DİSK 53. kuruluş yılını kutladı
DİSK, kuruluşunun 53. yılını 5 kıtadan 45 sendikanın temsilcisiyle Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte kutladı. Konuşmalarda, uluslararası işçi sınıfının dayanışma ve mücadelesine dikkat çekildi. Etkinlikte "DİSK Tarihi" kitabının tanıtımı yapıldı.
Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) kuruluşunun 53. yılı dolayısıyla Haliç Kongre Merkezi'nde etkinlik düzenledi.
Etkinliğe 5 kıtadan 45 sendikanın temsilcileri ile DİSK'e bağlı sendikaların genel başkanları, DİSK'in önceki dönem başkanları, KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozyiğit, TTB, TMMOB temsilcileri ile HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, CHP milletvekilleri, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP, Kaldıraç, UİD-DER'in de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.
ÇERKEZOĞLU: DİSK MÜCADELE DEĞERLERİ ÜZERİNDEN KURULDU
Kuruluş etkinliğinde ilk olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. DİSK kurucu genel başkanı Kemal Türker başta olmak üzere, 12 Eylül mahkemelerinde ve zindanlarında DİSK'i savunan Abdullah Baştürk'ü diğer kurucu üyeler ile kuruluşta emeği olan işçileri selamladı. DİSK'in mücadele değerleri üzerinde kurulduğunu belirten Çerkezoğlu, Türkiye işçi sınıfının 1967 yılında bir yol ayrımı yaşadığını belirterek, "Ya uzlaşmacılığa ya teslimiyete ya da sınıf sendikacılığı ve mücadele diyecektik. İşte o tarihsel kavşakta Türkiye işçi sınıfı geleceğine sahip çıkanlar tarafında örgütümüz kuruldu. Şimdi de 2020'lerin dünyasında ve Türkiye'sinde bizim için önemli olan sermayenin ve iktidarın basıklarına karşı işçi sınıfı olarak cevap ürütebilmektir" dedi.
DİSK'in uluslararası işçi sendikaları ile dayanışma içinde olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, 12 Eylül askeri darbesinde faaliyetlerinin durdurulduğu dönemlerde uluslararası sendikal hareketlerden destek aldıklarını ve dayanışmanın önemine değindi. Mevcut yönetim sistemlerinin işçilerin haklarına cevap olmadığını belirten Çerkezoğlu, "Tüm dünya da ve ülkemizde dünya işçi sınıfına dünya halklarına emekçilere, kadınlara ve gençlere vaat edecek hiçbir şeyleri kalmadı. Bütün masalların bitiği böylesi bir tarihsel dönemde bu buluşmayı ve dayanışmayı önemsiyoruz" diye belirtti.
CTA-A: İŞÇİ SINIFININ HAKLARINDA GERİLEMELER VAR
Arjantin Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu CTA-A Genel Sekreteri Ricardo Peidro, endüstrideki değişimler karşısındaki mücadele deneyimlerini aktardı. Dünya ve Arjantin'de olduğu gibi işçi sınıfının haklarının tesisi konusunda gerilemeler olduğunu ve küresel bir sorun haline geldiğini ifade eden Peidro, sendikaların sorunlara karşı öneri ve öngörülerinin önemli olduğunu belirtti. Sendikalarının yoğun baskı altında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Peidro, Latin Amerika ülkelerinde neoliberal politikalara karşı güçlü direnişlerin olduğunu söyledi.
CGT: FRANSA'DA REFORM ADI ALTINDA TÜM HAKLAR TIRPANLANIYOR
Fransa Genel Emek Konfederasyonu (CGT) Yönetim Kurulu üyesi Nail Yalçın ise ülkesinde "reform" kavramı ile emeğe yönelen saldırıları ve bu saldırılara karşı işçi sınıfının direnişlerini anlattı. Fransa'da "reform" kelimesinden bıktıklarını ifade eden Yalçın, "Reform adı altında tüm haklar tırpanlanıyor. Reform diye diye insanlar sömürülmeye devam ediyor" diye vurguladı.
Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanı seçildikten sonra eylemlerine saldırıldığını ve sendikal mücadelelerinin engellendiğini söyleyen Yalçın, Fransa'da gündemde olan emeklilik yasasına ilişkin ise "Bu kuşaklar arası dayanışma sistemidir. Hükümet eşitlikçe bir sistem getiriyoruz diyerek halkı kandırıyor. Bu ya ile kazanılmış haklar yok edilmek isteniyor" diye belirtti. Hükümetin meclisten geçirmeye çalıştırdığı emeklilik yasasına halkın desteğinin olmadığının altını çizen Yalçın, yasaya karşı greve gittiklerini söyledi. Eylemlere kamuoyu desteğinin devam ettiğini ifade eden Yalçın, sarı sendikaların devlet ile elele vererek yasayı meclisten geçirmeye çalıştığını söyledi.
KCTU: TÜM İŞÇİLER İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ
Güney Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Mikyung Ryu, düşük asgari ücrete ve uzun çalışma saatlerine karşı sadece kendi üyeleri için değil tüm işçiler için verdikleri mücadeleyi anlattı. Sendikaların durumu ve sendika üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklamaları takip ettiklerini söyleyen Ryu, Türkiye'de yaşananların benzerinin Güney Kore'de de yaşandığını kaydetti. Ryu, "Kızkardeşimiz Arzu Çerkezoğlu'nun davetini kabul ettik. Dayanışma ile daha güçlü olabiliriz" dedi. KCTU'nun ülkesinde verdiği mücadele ile yeni üyeler kazandığını ve ülkenin en büyük sendikası olduğunu belirtti. KCTU'nun da 25. yılını kutladığını söyleyen Ryu, temel amaçlarının işçi tanımını değiştirmek ve genişletmek olduğunu vurguladı.
