2 Ekim 2024 Çarşamba

Diktat oyunu ışıldaklarla izleyicilerle buluştu

Moda Sahnesinde elektriklerin kesilmesinin ardından Diktat oyunu, ışıldaklarla izleyicilerle buluştu. Moda Sahnesi Kurucularından Kemal Aydoğan, özel tiyatroların bir an önce kamusal tiyatro statüsüne kavuşturulması gerektiğini kaydetti. 

Moda Sahnesinin bir ay içinde ikinci kez elektriği kesildi. Ocak ayı elektrik aralık ayında 7 bin lira gelen elektrik faturası ocak ayında 20 bin lira gelmişti. Bunun ardından şubat ayı faturası ödenmediği için bugün bir kez daha Moda Sahnesi'nin elektriği kesildi. 

Fahiş elektrik zamlarına karşı faturaları ödemeyeceklerini kaydeden Moda Sahnesi, bu akşam ışıldaklarla Diktat oyununu sergiliyor. 

'7 BİN LİRADAN 20 BİN LİRAYA ÇIKAN FATURA RASYONEL DEĞİL'
Oyun öncesi kısa bir açıklama yapan Moda Sahnesi kurucularından ve Yönetmen Kemal Aydoğan, elektrik faturasının 7 bin liradan 20 bin liraya çıktığını bu nedenle faturayı ödemeyi reddettiklerini hatırlattı. Aydoğan, "Temelde bu zamları kabul etmiyoruz. 7 bin liradan 20 bin liraya çıkan elektrik faturası rasyonel değil" dedi. 

'YETKİLİLER ÜSTLERİNE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMELİ'
Tiyatrolar adına ikinci bir problemin kültür sanat politikalarının bu soruna çare üretmeyişi olduğunu dile getiren Aydoğan, "Bu problemin sahibi başta Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Sabancı Holding'tir. Üstlerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmeleri ve bir an önce bu problemi çözmeleri gerekir" diye konuştu. 

'ÖZEL TİYATROLAR KAMUSAL TİYATROLARDIR'
Bütçe olmayışıyla başlayan ancak daha sonra idareleriyle "ödemiyoruz" dedikleri bu eylemi "kamusal tiyatro" kavramını herkesin göreceği mesafeye taşımak amaçlı olduğunu belirten Aydoğan, şöyle devam etti: "Özel tiyatrolar, kamusal tiyatrolardır. Faaliyetlerini yürütürken kamusal bütçeden destek alarak yürütmelidirler. Ödenekli tiyatrolara has değildir. Özel tiyatroların ticarethane olmasıyla faaliyet yürütebiliyoruz. Bir an önce bu statüden vazgeçip kamusal tiyatro statüsüne kavuşması gerekir. Yetkili mercii Kültür Bakanlığı ve yerel yönetimlerdir. Adım atmaların istiyoruz bu eylemler bunun için yapılıyor. 'Ödeyemiyoruz'un altında bunlar var."

DİKTAT OYUNU
Açıklamanın ardından Diktat oyunu başladı. İki erkek kardeşin iç savaş sonrası yıkım ve hayatta kalam hikayelerini anlatan Diktat oyunu, iki kardeşin birbirine yabancılaşan travmatik kişiliklerini ele alıyor.