20 Eylül 2024 Cuma

Direnişini TKİ çatısına taşıyan madenci Gündoğan kazandı

On gündür direnen Bağımsız Maden-İş üyesi Ramazan Gündoğan, Soma TKİ'nin çatısına çıkarak seslendi. "Ben artık evime ekmeksiz, parasız, işsiz gitmek istemiyorum" diyen Gündoğan, 20 günlük bebeğini kontrole götüremediğini kaydetti. Gündoğan'ın çatıda eylemi sürüyor. Gündoğan'ın çatıda yaptığı eylem sonucunda direniş kazanımla sonuçlandı.

Sendikalı olduğu için Yeni Anadolu Madencilikte işten atılan Ramazan Gündoğan, günlerdir Soma'daki Türkiye Kömür İşletmeleri önünde direniyor. Sarı sendikada değil de Bağımsız Maden-İş'te örgütlenen ve işyeri temsilciliği görevini üstlenen Gündoğan, 7 yıldır hakkında tek bir gün tutanak tutulmadığı ve devamsızlığı olmadığı halde "disiplin" suçundan işten atılmıştı.

3 buçuk ay görüşmek için bir muhatap arayan Gündoğan, sesini duyuramayınca sendikasıyla birlikte 11 Eylül'de TKİ önünde direnişe geçmişti. Gündoğan, "Çoluğum çocuğum için 7 yıldır tırnaklarımla kazıyarak çalıştım. Onların rızkını kimseye bırakmam" diyerek eyleme başlamıştı.

'ON GÜNDÜR EYLEMDEYİM HERKES HALİNDEN MEMNUN'
On gündür sesini duyuramadığını söyleyen Gündoğan, bu sabah TKİ'nin çatısına çıktı. "3 buçuk aydır işsizim. On gündür eylemdeyim herkes halinden memnun ama ben evime ekmek götürmek zorundayım. Ben bunu yapmaya mecbur kaldım. Ben artık evime işsiz, ekmeksi, parasız gitmek istemiyorum" dedi.

Sarı sendikanın yetkilileri Engin Sal ve Engin Topcan'ın yalan beyanları ile kod 26'dan yapıldığını, tazminatının gasp edildiğinin altını çizen Gündoğan, "İşten çıktığımda hiçbir iş yerine girmeyeyim. İŞKUR'dan da yararlanamayım, zor durumda kalayım. Çoluğuma çocuğuma bakamayım. Benim üzerimden işçilere de göz dağı vermek istediler. İşçiler Bağımsız Maden-İş'te örgütlenmesinler" ifadelerini kullandı.

'ÇOCUĞUMUN HAKKINI NASIL GASP EDİYORLAR'
Kentteki yetkililerin kendisini dinlediğini ama sadece dinlediğini dile getiren Gündoğan, "Kimsenin umurunda değilim. Sağ olsunlar dinliyorlar beni. Ama dinlemek çözüm olmuyor. Doğan çocuğum 20 günlük daha kontrole götüremedim. Çocuğumun hakkını nasıl gasp ediyorlar. Neden benimle ilgilenmiyorlar" diye sitem etti.

Gündoğan'ın çatıya çıkarak hayatını tehlikeye attığını söyleyen Bağımsız Maden-İş yetkilileri çatıdan indirmeye çalıştı.

AKSU: RAMAZAN ÇOK İYİ BİR MADENCİ VE BAŞKA MESLEĞİ YOK
Gündoğan'ı çatıdan inmesi için ikna etmeye çalışan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, mülki idare amirleri, TKİ yetkilileri ve CHP milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu'nun bir görüşmesinin olduğunu aktardı. Yine CHP'li Özgür Özel'in de kaymakam, valilik ve TKİ Genel Müdürüyle görüştüğünü belirten Aksu, "Bakırlıoğlu dün de bir görüşme yapmıştı ve olumsuz yanıt verilmişti. Ramazan sabah böyle bir karar almış. Üç çocuğu var biri ağustos başında doğdu. Bu arkadaşımızın madencilik dışında mesleği yok. Ramazan resmi, bayram tatili demeden çocukları için çalışan bir işçi" dedi.

'AİLESİNE BAKAMADIĞI İÇİN MUHTEMELEN SINIRDA BİR KARAR ALDI'
Gündoğan'ın işten atılmasının tek nedeninin sendika değiştirerek Bağımsız Maden-İş'te örgütlenmesi, işyeri temsilcisi olması ve kendisiyle birlikte 400 işçinin Bağımsız Maden-İş'te örgütlenmesi ve sendikanın facebook paylaşımlarını beğenmesi olduğunu hatırlatan Aksu, "Depremde uzun süre çalıştı ve ödül verdiler. Yeni doğan bir bebeği var zaten o yüzden direniş geç başladı. Ailesine, çocuğa bakması, masraflarını karşılaması lazım. Muhtemelen bir sınırda ve böyle bir karar aldı" diye ekledi.

'ÇAĞRILARIMIZA TEŞEKKÜR EDEREK YANIT VERİYOR, ENDİŞELİYİZ'
Soma TKİ önünde beklemeyi sürdürdüklerini ve yakınlarının, dostlarını Ramazan'a çatıdan inmesi çağrısı yaptığını aktaran Aksu, "Ramazan'a mahkemeye git diyorlar. 4-5 yıl sürüyor mahkemeler. Şu an bir görüşme var ve çözüm üretilmesini istiyoruz. Ramazan çok uçta oturuyor. Çağrılarımıza rağmen geri çekilmiyor sadece teşekkür ediyor. İnsanlar da endişeli" dedi.

DİRENİŞ KAZANIMLA SONUÇLANDI
Bağımsız Maden-İş, görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve Gündoğan’ın güvenli şekilde çatıdan indirildiğini duyurdu.

Direnişin 11. gününde Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, CHP Özgür Özel ve Vehbi Bakırlıoğlu’nun garantörlüğünde Gündoğan’ın işe konulacağının, tazminatlarının tamamının ödeneceğinin ve çıkış kodunun değiştirileceğine yönelik anlaşma sağlandığını belirten Bağımsız Maden-İş, sürecin yakınen takipçisi olacaklarını da vurguladı.