4 Ekim 2024 Cuma

Diril çiftinin akıbetinin açıklanması için soru önergesi 

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, kendisinden bir yıldır haber alınamayan Hümüz Diril'in akıbetinin açıklanması ve Şimuni Diril'in cinayetinin açıklanması için için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Koyankaya köyünde yaşayan ve 11 Ocak 2020'de kaçırıldıkları düşünülen Hürmüz Diril'in akıbeti hala açıklanmadı. 

Diril çiftinden 65 yaşındaki Şimuni Diril'in cansız bedeni 70 gün sonra evlerine 800 metre uzaklıktaki dere kenarında bulunmuştu. Olayın yaşandığı günden beri etkili arama ve soruşturma çalışmaları yapılmadı. 

Keldani çiftin ailesi Hümüz Diril'in akıbetine ilişkin devletin ilgili kurumlarına başvurduklarında savcılığa yönlendirildi, ancak olayın yaşandığı tarihten kısa bir süre sonra soruşturma dosyasına getirilen gizlilik kararı gerekçesiyle aile herhangi bir bilgi edinemedi. Diril ailesi, Hürmüz Diril'in bir an önce bulunması ve Şimuni Diril cinayetinin aydınlatılmasını istedi ve bu konuda dayanışma çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, bir yılı aşkın süredir kayıp olan Hürmüz Diril'e ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün, Oktay'a yönelttiği sorular şöyle:

"Hürmüz Diril ve Şimuni Diril kim/kimler tarafından kaçırılmıştır? Şimuni Diril cinayetine ve kaçırma olayına ilişkin kamuoyuna neden açıklama yapılmamaktadır?
 Kaçırma olayının yaşanmasından kısa bir süre sonra savcılık tarafından soruşturmaya gizlilik kararı getirilmesinin gerekçesi nedir?
Bir yılı aşkın süredir kayıp olan Hürmüz Diril'in akıbeti nedir? Bulunması için arama çalışmaları yapılmakta mıdır?
20 Mart 2020 tarihinde cansız bedenine ulaşılan Şimuni Diril cinayetine ilişkin soruşturma ne aşamadadır? Söz konusu cinayet neden aydınlatılmamaktadır?
Cansız bedenine ulaşılan Şimuni Diril'in sırtında bir kurşun izi olmasına rağmen bunun adli tıp raporunda yer almadığı doğru mudur? Buna ilişkin bir araştırma yapılacak mıdır?
Yaşanan kaçırma ve söz konusu cinayetin üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen Hürmüz Diril'in bulunamaması ve Şimuni Diril cinayetinin aydınlatılamamasının nedeni ilgili devlet kurumlarının ihmali ve yetersiz çalışmaları mıdır? Buna ilişkin bir denetleme yapacak mısınız?"