4 Ekim 2024 Cuma

Dışişleri Bakanlığı bütçesinden Rojava'ya işgal saldırısı çıktı

Bütçe görüşmelerinde Suriye'ye dair, "Daha önce ne yaptıysak aynısını yapmaya kararlıyız" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kurulacak çalışma grubu teklifinin ABD Başkanı Joe Biden'dan geldiğini söyledi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Teklifi kapsamında Dışişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçesi görüşülmeye başlandı. Komisyonda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlık bütçesine dair sunum yaptı. 

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İŞGAL TEHDİDİ
Çavuşoğlu, sınırda "terör" koridoru oluşmasını engellediklerini söyleyerek Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını sürdürme tehdidinde bulundu. Çavuşoğlu, "Daha önce ne yaptıysak, aynısını yapmaya kararlıyız" dedi. İdlib'de sivilleri koruduklarını iddia eden Çavuşoğlu, "Göç riskini engelliyoruz. Siyasi çözüm temel hedefimiz, bunun için temaslarımızı çok taraflı bir ortamda sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmelerinin olumlu geçtiğini belirterek, ABD ve Türkiye'nin ortak çıkarlarına işaret etti. Çavuşoğlu şunları söyledi: "ABD'nin PKK/PYD-YPG'yle işbirliği, FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve S-400 bağlantılı yaptırımlara ilişkin tutumu müttefik ruhuyla bağdaşmıyor. Cumhurbaşkanımız bunları açıklıkla bu görüşmede vurguladı. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız; daha önce de ABD'ye böyle bir teklifte bulunduğumuzu söylemiştik. Bu sefer teklif ABD'den geldi. Bu çalışma grubunun oluşması ele alınacak."

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ve Ege ile ilgili Yunanistan'la sorunları yapıcı diyalog yoluyla çözebileceği inancıyla istişari 3 görüşme yapıldığını söyledi.

Büyükelçilerin yanlışlarını düzeltmek için açıklama yaptığını öne süren Çavuşoğlu, "Bu hadsiz çıkışlara müsamaha göstermeyeceğimizi bir kez daha herkes gördü. PKK ve YPG'nin aynı terör örgütü olduğu gerçeğini anlatmaya devam ediyoruz" dedi. Çavuşoğlu, DAİŞ'le göğüs göğüse çarpıştıklarını da iddia ederek, DAİŞ ile ortaklıklarını gizlemeye çalıştı.

HDP’Lİ KADIN VEKİLE KOMİSYON BAŞKANINDAN SÖZLÜ ŞİDDET
HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit, komisyon toplantısında Efrîn'deki işgali dile getirdiği sırada önceki AKP'li vekillerin ardından AKP'li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz tarafından sözü kesilerek, şiddete uğradı.

AKP'li Salih Cora, "İşgalci değiliz" iddiasında bulunurken, Koçyiğit'in sözünü kesen AKP'li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, işgal saldırını "Biz kendi topraklarımızı koruyoruz" sözleriyle savunmaya çalıştı.

HDP'li Garo Paylan, Komisyon Başkanına tartışmalara dahil olarak usulü ihlal ettiği uyarısında bulunurken, HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit AKP’lilerin müdahalesi olmasına rağmen konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birincisi İç Tüzük'ü ihlal ediyorsunuz Sayın Başkan ama o da önemli değil. Daha önemli bir şey söyleyeyim. Uluslararası bir literatür var. 'İşgalci güç' nedir? Sayın Bakana soralım, Dişişleri Bakanı? Tam da şudur; O ülkenin daveti olmadan askeri güç bulunduruyorsanız işgalcisinizdir! 

"Şimdi, yeniden Suriye'ye operasyon yapmak istiyorsunuz, Tel Rıfat'a girmek istiyorsunuz ama hem Amerika hem Rusya size kırmızı kartı gösterdi. 'O kadar da pabuç ucuz değil' dedi. Bir oraya bir buraya savrulmanın sonucunda, günün sonunda cebiniz boş, uluslararası düzlemde elinizde hiçbir şey kalmamış."

Koçyiğit'in konuşmasını keserek ve AKP'lilerin müdahale etmesine izin veren Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, Garo Paylan'ın, "Siz tarafsınız" sözlerine, "Bu konuda tarafım" şeklinde yanıt verdi.