşırken, iktidarın kıdem tazminatına el uzattığını belirten Çerkezoğlu, "Kıdem tartışmaları ilk kez ortaya çıkmadı. 18 yıldır AKP iktidarı bunu tartışıyor. Şimdi de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatını yok etmek istiyorlar. İşsizlik fonunda olduğu gibi Kıdem tazminatı da fona devredilip kendileri için kullanmak istiyorlar. Hükümet kendi beceriksizliğini ve kendi yarattığı ekonomik krizin bedelini ve emekçilere ödettirmek istiyor. Biz buna izin vermeyeceğiz" diye belirtti.

'BİR ANLAŞMA OLMAYACAK'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Sendikalar kendi aralarında anlaşsın" sözlerini hatırlatan Çerkezoğlu, "Sanki kıdem tazminatı tartışmaları bize aitmiş gibi 'sendikalar kendi aralarında anlaşsın' deniliyor. Biz sendikaların kıdem tazminatı için herhangi anlaşmamız yok, olmayacak da. Kıdem tazminatı tartışmalarını siyasi iktidar ortaya attı. Bunun sorumluluğu bize değil size aittir. Çıkıp sendikalara 'neden anlaşmıyorsunuz' demenin bir anlamı yok. 'Kıdem tazminatını birilerinin insafına bırakmadan çözmek istiyoruz' diyorlar. Bize anamızın ak sütü kadar helal olan kıdem tazminatının birilerinin insafına bırakılmaz. Kıdem tazminatını işveren ödemiyorsa buna en başta devlet müdahale etmesi gerekir ancak devlet bu tazminatı gasp etmek istiyor" dedi.

'GEREKİRSE GENEL GREVE GİDERİZ'
İktidarın şirketlere güvence verdiğine değinen Çerkezoğlu, "Patronlara güvence vermeyi bırakın, işçinin alınterinin güvencesi olun. Bu devlete düşen bir görevdir. Kıdem kırmızı çizgimizdir. Bu tartışmaları ortadan kaldırmak istiyoruz. Hükümet bu anlamda inat ederse biz sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hodri meydan diyoruz, DİSK olarak gerekirse grev ve genel greve çıkarız" ifadelerini kullandı.

Çerkezoğlu'nun açıklamasından sonra DİSK Başkanlar Kurulu kararları DİSK Araştırma Daire Başkanı Nevzat Karataş tarafından okundu.