İtalya Genel Emek Konfederasyonu (CGIL Konfederal) Sekreteri Coozeppe Massafra ve Avrupa Koordinatörü Salvatore Marra yaptığı konuşmada "Demokrasi için, sendikal haklar için, ifade özgürlüğü için kavganız kavgamızdır" dedi.
FENASOL: DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR
Lübnan'da toplumsal hareketlerin başını çeken sendika federasyonu FENASOL Genel Başkanı Castro Abdullah, işçi dayanışmasını selamlayarak, son dönemde bölgenin zorlu bir süreçte olduğuna işaret etti. Emperyalizmin bu saldırılarının yeni pazarları ele geçirmek için olduğunu kaydeden Abdullah, "Emperyalist saldırılar halkları birbirine düşürüyor. Bu petrolümüzü ele geçirmek için yapılıyor. Gazze'den Lübnan'a buradan Kıbrıs'a bir nüfuz çatışması yaşanmaktadır. Bu sorunlar bu yönetimlerle çözülemez. Bu sorunları halklar çözecektir. Halk bu yönetimi alaşağı etmek için sokakta. Bu sorunlar yeni bir kurucu hükümet ile çözülebilir. Bizleri bu aşamaya getiren geçmişteki hükümetlerdi. Bu sınıf mücadelesidir. Biz sendika olarak işçi sınıfını temsilen bu halk hareketiyle bu hükümeti devirmek için dayanışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.
'FİLİSTİN DAYANIŞMA İLE KAZANACAK'
Filistin Genel Sendikalar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Filistin Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hasan Hamdan ise "DİSK'in mücadelesi ve savunduğu değerler biz Filistinliler için çok önemlidir" diye vurguladı.
Orta Doğu'nun zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Hamdan, Filistin'in işgalini amaçlayan "Yüzyılın Anlaşması"nın Filistin'i tasfiye projesi olduğunu belirtti. Bu projeye karşı en solundan en sağına karşı halkların birleştiğini vurgulayan Hamdan, "Bu projeyi tarihin çöplüğüne atacağız. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki; bu projenin uygulanmasına izin vermeyeceğiz. Bu proje dayanışma ile başarısız kılınacaktır" diye kaydetti.
UGTT: NÜFUZ SAVAŞLARINDA İŞÇİ VE EMEKÇİLER KURBAN EDİLİYOR
Nobel ödüllü Tunus Sendikalar Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreter Vekili Monaem Amira ise "Emperyalist sistemin halklara yaşattıklarını biliyoruz. Nüfuz savaşlarında işçilerimizi, yoksullarımızı kurban ediyor. Kapitalist sisteme karşı biz işçiler olarak kendi demokrasimizi yaratabiliriz" dedi.
UNI Küresel Sendika Ticaret Sektörü Koordinatörü Onur Bakır, sendikanın çalışmaları hakkında bilgi verdi. DİSK'in mücadelesinin uluslararası alanda yarattığı saygıyı anlattı.
Gürcistan Sendikalar Konfederasyonu Genel Başkanı İrakli Petriashvili "Kongrenizin uluslararası işçi sınıfının dayanışmasını güçlendirmesini diliyorum" dedi.
KTAMS: AKP BASKISINA KARŞI OMUZ OMUZA MÜCADELE EDECEĞİZ
Kıbrıs KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, "Tüm faturanın emekçilere kesilmesine karşı, AKP baskısına ve zulmüne karşı emekçilerin omuz omuza mücadelesinin başarılı olacağına inanıyorum. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" diye konuştu.
Rusya Sendikalar Konfederasyonu KTR Genel Başkan Yardımcısı ve Akademisyenler Sendikası Başkanı Profesör Pavel Kudyukin ise "Biz de DİSK gibi işçilerin hakları mücadelesini ve demokrasi mücadelesini bir bütün olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.
PEO: YAŞASIN DİSK, YAŞASIN BARIŞ
Tüm Kıbrıs Emek Örgütü (PEO) Örgütlenme Sekreteri Hristos Tombazos neoliberal kemer sıkma politikalarına karşı sosyal haklar için toplu sözleşme hakkı için mücadelelerini anlattı ve "Yaşasın DİSK, yaşasın barış, yaşasın demokrasi, yaşasın sosyal adalet" dedi.
Kıbrıs DEV-İŞ Genel Sekreteri Ömer Naşit ise "Konfederasyonumuz Dev-İş DİSK'in mücadeleliğinden ve ilkelerinden feyz alarak kuruldu" diye konuştu.
DİSK TARİHİ KİTABININ TANITIMI YAPILDI
DİSK'in 50 yılı aşkın mücadelesini ve deneyimini birincil kaynaklara dayalı olarak kapsamlı ve nesnel biçimde anlatmayı amaçlayan "DİSK Tarihi" kitabının ilk cildinin tanıtımı gerçekleştirildi. Kitabı, kitaba editörlük yapan Aziz Çelik tanıttı. Çelik, DİSK Tarihi kitabı DİSK'in mücadele ve deneyim hafızasını bugünlere ve yarınlara taşımayı amaçladığını vurguladı. Özgün arşiv kaynaklarından binlerce belge, yayın ve fotoğraftan yararlanarak hazırlanan kitabın, DİSK ve Türkiye işçi sınıfı tarihi alanında önemli bir boşluğu doldurmayı amaçladığını kaydetti.