22 Eylül 2024 Pazar

'Dilek Arsu, Seda Baykan, Mehmet Uzkar'a özgürlük' eylemleri

Komünistler Arsu, Baykan ve Uzkar'ın uğradığı sistematik işkence, hedef gösterilmesi ve tutuklanması Almanya ve Hollanda'da protesto edildi. İçişleri Bakanı Soylu tarafından işkencenin meşrulaştırılmak istemesi ve komünistleri hedef göstermesine tepki gösterilen açıklamada, başta Türkiye ve Kürdistanlılar olmak üzere dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

İzmir'de işkenceyle gözaltına alınan komünistler Dilek Arsu, Seda Baykan ve Mehmet Uzkar, gözaltı ve emniyet işlemleri sırasında gördükleri sistematik işkence ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef göstermesi sonrası tutuklandı. 

Komünistlerin tutuklanması Almanya'nın Köln kentinde ve  Hollanda'nın Den Haag kentinde protesto edildi. 

ALMANYA
 AVEG-KON'a bağlı AGİF, Köln-Mülheim Weinerplatz‘da eylem yaptı. Almanca "Freiheit für Sozialist: İnnnen, Nieder mit dem türkischen Faschismus" (Sosyalistlere özgürlük, kahrolsun faşist Türk devleti" pankartının açıldığı eylemde, AVEG-KON'un Almanca açıklaması okundu. Ardından AGİF adına konuşma yapıldı.

Konuşmada İçişleri Bakanı Faşist Süleyman Soylu tarafından 3 komünistin hedef gösterildiği ve ardından işkenceyi meşrulaştıran açıklaması ile devrimcilere sistematik işkence uygulandığına dikkat çekildi.

AGİF temsilcisi konuşmasında, faşist AKP diktatörlüğünün yönetememe krizinin ekonomik kriz ile daha fazla derinleşmesinden dolayı sadece devrimcilere değil, tüm toplumsal kesimlere karşı toplumsal muhalefeti susturma ve sindirme amacıyla baskı ve işkence politikalarını yoğunlaştırdığını belirtti.

Konuşmada, tüm demokratik kurum ve partilerin eylemlerine polisin sokakta işkence yaparak saldırdığı, eylemlerde birçok insanın gözaltına alındığı, gözaltında ve hapishanelerde sistematik işkencelere başvurulduğu kaydedildi. Baskı zulüm ve sömürü politikalarının son bulması için çözümün; birleşik mücadelenin büyütülmesi ile AKP iktidarının tarihin çöplüğüne gönderilmesiyle mümkün olacağı ifade edildi. Benzer bir şekilde İran Molla Rejiminin Kürt kadın Amina'ya uyguladığı kadın ve Kürt düşmanı politikasına dikkat çekilen konuşmada, başta Türkiyeli Kürdistanlı İranlı göçmenler olmak üzere tüm Ortadoğu, Afrika ve Avrupalı göçmenlere sokağa çıkma, sesini yükseltme ve dayanışma çağrısında bulunuldu.

Eylemde "Jin jiyan azadi", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve Almanca "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

HOLLANDA
Bursa Emniyet Müdürlüğü'nde işkence gören Seda Baykan, Dilek Arsu ve Mehmet Mustafa Uzkar için, Hollanda'nın Den Haag kentindeki Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yapıldı. Türk devletinin işkence politikası protesto edildi.

Açıklamanın ardından iki kişi bakanlık binasına girerek  işkence gören devrimcilerle ilgili bir dosya verdi.