20 Eylül 2024 Cuma

Dina'nın katledilmesine ilişkin ilk duruşma görüldü

Dina'yı katleden Dursun Acar, ilk kez hakim karşısına çıktı. Kadın katillerinin kullandığı bilindik yalanlarla savunma yapan Acar, amacının Dina'ya yardım etmek olduğunu, kendisine hiçbir fiziksel ve sözel temasta bulunmadığını öne sürdü. Dina'nın avukatları ise "Yardım isteyen Dina neden arabadan indi. Biz buna sanığın bir hareketinin neden olduğunu düşünüyoruz" dedi. Avukatlar, keşif talebinde bulundu.

Zonguldak Karabük yolu üzerindeki Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Dinabongho Ibouanga'nın katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görülüyor.

Karabük Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Ibouanga ailesini, Dina İçin Feministler grubundan avukatlar temsil etti. Davayı Dina'nın arkadaşları, Dina için Feministler, Karabük Üniversitesi'nde eğitim gören siyahi öğrencilerin yanı sıra HEDEP İstanbul Milletvekili Özgül Saki ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Ankara Barosu Mülteci Hakları Merkezi de takip etti.

Karabük Savcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, Dursun Acar, hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "cinsel istismar" suçlamasından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davayı takip eden gazetecilerin üstü aramak istendi, ancak gazeteciler buna izin vermedi.

AVUKATLAR, DİNA'YI KATLEDEN ACAR'IN GETİRİLMESİNİ İSTEDİ
Dina'yı katleden Dursun Acar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Acar'ın kimlik tespitinin yapılmasının ardından duruşma başladı. Katil Acar'ın sorgusuna geçilmeden önce söz alan Dina'nın avukatları, "Savunma hakkının parçası burada olması. Bizim de hakkımız var. Biz buraya gelmesini istiyoruz" dedi.

AMACI DİNA'YA YARDIM ETMEKMİŞ
Acar, Dina'yı katletmediğini iddia ederek amacının yardım etmek olduğunu öne sürdü. Dina'nın yaralı şekilde aracına bindiğini, Dina'yı hastaneye götürmek isterken araçtan indiğini öne süren Acar, Dina'ya fiziksel ya da sözel olarak hiçbir temasta bulunmadığını iddia etti.

MAHKEME BAŞKANI: İFADELERİN ÇELİŞKİLİ
Mahkeme başkanının "Neden karakola haber vermedin" sorusuna ise Acar, polisi aramanın aklına gelmediğini söyledi. Dina'nın katili Acar'ın, "Ben bu kızın öldüğünü televizyondan gördüm. Ancak aracıma binen kız olduğunu anlamadım. Polis kapıma gelince anladım" sözleri üzerine mahkeme başkanı, "İlk ifadende bazı şeyleri söylememişsin. Biraz çelişkiler var" dedi.

ACAR'IN AVUKATI: DİNA'NIN PSİKOLOJİSİ BOZUK İDDİASI
Acar'ın avukatı Yusuf Çolak, "Üzgünüz. Belki intihar belki kaza, kim sorumluysa bulunsun. Dina PTT'den telefon göndermek istiyor, bundan dolayı da üzgün. Telefonun yanlış adrese gittiğini söylüyor. Burada yaşadığı problemlerden dolayı psikolojisinin bozuk olduğunu anlıyoruz. Samet Ç. isimli şahıs. Dina'nın kendisinden yardım istediğini biliyoruz. Sonrasında Dina'ya mesaj attığını biliyoruz. Dina'nın biriyle tanıştığını, kendisine cinsel ilişki teklif edildiğini anlıyoruz. Bu kişinin Samet Ç. olduğunu anlıyoruz. Müvekkilime yönelik suçlamayı kabul etmiyoruz. Samet Dina'ya ısrar ediyor. Bu hususun araştırılması gerekiyor" dedi.

Avukat Çolak ayrıca, Dina'nın "psikolojik sorunları olduğunu" ve erkek arkadaşıyla "sorun yaşadığını" öne sürerek, "Dursun Acar'ın Dina'nın ölümüne dahli yok ve aynı zamanda zarar gördüğüne de tanık olmadığını düşünüyoruz" dedi.

OLAY YERİNDE KEŞİF TALEBİ
Dina'nın ailesinin avukatları ayrıca, olay yerinde keşif yapılması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın davaya katılım talebini kabul ederken, Ankara Barosunun talebini reddetti.

DİNA'NIN AVUKATI YETER: YARDIM İSTEDİYSE NEDEN ARAÇTAN İNDİ
Dina'nın ailesinin avukatı Gül Yeter Aktepe ise sanığın beyanları arasında çelişkilerin olduğunu belirterek, "Kronolojik aktarımlarında çelişkiler var. Dört kez aynı numarayı aradığını söylüyor. Fakat böyle bir arama yok. Yardım isteyen bir kadının hastane tercihi yaptığı iddia ediliyor. Yardım talebi ile aracın önüne atlayan Dina neden araçtan indi? Biz de soruşturmanın etkin yürütülmediğini söylüyoruz. Sanığın bir davranışıyla araçtan inmek istediğini düşünüyoruz, bundan şüpheleniyoruz. Arama kayıtlarında polisi, Cem adlı komiseri aradığına dair bir kayıt yok. Samet Ç. ile Dursun Acar'ın aynı yerde olduğuna dair HTS kaydı var ancak buna dair bir tahkikat yapılmamış. Sanığın aracının içinde ne oldu? Sanığın siyah kadınlardan hoşlandığını söylediğini hatırlatıyorum. Soruşturma etkin yapılmadı. Kuvvetli suç şüphesi var. Tutukluluk halinin devamını istiyoruz."

TANIK: DİNA KENDİSİNİ KOVALAYAN İKİ KİŞİDEN YALIN AYAK KAÇIYORDU
Duruşmada dinlenen tanık Dina'nın çığlıklarını duyduğunu, bunun üzerine polisi aradığını, ardından Dina'nın kaçmayı başardığını ancak ardı sıra iki erkeğin koştuğunu gördüğünü söyledi. Dina'nın kaçtığı kişilerin polisi aradıktan sonra durduğunu belirten tanık, Dina'nın apartmanın bahçesine inen parmaklıklarından atladığını, bu sırada pantolonun yırtıldığını ancak kaçmaya devam ettiğini ve bu sırada yalın ayak olduğunu belirtti. Tanık, "Dina'nın arkasından bir kişi koştu. Beyaz, orta yaşlı bir erkekti. İki erkeğin koştuğunu gördüm. İkisini görsem tanıyamam. Telaş içinde koştular. Polise ihbar ettim gelmesini bekledim."

DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme, Acar'ın tutukluluk halinin devamına hükmederek davayı 24 Ocak 2024'e erteledi.