18 Eylül 2024 Çarşamba

Direnişteki Polonez işçilerine polis saldırdı

Sendikalaştıkları için işten atılan ve fabrika önünde direnişe geçen Polonez işçilerini polis saldırdı. Polis saldırıda yakın mesafeden biber gazı sıkması nedeniyle bayılan işçiler oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Sermaye düşmanlığına asla fırsat vermeyiz" sizlerinin ardından İstanbul Çatalca'da sendika üyesi oldukları için işten atılan Polonez işçilerinin direnişine polis saldırısı yaşandı.

Yaklaşık 360 işçinin çalıştığı Polonez fabrikasında Türk-İş'e bağlı Tek Gıda-İş Sendikasında örgütlenen işçiler işten çıkarıldı. Kod-46 ile işten çıkarılan işçi sayısı 127'i aşarken, fabrika önünde direnişini sürdüren işçilerin önüne polis barikatı kuruldu, ardından polis saldırısı yaşandı.

Çocuklarıyla birlikte fabrika önünde bekleyen işçilere yönelik saldırıda kullanılan kimyasal gaz nedeniyle bayılan işçiler oldu. Saldırıdan işçilerin küçük yaştaki çocukları da etkilendi.

Polis saldırısına, "Ya bizim ölümüzü çiğneyecekler ya da izin verecekler" diyerek tepki gösteren işçiler, "Direne direne kazanacağız" sloganını attı.

SERMAYEYE POLİS DESTEĞİ
Yüzde 77'sine Arap sermayesi Ürdün tekeli Siniora Food'un sahip olduğu Polonez'de işçiler ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Tek Gıda-İş'te örgütlenmiş, sendikalaştıkları için 100 işçi işten atılmıştı. Fabrikanın önünde günlerdir hakları için mücadele eden Polonez işçilerine yönelik işten atma saldırısı direniş boyunca da sürdü.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİ YERİNE YEVMİYELİ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR
Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, direnişteki işçilerin direnişini kırmak üzere fabrikaya yevmiyeli kaçak işçi getirildiğini söyledi. Durdu, polis saldırısının yevmiyeli işçi çalıştırılmasına direnişteki işçilerin tepki göstermesinin ardından yaşandığını anlattı. Durdu şunları söyledi: "Arkadan servislerin içine gündelikçi işçi doldurarak işçileri fabrikaya sokup, ekmeğinden ettiği işçilerin yerine çalıştırmaya çalışıyor. Önce arkası kapalı kamyonla, sonrasında da tarlalardan gizlice sokmaya çalıştılar. Buradaki işçiler buna tepki gösterdi. Kadrolu işçi girebilir buna engel olamayız ama ekmeğime kan doğrayıp direnişteki işçi yerine gündelikçi işçi koyarsanız biz de buna tepki koyarız dedi."

Öte yandan sendika daha önce 40 ton ürünün çıkarıldığı fabrikadan direniş günlerinde 3-4 ton ürünün ancak çıkarıldığını söyledi. İşçiler atılan işçilerin geri alınmasını, sendikal hak talepleri karşılanana kadar mücadeleye kararlılıkla devam edeceğini belirtti.