21 Eylül 2024 Cumartesi

DİSK Başkanlar Kurulu toplantı sonuçları açıklandı

DİSK Başkanlar Kurulu toplantı sonuçlarını açıkladı. Antakya'nın Defne ilçesinde kalıcı bir psikososyal destek merkezi kurulacağını ve dayanışma faaliyetlerinin kesintisiz süreceğini; seçimlerde etkin bir çalışma yürütüleceğini ve 1 Mayıs'ın kitlesel kutlanması için çalışmalara başlanacağını kaydeden DİSK Başkanlar Kurulu, gündemlerinde milletvekili adaylığının olmadığını da duyurdu.

DİSK Başkanlar Kurulu gündemi ele almak için toplandı. Toplantının sonuçlarını paylaşan DİSK, 14 Mayıs seçimlerinin kritik bir aşamada olduğuna dikkat çekti, tüm üyeleriyle birlikte etkili sorumluluk ve görev almaya hazır olduklarını kaydetti. DİSK Başkanlar Kurulu, "Ancak, gündemimizde bir milletvekilliği adaylığı yoktur" dedi.

Sermayenin sınırsız ve sorumsuz egemenliğine dayalı bir sistem kurma çabalarının sonucu olarak getirilen otoriter başkanlık rejiminin işçi sınıfı ve halklar için yarattığı yıkım şu maddelerle sıralandı:
🔹 "Yüzde 15'ten -baskılanmış resmi rakamlarla bile- yüzde 55'e fırlayan enflasyon ile alım gücümüz hızla geriledi.
🔹 Yüzde 19'dan yüzde 70'e fırlayan gıda enflasyonu ile ekmeğimiz küçüldü.
🔹5 TL'den 19 TL'ye yükselen dolar kuru ile işçiler yoksullaştırıldı, Türkiye küresel sermaye için 'ucuz işgücü cenneti' haline getirildi.
🔹Başkanlık rejimi boyunca 5,5 milyon işsize 3 milyon yeni işsiz daha eklendi.
🔹Ücretlilerin sayısı hızla artarken emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 38'den yüzde 25'e düştü."

Sürecin değerlendirildiği toplantıda DİSK Başkanlar Kurulu aşağıdaki konularda görüş
birliğine vardı:
🔹 "Depremin ilk gününden itibaren, arama kurtarma ekiplerimizle, kan bağışlarımızla, tırlar dolusu yardımlarla, uluslararası sendikal hareketin de desteğiyle başlattığımız işçi sınıfının dayanışma seferberliğinin sürekliliği sağlanacak, bu amaçla Hatay Defne'de kalıcı bir psikososyal destek merkezi kurulacak ve dayanışma faaliyetleri kesintisiz biçimde devam ettirilecektir.
🔹 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde bir tutum-talepler bildirgesi hazırlanacak; işçi sınıfına, halka ve memlekete zararları aşikar olan bu otoriter başkanlık düzenine son vermenin önemi anlatılacak; Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu amacı sağlayacak biçimde tutum alma çağrısı işyerlerinde, işçi havzalarında, meydanlarda uygun araç ve yöntemlerle etkin biçimde yapılacak; parlamento seçimlerinde ise emekten yana, barışı, kardeşliği, demokrasiyi savunan partiler desteklenecektir.
🔹Halkın değişim talebinin yükseltilmesi, bu değişim talebinin değiştirme iradesine dönüşmesi, enkazların arasından yeniden kurulacak bir ülkede işçi sınıfının kurucu rolünün gösterilmesi hedefleriyle 2023 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nün tarihsel ve güncel anlamına uygun bir biçimde, coşkulu, güvenli ve kitlesel bir biçimde kutlanması için çalışmalara başlanacaktır."

Foto: Arşiv