20 Eylül 2024 Cuma

DİSK: Elleriniz vergide adalet için kalksın

DİSK, hazırladıkları vergide adalet kanun teklifinin Meclis'e gelmesi nedeniyle eyleme geçerek, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün siyasi partilere, Meclis'teki 600 milletvekiline sesleniyoruz. Elleriniz vergide adalet için kalksın diyoruz" çağrısı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, vergide adalet talebiyle İstanbul'da Şişli Belediyesi Ulaşım İşleri Şantiyesi'nde eylem yaptı. "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atılan eylemde, basın açıklamasını Zuhal Kaynak okudu.

Enflasyon nedeniyle ekmeklerinin her gün küçüldüğünü söyleyen Kaynak, "Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bir düzende her gün daha da yoksullaşıyoruz, gelirde adaletsizlik büyüyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir yandan da adaletsiz vergilerin altında eziliyoruz" dedi.

'ZENGİNLERİN DEĞİL İŞÇİLERİN VERGİ YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR'
Kaynak, şöyle devam etti: "Zenginlerin, şirketlerin, bankaların değil, işçinin emekçinin omuzlarındaki vergi yükü ağırlaşıyor. Bizler daha ücretlerimizi almadan peşin peşin son derece yüksek oranda gelir vergisi ödüyoruz. Vergi dilimleri düşük belirlendiği için her yıl erkenden bir üst vergi dilimine geçiyoruz. Enflasyon nedeniyle yoksullaşırken, yıl içinde sanki zengin olmuşuz gibi daha fazla vergi veriyoruz. Ocak ayında aldığımız ücreti, temmuzda, ağustosta, aralıkta alamıyoruz. Üstüne bir de zenginin de fakirin de; işçinin de patronun da aynı oranda ödediği ve bu yüzden adaletsiz olan KDV gibi dolaylı vergileri ödüyoruz. Bu vergilerin bütçedeki payı artıyor. DİSK olarak yıllardır 'Vergide Adalet, Gelirde Adalet' mücadelesi veriyoruz."

Kaynak, taleplerini şöyle sıralandı: 
🔹"Gelir vergisi ilk dilim oranının ücretlilerde yüzde 10'a düşürülmesini istiyoruz.
🔹Vergi tarife dilimlerinin en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artmasını istiyoruz.
🔹Asgari ücret vergi istisnasının çalışanların yararına düzenlenmesi gerektiğini söylüyoruz.
🔹İşverenlere sağlanan 5 puan SGK prim desteğinin işçilere de sağlanmasını istiyoruz.
🔹Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmasını istiyoruz."

ÇERKEZOĞLU: ELLERİNİZ VERGİDE ADALET İÇİN KALKSIN
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaklaşık iki yıldır gelirde adalet, vergide adalet mücadelesini sürdürdüklerini söyledi. Vergide adalet sağlanması için hazırladıkları kanun teklifinin yarın Meclis'e geldiğine işaret eden Çerkezoğlu, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün siyasi partilere, Meclis'teki 600 milletvekiline sesleniyoruz. Elleriniz vergide adalet için kalksın diyoruz. Elleriniz bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçi sınıfının, emekçinin, emeklinin hakkı için kalksın diyoruz. Yarın orada bu yasa oylanırken bütün Türkiye işçi sınıfının gözü kulağı Meclis'te olacak. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Ürettiğimiz değerden payımızı almak istiyoruz. Üzerimizdeki bu adaletsiz vergi sistemine son vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.