23 Kasım 2024 Cumartesi

DİSK: Alınmayan önlemler tersanelerde can alıyor

Tuzla Gemi Tersanesi'nde meydana gelen patlamada 2 işçinin hayatını kaybetmesi ve 11 işçinin yaralanmasına ilişkin açıklama yapar DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi her geçen gün daha fazla işçinin hayatına mal olmasına neden olduğunu belirtti.
Tuzla Tersanesinde bakımı yapılan Hong Kong bandıralı akaryakıt gemisinde kazan dairesinde yapılan çalışma sırasında meydana gelen patlamada, 2 işçinin hayatını kaybetmesi, 12 işçinin yaralanmasına ilişkin DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı.
 
Çerkezoğlu, "Geçtiğimiz yıllarda pek çok işçinin çalışırken hayatını kaybettiği Tuzla Tersanelerinde dün yaşanan iş cinayetinde 2 işçi daha hayatını kaybetmiş, 1'i ağır olmak üzere 11 işçi ise yaralanmıştır. Öncelikle bu iş cinayetinde hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz" dedi.
 
Türkiye madenlerinden inşaatlarına, tersanelerinden tarlalarına dört bir köşesi işçiler için mezarlık olduğunu, günde ortalama 6 işçinin çalışırken hayatını kaybettiğini belirten Çerkezoğlu, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2018 yılında en az 1923 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Yine İSİG Meclisi verilerine göre Tuzla Tersanelerinde gerçekleşen bu son iş kazasıyla birlikte sadece 2019 Ocak ayı içinde 'Gemi, Tersane, Deniz, Liman' işkolunda en az 19 işçi çalışırken hayatını kaybetmiştir" diye kaydetti.
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin bir maliyet unsuru olarak görülmesi her geçen gün daha fazla işçinin hayatına mal olmasına neden olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, "Bu denli vahim bir hal alan işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında gerekli denetim ve yaptırımların uygulanmaması, yaşanan iş cinayetlerinin gerçek faillerinin yargılanmaması ve bunlardan hesap sorulmaması bu kara tabloyu daha da ağırlaştırmaktadır. Ülkenin içine girdiği ekonomik kriz koşullarında ise bu durumun daha da kötüleşeceği sır değildir" diye belirtti.
 
İş cinayetlerini önlemenin yolunun, "fıtrat, kader" deyip geçiştirmek ya da sorumluları yargıdan kaçırmak olmadığına dikkat çeken Çerkezoğlu, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanı bir an önce işverenlerin insafından kurtarılarak kamusal denetime açılmalı, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının işverenden bağımsız olduğu kamusal bir sisteme geçilmeli, ILO normlarına uygun çalışma koşulları sağlanmalı, gerekli denetim ve yaptırımlar uygulanmalı, sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır" dedi.