22 Eylül 2024 Pazar

Direnen maden işçisi Çapaklı: Açlığa mahkum ediyorlar

Polyak Madencilik'in Kod 46 ile işten çıkardığı Bağımsız Maden-İş üyesi Çapaklı için AÇEV önünde eylem yapıldı. AÇEV'in çocuk ve kadın yanlı çalışmalar yürüttüğü iddiasını yalanlayan Çapaklı, "Benim çocuklarımın eğitim hakkı ne olacak" diye sordu. Özyeğin Üniversitesi Rektörünün çarşambaya kadar görüşme ayarlayacağı sözü verdiğini belirten Bağımsız Maden-İş, direnişe çarşambaya kadar Kınık'ta devam edeceklerini, üyelerinin hakları verilmezse her yeri direniş alanına çevireceklerini açıkladı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası, Özyeğin Fiba Holding'e bağlı Polyak Madencilik'te sendika üyeleri Erdoğan Çapaklı'nın işten atılmasına karşı eylemlerini sürdürüyor. Çapaklı, İzmir Kınık'ta bulunan Polyak Madencilik'te Bağımsız Maden-İş üyesi olduğu için iki yıldır sistematik baskıya maruz kalırken Kasım ayının sonunda Kod 46'ten işten çıkarıldı. 

Özyeğin Holdingin kurucusu olduğu Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) önünde açıklama yapan sendika ve Çapaklı bir kez daha görüşme talebinde bulundu.

ÇAPAKLI: BENİM VE AİLEMİN HAKLARI GASP EDİLİYOR
"2 çocuklu bir aile açlığa mahkum ediliyor. Polyak Madencilik suç işliyor. Sorumlusun Özyeğin Fiba Holding" yazılı pankartın açıldığı eylemde söz alan Çapaklı, AÇEV'in kadın ve çocuk yanlı çalışmalar yürüttüğü yalanını teşhir etti. "2 çocuğumun eğitim, gelecek hakkı gasp ediliyor. Eşimin hakları gasp ediliyor, benim haklarım gasp ediliyor" diyen Çapaklı, açlığa ve işsizliğe mahkum edildiğini kaydetti. AÇEV'in çocuklara eğitim verdiğini belirten Çapaklı, "Benim çocuklarımın eğitim hakkı ne olacak? Aşağıda ölüm yukarıda açlık" diye tepki gösterdi.

'DİRENİŞ 12. GÜNÜNDE'
Basın metnini Bağımsız Maden-İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Barış Altun okudu. Özyeğin Fiba Holding'e bağlı Polyak Madencilikten haksız bir şekilde işten çıkarılan Erdoğan Çapaklı'nın direnişinin 12. günü olduğunu hatırlattı. Dün Özyeğin Üniversitesi önünde yapılan açıklama sonrasında Rektör Esra Gençtürk'le görüştüklerini ve Hüsnü Özyeğin ve Murat Özyeğin ile sendika avukatları arasında, en geç 14 Aralık Çarşamba gününe kadar bir görüşme organize etmeye çalışacağını söylediğini aktaran Altun, "Bugün burada Ayşe Can Özyeğin'in yönetim kurulu başkanı ve kurucu mütevelli heyeti başkanı olduğu AÇEV önündeyiz. Polyak Madenciliğin işlediği suçu, bir müdürün keyfi, şahsi uygulamalarını bir kere daha dile getirmek istiyoruz" dedi.

'ÇAPAKLI İYİ OLMA HALİNİ HAK EDİYOR'
AÇEV'i "her çocuk hayata eşit başlamayı hak eder sloganı" ile bildiklerini dile getiren Altun, "AÇEV babalık üzerine programlar yürütüyor, iyi babalar gibi projeleri destekliyor. Şu anda Türkiye'de 3 milyonu aşkın çocuk kronik yetersiz beslenme sorunu yaşıyor, 7 milyonu aşkın çocuk ise yoksulluk içerisinde yaşıyor. Polyak Madenciliğin haksız yere işinden ettiği Erdoğan Çapaklı'nın bir baba olarak bakımından sorumlu olduğu biri 8, diğeri 10 yaşında iki çocuğu var. Biz işçiler bu ekonomik krizin içerisinde çalışırken bile çocuklarımıza zar zor bakarken bir baba Polyak Madencilik tarafından sırf hakkını savunduğu için işsizliğe mahkum edildi. Erdoğan Çapaklı'nın çocukları da AÇEV'in vurguladığı 'iyi olma hali'ni hak ediyor" ifadelerini kullandı.

'SESİMİZİ DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Özyeğin Üniversitesi rektörünün görüşme ayarlayacağını söylediği çarşamba gününe kadar seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirten Altun, "Polyak Holding'in yaptığı haksızlığa dair dosyamızı sunmaya hazırız, bu girişimi bir iyi niyet adımı olarak görüyoruz. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, biz Bağımsız Maden-İş Sendikası olarak işçinin, emekçinin lehine olan hiçbir iletişim zemininden kaçmadık" dedi.

'ÜYELERİMİZİ DE HİÇBİR MADENCİYİ DE YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'
"Ama biz madenciler sadece öldüğümüzde, katledildiğimizde değil, hakkımızı istediğimizde de direndiğimizde de görülelim, duyulalım istiyoruz" diyen Altun, şöyle devam etti: "Polyak Eynez Madencilik'te işten çıkarılan madenci kardeşimiz işe geri alınana, Fiba Grup Polyak Eynez Madencilik'te yaşananları biz madencilerden dinleyene kadar Özyeğin/Fiba Grup ile ilişkili tüm kapılara gideceğiz. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası olarak ücreti gasp edilen, hakkı yenen, mobbing gören, sendikal baskıya maruz kalan hiçbir üyemizi de hiçbir madenciyi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız da."

'HER YERİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRECEĞİZ'
Erdoğan Çapaklı'nın yaşadığı haksızlık giderilene, işe geri alınana kadar direnişi Kınık Polyak Madencilik önünde sürdüreceklerini duyuran Altun, "Özyeğinlerin sendikamızı muhatap almasını beklediğimizi, ancak muhatap alınmadığımız takdirde üyemizin haklarından asla vazgeçmeyeceğimizi, Özyeğinlere ait bütün vakıf binalarının, holdinglerin ve firmaların, Fiba Holding Kurucu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in ve Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin'in evlerinin önünde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz, her yeri direniş alanına çevireceğiz" dedi.

Eylemde, "Aşağıda ölüm yukarıda açlık", "Maden işçisi köle değildir" sloganları atıldı.