20 Eylül 2024 Cuma

Dipten gelen bir dalga var

HDP milletvekili adayları 24 Haziran seçim çalışmalarını, halkın tepkilerini ve gözlemlerini ETHA'ya anlattı. İstanbul 2. Bölge adayı Musa Kılıç, "HDP kitlesi korku duvarını aştı" derken Hacer Elçin, "Dipten gelen bir dalga var" dedi. Eskişehir adayı Nurten Uluçelebi, "Halk HDP'ye şimdi daha olumlu bakıyor", İzmir 2. Bölge adayı Tamer Aydın, "Alternatif HDP'dir, HDP Samsun adayı Efraim Vayiç, halkta "olumlu tepkiler var" dedi.
24 Haziran seçimlerinde kritik dönemece girilirken HDP adayları evlere ve sokaklara özgürlük rüzgarı taşıyor. Seçimin nabzını tutmak için değişik illerde çalışma yürüten HDP milletvekili adaylarıyla konuştuk. Eskişehir'de Nurten Uluçelebi, İstanbul 3. Bölge'den Gülfinaz Sağlık, İzmir 2. Bölge'den Tamer Aydın, İstanbul 2. Bölge'den Musa Kılıç ve Samsun'dan Efraim Vayiç sorularımızı yanıtladı.
 
ŞİMDİ HDP'YE DAHA OLUMLU BAKIYORLAR
Nurten Uluçelebi, Eskişehir'de HDP'den 2. sıra milletvekili adayı. Balıkesir doğumlu, emekli hemşire ve sosyalist kadın olarak kendisini tanıtıyor. Uluçelebi, Eskişehir'de yürütülen çalışmalara ilgili olarak, "Eskişehir'deki çalışmamız diğer bölgelerine göre, CHP ağırlıklı, sosyal demokrat ağırlıklı olduğu için keskin gitmiyor. Köylere ve kahvelere gidiyor, partimizin propagandasını yapıyoruz" diyor.
 
Halktan aldıkları tepkilere ilişkin ise, "Her ev her aile artık HDP'nin barajı geçip geçmemesini tartışıyor. Her evde 4 oy varsa 2'si HDP'ye vereceğiz diyor. AKP'ye karşı HDP'nin barajı geçmesini istiyorlar. İnsanlar demokrasi, özgürlük, hak, adalet istiyor. Çünkü herkese aba altından sopa gösteriliyor. Halk, kendisini rahatça ifade edemiyor. Telefonda, evinde çocuğuyla, komşusuyla rahat konuşamıyor. AKP'yi eleştirdiğinde, bu yanlış dediğinde TEM'den çağrılarak ifadeleri alınıyor. Bu çevremizde o kadar çok ki. 'AKP gitsin her şey düzelecek, umudu ve beklentisi' hakim. AKP gitsin, tamam olsun, adalet sağlanacak. Bu Türkiye için bir başlangıç olacak. İyi olacak, diktatörün, hükümetin devrilmesi halkımız için başlangıç olacak. Köylere gittiğimizde bir aile ile karşılaştık. Benim ailemde 7 oy var, AKP'ye şimdiye kadar verdim. Cumhur ittifakından dolayı, MHP'den dolayı vicdanen, 'Bizden AKP'ye oy yok, oyumuz HDP'ye' dedi. Muhafazar kesim de Demirtaş'ın içerde olmasının büyük haksızlık yarattığını belirterek, HDP'ye daha olumlu bakıyorlar" şeklinde konuştu.
 
