16 Eylül 2024 Pazartesi

Direnişteki Fernas Madencilik işçilerine jandarma saldırdı: 5 gözaltı

Soma'da Bağımsız Maden-İş öncülüğünde Fernas Madencilik'te direnen işçilere jandarma saldırdı, Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, işten çıkarılan iki işçi ve işten çıkarılan işçilerden birinin eşi gözaltına alındı.

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan ve AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te işçiler, Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenince önce 5 işçi, ardından da 2 işçi işten atıldı. Maden önünde direnişe geçen işçilere, direnişin beşinci gününde jandarma saldırdı.

Fernas Madencilik'te işçiler kötü çalışma koşullarına, izin haklarını kullanamamaya, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına, yemeklerin kötü olmasına ve ücretlerin düşük olmasına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenmeye başladı.

DESTEĞE GELENLERİN YOLLARI KESİLDİ
Direnişin beşinci gününde Soma'dan, Kınık'tan, Akhisar'dan direnişe desteğe gelecek olanların yolları jandarma tarafından kesildi. İşçiler ve sendika temsilcileri, bunun kanuna aykırı olduğunu söyledi; kendi ailelerinin, dostlarının, destekçilerinin yollarının açılmasını istedi.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Bu sırada yoldan geçen kamyonlar ve tırlar da direnen işçilere destek verdi. Aileler ve işçiler bir süre barikat önünde bekledikten sonra, madenin önüne yürümek için harekete geçti. Bu esnada işçilere ve ailelere saldıran jandarma, Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, 2 maden işçisi ve 1 maden işçisinin eşini gözaltına aldı.

'YETER ARTIK'
Jandarma saldırısı sırasında fenalaşanlar olurdu. Fenalaşan bir madenci yakını, "Yeter artık" derken, Fernas Madencilik şirketinin sahibi Ferhat Nasıroğlu'na da "Hiç mi utanmanız yok. Bize karşı sizi yolluyorlar. Benim çocuklarım işe gidecek, neyle gidecek. Nerede o milletvekiliniz, buraya gelsin" dedi.

'HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Bağımsız Maden İş yöneticisi Ali Söğüt de "Gerekçeleri yok. Tek gerekçeleri, kanuna mukavemet etmemiz. Hangi kanuna? Patronun kanuna mı? Evet, onlara mukavemet ettik. Biz hakkımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan gözaltına alınan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, işten çıkarılan iki işçiye "2911'e muhalefet" ve "karayolları kanununa muhalefet" suçlamalarıyla mevcutlu tutulmaları kararı verildi.