21 Eylül 2024 Cumartesi

DGD-Sen'den CEVA lojistiğe uyarı, Amazon işçilerine çağrı 

Amazon depolarında sarı sendika DOK Gemi-İş ve patron protokolü, depo işçisinin iradesini patrona karşı ezdiriyor. DOK Gemi-İş işçilerden sözleşme imzalanır imzalanmaz 480 lira aidat kesip, normal şartlarda işçilerin hakkı olan 200 lirasını işçilere ticket olarak vereceğini söylüyor. Amazon depolarındaki dolandırıcılığa karşı açıklama yapan DGD-Sen, Amazon işçilerine örgütlenme ve mücadele çağrısı yaptı.

İki yıldır CEVA lojistik Amazon projesinde sendikal örgütlenme yürüten DGD-Sen, CEVA lojistik patronlarının üyeliklerin artmaya başlaması ile birlikte DGD-Sen'e sendika kırıcılığını hızlandırdığının altını çizdi. Açıklamada, "Biz ise üyelerimizle birlikte depo önünde taleplerimizi ileten çokça eylem yaptık. Amazon Türkiye deposu faaliyete başladığı günden beri hem depo içerisinden sendika üyelikleri gelmeye başlamıştır, hem de içeride örgütlenmemiz devam etmektedir" hatırlatması yaptı.

Amazon yönetiminin DGD-Sen 'e karşı mücadele edip sendika düşmanı tutum takınırken depo içerisinde Dok Gemi İş sendikasının bakanlığa yetki başvurusu yaptığını, yetkinin geldiğini ve Amazon yönetiminin yetkiye itiraz ettiğini yakından takip ettikleri kaydedilen açıklamada, "Nasıl oluyor da Amazon depo işçileri DGD-SEN'de örgütlenirken sendika düşmanlığı yapan Amazon yönetimi, aynı zamanda yetki itirazı yaptığı DOK Gemi İş sendikası ile görüşmeler yaparak protokol imzalamaya çalışıyor" sorusunu yönletti. 

Dok Gemi İş'e, DGD-Sen üyeleri ve Amazon çalışanlarına derhal şu sorulara yanıt verilmesi istendi: 
       🔹"Amazon yönetimi ile yürüttüğünüz görüşme sürecinde görüşmelerde kaç tane işçi temsilcisi yer aldı?
       🔹Görüşmelerde işçiler adına hangi taleplerde bulunuldu ve kaçı karşılandı?
       🔹İşçilerin çalışma koşullarını ve haklarını bağlayan taslak neden işçilere dağıtılmadı ve bu taslağı kim oluşturdu?
       🔹Enflasyonun üzerinde zam alınacağı sendikanız tarafından söylenmesine rağmen bugün yüzde 30 gibi enflasyonun çok altında bir rakama anlaşma için sizi motive eden irade işçilerin değilse kimin?
       🔹DGD-Sen'in depo içerisinde bir tane üyesini dahi kabullenemeyen Amazon hiç itiraz etmeden sendikanızı nasıl kabullendi ve yetki itirazını çekmedi? Bu şartlarda işçilere anlattığınız toplu iş sözleşmesini nasıl imzalayacaksınız?
       🔹İşçilerden her ay 480 lira aidat keserek 200 lirasını size ticket hakkı aldım diye mi vereceksiniz; işçinin parasını işçiye vermek düzenbazlık değil midir?"

Açıklama şöyle devam etti: Amazon depo işçileri, DOK Gemi İş Sendikası'nın sözleşme süreci yukarıdan aşağıya yalanlarla doludur ve önünüze getirilecek sandıkta siz oy verseniz dahi kendi iradeniz sürece yansımayacaktır. Örgütlenmeden, yetkisi tanınmadan protokol imzalamak üzere olan sendika sizi yıllarca düşük ücretlere çalıştıracak, üzerine de 480 lira aidat kesecek. Mevzu bahis sendika sürecin daha en başında Amazon depo işçilerinin iradesini patronlarla birlikte açıkça gasp etmiştir. 

"Yüzde 30 zam bugün asgari ücretin çok altındadır ve Amazon depo işçisi sendikasız halini aratacak şekilde daha da yoksullaşarak çalıştırılacaktır. Yan haklar denilen yüzde 7'dir ve yaşamınızda hiçbir karşılığı yoktur. Sendikaya ödediğiniz aidat aldım dediği haktan fazlasıdır. 

Sarı, patron sendikası Dok Gemi İş sizden sözleşme imzalanır imzalanmaz 480 lira aidat kesip, bunun 200 lirasını size ticket olarak vereceğini söylüyor. Ancak bu 200 lira hak değil, sizin her ay emeğinizle kazandığınız paradır. İşçinin kendi parasından 200 lirayı her ay hak diye vermek dolandırıcılıktır. 

"Sizlerin önüne konacak sandıkta neyi olacağınıza dair sözleşme metni verilmesi gerekmektedir. İşçilerin süreçten haberi bile olmadığı bu şartlarda sandık kurup oy verdirtmek işçinin aklı ve iradesi ile dalga geçmektir. DOK Gemi İş ve patron protokolünü tanımıyoruz. Depo işçisinin iradesini patrona karşı ezdiren sarı sendikaları depodan söküp atacağız. Amazon depo işçisinin birliği ve iradesi patrondan da sarı sendikadan da güçlüdür. Bizler bağımsız sendika DGD-SEN olarak kurulduğumuz günden bugüne sarı sendika ve patron iş birliğine karşı işçilerin haklarını savunmaktayız. Sendikada, depoda ve patron karşısında işçilerin bağımsız birliğini kurmak için gece gündüz emek ediyoruz. Sarı sendikalara karşı birlikte mücadele ederek insan onuruna yakışır bir yaşam ve çalışma koşullarını sağlayabiliriz. Kahrolsun sarı sendikacılık! İşçiler sendikaları yönetebilir!"