24 Kasım 2024 Pazar

DİB: Savaşa ve silahlanmaya ayrılan pay beş yılda iki katına çıktı

DİB, bütçe görüşmelerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, kamu kaynaklarının askeri harcamalara ayrıldığına dikkat çekti. Toplantıda, Meclis'te yapılan görüşmelerin halkın ve örgütlü temsilcilerin katılımı sağlanmadan yapıldığına dikkat çekildi.

Demokrasi için Birlik (DİB), bütçe görüşmelerine ilişkin TMMOB'a bağlı Makina Mühendisleri Odası'nda (MMO) basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi adına Op. Dr. Samet Mengüç katıldı.

DİB adına açıklama yapana yazar Ayşegül Devecioğlu, bütçe hakkının en temel hak olduğunu vurgulayarak, "Demokratik toplum kuruluşlarının, sendikaların, yurttaşların ödedikleri vergilerle yaratılan kamu kaynaklarının hangi amaçla kullanılacağını belirleyemediği, hesap soramadığı, denetleyemediği, katılımcılıktan uzak, şeffaf olmayan bir bütçe süreciyle karşı karşıyayız" dedi.

'KAMU KAYNAKLARI ASKERİ HARCAMALARA AYRILIYOR'
Toplumun büyük bir kesiminin açlık ve yoksulluk sınırında yaşamını sürdüğünün altını çizen Devecioğlu, enflasyon ve ekonomik krizin getirdiği hayat pahalılığının yoksullar üzerindeki yükü arttırırken, kamu kaynaklarının askeri harcamalara ayrıldığına dikkat çekti.

'CUMHURBAŞKANLIĞI HESAP VERMEDEN ÖRTÜLÜ ÖDENEK KULLANABİLECEK'
Devecioğlu, insanların kamu hizmetleri için verdiği vergilerin nereye, nasıl ve ne kadar harcandığını bilmesi demek olan bütçe hakkının, tek adam rejimiyle birlikte Meclis eliyle kullanılmaz hale geldiğini belirtti. Devecioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cumhurbaşkanlığı bütçesi tüm kamu kurumları arasında ödeneği oransal olarak en çok artan kurum. Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2012 yılından bu yana yaklaşık 23 kat artarak 138 milyon TL'den 3,15 milyar TL'ye çıktı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm kamu kurumlarının üzerinde etkili olabilecek şekilde yetkilendirilen Cumhurbaşkanlığı ofislerine toplam 330.2 milyon TL Hazine yardımı yapılacak. Cumhurbaşkanının hesap vermeden kullanabileceği örtülü ödenek toplamı 5.4 milyar TL. 8.7 milyarlık TL'lik yedek ödeneğin de kullanım hakkı da Saray'da. Cumhurbaşkanının tek başına kullanma yetkisi olan 14 milyar TL'lik bütçe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının toplamına eşit."

Bütçenin savaşa değil kamu hizmetlerine ayrılması gerektiğini dile getiren Devecioğlu, "Bütçeden savaşa ve silahlanmaya ayrılan pay beş yılda iki katına çıktı. Eğitimde ve sağlıkta ise özelleşme ve ticarileşmeyle sağlık ve eğitim yatırımları bütçeden değil, müşteri olarak görülen veli ve hastaların cebinden çıkıyor. Eğitim yatırımlarına yapılan harcama, 18 yılda üçte iki oranında azaldı" dedi.

ÇERKEZOĞLU: İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ
Açıklamadan sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, temel yurttaşlık hakkının ortadan kaldırıldığı bir dönemde bütçe görüşmelerinin başladığını vurguladı ve ekonomik kriz ortamında işsizliğin ekonomik bir veri olmadığını belirtti.

"Bütçeler siyasi iktidarın tercihlerini gösterir" diyen Çerkezoğlu, "DİSK olarak insanca yaşanacak bir ücret için mücadele ediyoruz. Sadece işçi sınıfını değil, kamu çalışanları dahil olmak üzere herkesi asgari ücret için mücadeleye davet ediyoruz" diye konuştu.

BOZGEYİK: BÜTÇE EMEKTEN YANA DEĞİL, SERMAYEDEN YANA
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, daha önceki bütçe görüşmelerinde olduğu gibi, yine emekçilerin hakkının gasp edildiğine dikkat çekerek, "Tek adam rejimiyle karşı karşıyayız. Bütçe emekten yana değil, sermayeden yana" şeklinde konuştu.

MENGÜÇ: SAĞLIK HARCAMALARINDA DEVLET PAYI AZALDI
TTB Merkez Konseyi üyesi Op. Dr. Samet Mengüç, sağlık harcamalarında devlet payının azaldığını vurgulayarak, "Sağlık hizmetlerinin finansmanında kişiler tarafından yapılmak zorunda kalınan harcamaların payı yıllar içinde sürekli olarak artarken, devletin payı azalmıştır" dedi.

KATIRCIOĞLU: BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ HALKA ANLATILMIYOR
HDP İstanbul Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Erol Katırcıoğlu, bütçe görüşmelerinin halka anlatılamadığını söyledi ve "Neo Liberal politikalarla birlikte tarafsızlık adına regülasyon kurumları oluşturuldu. Günümüzde ise tüm kurumlar hükumetin kurumu haline gelmiştir" diye belirtti.