22 Eylül 2024 Pazar

DİSK, direnişteki Marlboro ve Betonstar işçilerini ziyaret etti

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki heyet, İzmir Torbalı'da sendikalı oldukları için işten atılan Marlboro ve Betonstar işçilerini ziyaret etti. Ziyaretlerde konuşan Çerkezoğlu, patronlara seslenerek işçilerin sendika haklarını tanımadığı müddetçe mücadelenin süreceğini söyledi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İzmir Torbalı'da Gıda-İş'e üye oldukları için işten atılan Philip Morris (Marlboro) ve Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan Betonstar işçilerini direniş alanında ziyaret etti. Ziyarete, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun yanı sıra DİSK'e bağlı çok sayıda sendikadan temsilciler katıldı.

Direnişlerinin 25'inci gününü geride bırakan Marlboro işçileri adına konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, işçiler haksızlıklara karşı direnmeyi sürdürürken fabrikanın açık hapishaneye çevrildiğini söyledi. Philip Morris'in dünyanın dört bir yanına yaptığı ihracatla karına kar kattığına dikkat çeken Aslan, "İşçiler ise taşeronda, açlık sınırının altında, hiçbir sosyal hakları olmadan çalışıyor. Trilyonlar kazanan işveren işçilere gelince açlığa, yoksulluğa mahkum ediyor. Marlboro bilmelidir ki dünya genelindeki gücünüz işten atılan işçileri yenemeyecek, istediğiniz kapıları kapatın, bu fabrikanın içinde olanlar bugün Türkiye'yi aştı" dedi.

ÇERKEZOĞLU: PATRONLAR SİYASİ İKTİDARDAN CESARET ALIYOR
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, patronların yasaları çiğneme cesaretini siyasi iktidardan aldığını söyledi ve iktidarın fabrikalarda yaşananlara sessiz kalarak ortak olduğunu vurguladı. Marlboro patronlarına seslenen Çerkezoğlu, "Gelin işçilerin anayasal hakkı olan sendikalı çalışma hakkını tanıyın, baskılara son verin. İstediğiniz kadar kapıları, duvarları kapatın mücadelenin önüne set kuramazsınız. Çünkü bu mücadele ve direniş ekmek mücadelesidir" dedi.

Marlboro işçisinin hakları verilene kadar mücadeleye devam edeceğini dile getiren Çerkezoğlu, patronlar için "2 bin işçiyi 18. yüzyıl çalışma koşullarına mahkum ediyorsunuz. Günlerdir görüşme talep ediyoruz. İsterlerse uzay çağına gidin, siz daha bu işçilerin sendikasıyla medeni bir ilişki kurmaktan acizsiniz" ifadelerini kullandı.

'BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK GEREKİYOR'
DİSK'liler daha sonra Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için işten atılan ve direnişlerinin 17'inci gününe giren Betonstar işçilerini ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, "Hak hukuk tanımaz işverenlerin saldırılarına karşı onurlu bir direniş ortaya koyuyoruz. Bugün ülkenin birçok yerinde kölelik koşullarına direnen işçiler kapı önüne koyuluyor. Ülkedeki anayasayı tanımıyorlar. Düzen sermaye düzeni, başta bu düzeni değiştirmek gerekiyor. Biz bedel ödemeye hazırız. Eğer onlar bize bedel ödettirmeye çalışırlarsa biz de onlara yaşatırız" ifadelerini kullandı.

Betonstar'da 45 işçinin tazminatsız işten atıldığını dile getiren Serdaroğlu, işçilerin işsizlik sigortasından da yararlanamadığına, patronların içerideki işçilere dönük baskıları arttırdığına dikkat çekti.

Betonstar işçilerinin direnişini selamlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da "Bizim hayalimiz, ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız bir ülke yaratmak. Biz sadece hayal etmiyoruz. İnanıyoruz ve bunun kararlı bir biçimde mücadelesini veriyoruz. Emeğin Türkiye'sini mutlaka ama mutlaka hep birlikte kuracağız" dedi.