ÇALIŞMALARIMIZ KARŞILIĞINI BULUYOR
İstanbul 3. bölge 22. sıra adayı Gülfiraz Sağlık Sivaslı, Alevi ve Kürt, sosyalist bir kadın. Yaşamını çalışarak idame ettiriyor. Sağlık, "OHAL koşulların kaldırılması için, insanların ayrıştırılmadığı insan olarak gördüğü bir parti olduğu için, halkların partisi, halklarımızın haklarını veren  bir parti, kadınların, gençlerin partisidir HDP. O nedenle de HDP'ye oylarını vermelidir halkımız. Şu ana kadar çalışmalara başladığımızdan bu yana olağanüstü güzel görüyorum. 7 Haziran'dan daha az çalışma yürüttüğümüz halde bu kadar karşılık bulduk. İyi tanıtmadığımız halde insanlar alanlarda bizi hemen tanıyor ve karşılık veriyor. CHP tabanı HDP'nin baraj altında kalmaması için oy vereceklerini söylüyorlar" diyerek halkın HDP'ye yaklaşımını aktarıyor.
 
ALTERNATİF HDP'DİR
HDP İzmir 2. Bölge 11. Milletvekili adayı Tamer Aydın kendisini emekli işçi. İzmir Sular idaresinde çalışırken işten atılan ve Ankara'ya yürüyen işçiler arasında yer almış. Kentsel dönüşümle ilgili Mahalleler Birliği'nin kuruluşunda yer almış, İş cinayetlerine karşı mücadele yürüttüğünü belirtiyor. Aydın, "Demokrasi, barış ve aydınlık yarınlar için, kardeşlik için oy vermeli. Çok renkli çok kozmopolit bir coğrafya da yaşıyoruz. Bu coğrafyada barışı ve kardeşliği inşa edebiliriz. Bunu HDP yapabilir. Genel anlamda HDP'ye ilgi var. Başka da bir alternatif yok. Alternatif HDP'dir" diye konuştu.
 
HDP KİTLESİ KORKU DUVARINI AŞTI
İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Diş Hekimi Musa Kılıç ise "Şimdi HDP ezilenlerin ittifakıdır.  HDP'nin mecliste demokratik siyasette olması çok önemlidir. Bunun içinde insanların HDP'ye oy vermesi gerekiyor. HDP'ye karşı olumlu tepkilerde alıyoruz, olumsuz tepkilerde alıyoruz. AKP insanların kafasını dini söylemlerle anahtar kilit modeli oluşturmuş. Bu durumda alternatif göstererek başkalarının daha güzel şeyler yapılabileceğini göstermesi lazım. Yoksul insanlar bunların bir çoğu. Bir kesimi de var ki, bunlar iktidarın nimetlerinden yararlanıyorlar o nedenle AKP'yi destekliyorlar. Bunlara şunu söylemek yetiyor. Siz ürettiğiniz sürece emeğinizden dolayı kazancımız olacaktır. AKP'den icazet almak zorunda değilsiniz. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu şekilde bir çalışma yürütüyoruz. İnsanlarda gittikçe bir korkuyu aştığını görüyoruz. HDP kitlesinin korku duvarını aştığını görüyoruz. Mesela Aksaray'daki kadın standında yapılan etkinlik şölene dönüştü. HDP kitlesi de motive olmuş durumda. Az bir zaman kaldı. Bu süreyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.
 
ÖZGÜR VE EŞİT YAŞAM İÇİN HDP
Samsun'dan HDP adayı Efraim Vayiç, "Artvin Hopa doğumluyum. HDP samsun adayıyım. Hemşinliyim köken olarak Ermeniyim. Ana dilim Hemşince" diye kendisini tanıttı. 
Vayiç, "Bu ülkede rahatça kardeşçe, özgür ve eşitçe yaşamak istiyorsak herkes HDP'ye oy vermelidir. HDP'nin programına baktığımız zaman, hiçbir din, ırk, cins, canlı ayırmadan eşit kabul ediyor. Seçim çalışmalarımızda işçi, emekçi, kadın, genç ve çiftçi herkese birlikte yaşamak özgürce yaşamak için HDP'ye oy vermesi gerektiğini anlatıyoruz. Birebir görüşmelerle HDP üzerinde oluşturulan yanlış algıları değiştirmeye çalışıyoruz. Örneğin AKP'li bir amca bu sefer HDP'ye oy vereceğim dedi. Olumlu tepkiler var o anlamda. Olumsuz tepkileri üzerine konuşup ikna edebiliyoruz" dedi.