21 Eylül 2024 Cumartesi

Direnen inşaat işçisi Cem Özcanlı: Haklarımı patrona bırakmayacağım

İnşaat işçisi Cem Özcanlı'nın YDA Groupun gasp ettiği hakları için İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş ile direnişi 2. gününde. Patronun dayattığı yoğun çalışma saatleri ve sefalet ücretinin yanı sıra tüm haklarının gasp edildiğini kaydeden Özcanlı, kazanana kadar mücadele edeceğini kaydetti. Sendikaların temsilcisi Deniz Gider de inşaat sektöründe işçilerin köleliğe mahkum edildiğini buna karşı mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti. Öğlen saatlerinde eylemlerini Emlak Konut GYO önüne taşıyan inşaat işçileri ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı, işçiler ifade işlemleri sonrası serbest bırakıldı.

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş üyesi Cem Özcanlı'nın Emlak Konut, YDA Group ve Kartal Mermer firmalarının gasp ettiği hakları için direnişi ikinci gününde. "Artık yeter gasp edilen haklarımızı istiyoruz!" pankartıyla İstanbul Finans Merkezi Şantiyesi YDA Group önünde bir araya gelen inşaat işçileri, direniş türküleri ve marşlarla eyleme devam ediyor. 

ÖZCANLI: GASP EDİLEN HAKLARIM İÇİN MÜCADELE EDİYORUM
Kartal Mermerde yaşadığı sorunları ETHA'ya anlatan Cem Özcanlı, iş yerinde çalışan ustaların 700-800 lira arası yevmiye ücreti aldığını, kendisini usta gibi çalıştırdıklarını ancak 550 lira yevmiye verdiklerini söyledi. Üzerinde mobbing ve baskının oldukça yoğun olduğunu da ekleyen Özcanlı, "Bunların arasında en çok çalışan ama en az alan bendim. 11 ay 26 gün çalışma günüm var yılımın dolmasına da 4 gün kalmış. Gasp etmek istiyorlar. Haklarımdan mahrum edildim. Kıdem, ihbar tazminatlarım, pazar da dahil mesailerimin hepsini gasp etmek istiyorlar" dedi. 

GİDER: PATRONLARA İŞÇİLERE SAYGI DUYMAYI ÖĞRETECEĞİZ
İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş sendikaları temsilcisi Deniz Gider de üyelerinin gasp edilen haklarını patronlara bırakmayacaklarını söyledi ve ekledi: "Söke söke alacağız." İnşaat işçilerinin köle gibi çalıştırıldıklarını dile getiren Gider, "İnşaat patronlarına, inşaat işçilerinin köle olmadığını, bütün işçilere saygı duymayı kafalarına vura vura öğreteceğiz. Üyelerimizin tüm haklarını alıncaya kadar direnişimiz devam edecek" ifadelerini kullandı. 

'ÖRGÜTLÜ HAREKET ETTİKÇE İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARINI SAĞLAYABİLİRİZ'
İnşaat işçilerinin çalışma koşullarına dikkat çeken Gider, "Şantiyelerde inşaat işçilerinin kaldıkları koğuşlar ,yedikleri yemekler, sahadaki iş koşulları ve bunların yanında ödenmeyen yasal hakları için mücadele ediyoruz. YDA Group firması da finans merkezi şantiyesinde orman kanunlarını işleten bir firmadır. Geçtiğimiz haftalarda aralarında üyelerimizin de olduğu işçi arkadaşlarımız koğuş ve yemek koşullarının düzeltilmesi için yemekhaneden çalıştıkları sahaya kadar yürüyüş yaparak eylem yaptılar. İnşaat işçileri ve diğer  sektördeki tüm işçiler örgütlü hareket ettikçe insanca çalışma ve yaşama koşullarını sağlayabilecek gücünü kendinde görmelidirler" dedi. 

'İŞ CİNAYETLERİNE VE HAK GASPLARINA KARŞI MÜCADELE ETMELİYİZ'
İnşaat sektörlerinde çok sık iş kazaları/cinayetlerinin yaşandığını, patronların üstünü örtmek istediğine dikkat çeken Gider, şöyle devam etti: "İş kolumuzda İSİG Meclisinin verilerini de göz önünde bulundurduğumuzda her ay iş cinayetlerinde yaşamını yitiren inşaat işçilerinin sayısı ilk sırada yer almaktadır. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri sağlanmadığından dolayı işçi arkadaşlarımız yüksekten düşerek, akıma kapılarak, yoğun çalışma saatlerinden dolayı kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmektedir. Madenlerde, şantiyelerde, tersanelerde ve diğer iş kollarında iş cinayetlerinin yüzde 100 önlenebilir olduğunu bir kez daha söylüyoruz. Birlikte omuz omuza ve dayanışma içinde olmamız iş cinayetlerine, hak gasplarına karşı örgütlü mücadele etmeliyiz. İnsanca çalışma koşullarını ancak bu şekilde elde edebiliriz."

SENDİKALARDAN DAYANIŞMA ZİYARETİ
İnşaat işçilerini direnişin 2. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve Enerji-Sen  Eğitim Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal ziyaret etti. İnşaat işçilerinin direnişi sürüyor.

DİRENİŞ EMLAK KONUT GYO ÖNÜNE TAŞINDI
İnşaat işçileri direnişi YDA Group önünden Emlak Konur GYO önüne taşıdı. Bir direniş alanından diğerine yürüyerek giden işçiler halka yönelik konuşmalarda patronların Cem Özcanlı'nın haklarını gasp ettiğini vurguladı. Emlak Konut GYO'nun önünü işaret eden işçiler, "İşçilere değil patronlara barikat kurun. Çalan onlar hırsız onlar" dedi. 

Ataşehir Kaymakamlığının eylem yasağını bahane eden işçiler polis kalkanlarıyla ablukaya alındı. "İnşaat işçisi köle değildir" sloganıyla direnişi sürdüren işçiler, ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı.

SERBEST BIRAKILDILAR
İnşaat işçileri, ifade işlemleri sonrası sağlık kontrolüne götürüldükleri hastaneden serbest bırakıldılar.