Diş hekimleri: SGK tarafından kapatılan ilaç fabrikası açılmalı
Türk Dişhekimleri Birliği, Covid-19 salgını sürecinde atılması gereken adımlara ve taleplerine ilişkin açıklama yaptı. Diş hekimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kapatılan ilaç fabrikasını açılmasını isterken kamu ve özel bankaların uzun ödeme seçenekli özel hekim kredisi açmasını da talep etti.
Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde risklere rağmen diş hekimlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), salgın sürecindeki öneri ve taleplerine dair açıklama yaptı.
Salgın süresince sokağa çıkma ve toplu alanlarda bulunmanın önüne geçmek amacıyla, zorunlu ve acil olan mal ve hizmet üretimi dışındaki bütün iş kollarında çalışmaların durdurulması gerektiğini ifade eden diş hekimleri, "Bu süreçte çalışanların ücretleri, kesintisiz olarak işveren tarafından ödenmeli ve ödemelerin aksamaması için devlet yardım ve teşvikleri arttırılmalıdır" dedi.
'EK ÖDEME DİŞ HEKİMLERİNİ DE KAPSAMALI'
4447 Sayılı Kanun'da gerekli değişiklikler yapılarak işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak için başvuru ve inceleme ön koşulları kaldırılmasını, pandemiden etkilenen iş kollarındaki tüm başvuruların kabul edilmesini talep eden TDB'nin talep ve önerileri şu şekilde sıralandı:
■ Kamuda ve özelde çalışan tüm sağlık çalışanları virüsün oluşturduğu hastalıklara yakalanma riski altındadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ek ödeme, diş hekimleri dahil tüm sağlık çalışanlarını kapsamalıdır.
■ Sağlık alanında, muayene, ilaç, randevu ve tedaviye yönelik hastalardan tahsil edilen katkı payları kaldırılmalıdır. Sağlık hizmetlerinden alınan KDV yıl sonuna kadar yüzde 1 oranına çekilmelidir.
■ Sosyal Güvenlik Kurumumuzun kapatılan ulusal ilaç fabrikası açılmalı ve desteklenmelidir. Dışa bağımlılık yerli üretimle azaltılmalıdır. (Özellikle maske ve eldiven üretiminde yaşanan sorunlar giderilmelidir.)
'ÖZEL HEKİM KREDİLERİ AÇILMALI'
■ Tüketici, konut ve taşıt kredileri, kredi kartı borçları, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları pandemi boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.
■ Kamu ve özel bankalardan, halkımıza sağlık hizmeti veren tüm özel sağlık kuruluşlarına, düşük faizli, ilk altı ay geri ödemesiz, uzun ödeme seçenekli, özel hekim kredileri açılmalıdır.
■ Pandemi günlerinde özellikle koruyucu ekipman düzeyinde baş gösteren malzemelerdeki anlamsız fiyat artışları ve temin sıkıntısının önüne geçilmeli, her alanda hizmet veren hekimlere ucuz ve yeterli sayıda malzeme tedariki için çalışmalar yapılmalıdır.
■ Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde istihdam edilmiş ve pandemi süresince sahada görevlendirilen diş hekimlerinin, gerekli ön eğitimlerden geçirilmeleri, yeterli kişisel koruyucu ekipman, beslenme, barınma ve ulaşım sorunları, pandemi önlemleri çerçevesinde vakit kaybedilmeksizin ve güvenceli olarak sağlanmalıdır. Gerekli koruyucu ekipmanlar sağlanamadığı durumlarda hizmet kesilmelidir. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde sahada görevlendirilen diş hekimleri nedeniyle, personel azalmasına yönelik, değişimli acil hasta bakma düzenlemesi getirilmelidir. Sadece acil tedavi temelli düzenlemeler yapılmalı, gerekirse il bazında sadece belirlenen merkezlerde hasta kabul edilmelidir.
■ Pandemi süresince, her iş kolunda işten çıkarmalar yasaklanmalı ve işsizlere koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
■ Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun aldığı kararlar önerme değil kesin uygulamaya yönelik olmalı, il ve ilçe bazında uygulama farklılıkları yaratılmamalıdır. Sağlık Meslek Örgütlerinin, bilimsel ve pratik uygulama ve tabana ulaşma açısından vakit geçirilmeksizin Bilim Kurulu ve İl Pandemi Kurullarında temsil edilmeleri sağlanmalıdır.
■ Tüm halkımızla birlikte milletçe mücadele ettiğimiz bu salgın günlerinde bile sağlıkta şiddet son bulmamaktadır. Sağlık çalışanlarımızın maruz kaldığı şiddet yanında, dün de bir özel hastanemizin yakılması bu şiddet eylemlerinin, en ağır cezaları içerecek bir Sağlıkta Şiddet Yasası çıkmadan son bulmayacağını göstermektedir. En kısa zamanda Sağlıkta Şiddet Yasasının çıkarılmasının gerekliliğini bir kez daha üzerine basa basa vurguluyoruz.