20 Eylül 2024 Cuma

Devrimci Parti: Seçim süreci şaibeli ve gayrimeşrudur

24 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmelerini yayınlayan Devrimci Parti, "Seçim kararı dahil olmak üzere bütün süreç baştan aşağıya şaibeli ve gayrimeşrudur" dedi.
Birleşik Devrimci Parti, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri değerlendirdiği yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, "24 Haziran seçimleri toplumsal hafızada ve ezilenlerin politik psikolojisinde derin hasarlar bırakarak sonuçlandı" denildi.
 
Devrimci Parti, "Genel bir şaşkınlık ve moralsizlik hali kitleler içinde etkisini gösterirken geleceğe dair perspektifte bir bulanıklık hali hakim olmaya başladı. Seçim sürecine sıkışan, özellikle son haftasını gerçekleşen büyük mitinglerle doruk noktasına varan özgüven ve coşku yerini güvensizlik ve moralsizliğe terk etmeye başladı. Erdoğan'ın yenilmezliği kitleler nezdinde yeniden tescillenirken gerekli tepkinin gerekli düzeyde ortaya koyulmamış olması kişisel coşkuyla hareket haline geçmiş olan pek çok bireyler yılgınlık psikolojisinin oluşmasına da sebep verdi. Son tahlilde görünen gerçek Erdoğan'ın bu seçimden galip çıktığı ve faşizmin kurumsallaşmasının önündeki bütün engelleri ortadan kalktığı yönündedir" dedi.
 
SÜREÇ BAŞTAN AŞAĞI ŞAİBELİ VE GAYRİMEŞRUDUR
 
Hiç kimsenin bu seçimlerin eşit ve adil koşullarda gerçekleştiği ve doğal olarak halkların irade ve tercihlerinin sandığa yansıması olduğu iddiasında bulunamayacağı belirtilen açıklamada, "Seçim kararı dahil olmak üzere bütün süreç baştan aşağıya şaibeli ve gayrimeşrudur. Seçimde sarayın önündeki en önemli engel olarak görülen HDP ve bileşenleri çok uzunca bir süredir ağır baskı altına alınmış, on binden fazla üyesi ve yöneticileri tutuklanmış, gazeteleri ve yayın organları kapatılmış, ağır polis takibi altında kriminalize edilerek çalışma imkanları daraltılmış, bir çeşit kıpırdayamaz hale getirilmeye çalışılmıştır. Cumhurbaşkanı adayı, Eş Başkanları, Belediye Başkanları rehin alınmış, bileşenleri sürekli polis operasyonları gözaltı ve tutuklama terörüyle yüz yüze bırakılmış, seçim sürecini bir çeşit elleri kolları kesik halde girmeye zorlanmıştır" diye kaydedildi.
 
SARAY BU SEÇİMDE ZAYIFLAYARAK ÇIKTI
 
Tüm bunlara rağmen görünüşteki zafere ve zafer kutlamalarına rağmen sarayın bu seçimden zayıflayarak çıktığının altını çizen Devrimci Parti, "En başta MHP ile bir koalisyona gitmeye mecbur bırakılmıştır. Görünen olgu seçim manipülasyon ve hilelerinin esas olarak MHP'yi belirli bir yüzdelik dilimi üzerinde tutma yönünde şekillendiğidir. Hiç kimse bu seçimin meşru bir seçim olduğu iddiasında bulunamaz. Sandık sonuçları sanki ince matematik hesapları sonunda gizlice tezgahlanmış bir oyunun kapıları ve duvarları halka kapatılmış YSK marifetiyle halka dayatılması gibi durmaktadır. YSK tüm geçerliliğini ve seçim yapma kabiliyetini yitirmiştir" dedi.
 
Yaşanan ağır ekonomik kriz ve uygulanan ekonomi politikalarının kaçınılmaz bir şekilde işçi sınıfı ve yoksullaşan halk kitleleri nezdinde toplumsal hareketlerin ve karşı koyuşların büyümesi, grev ve direnişlerin yaygınlaşması, sokak eylemleri ve çatışmaların artması yönünde karşılık bulacağı tespiti yapılan açıklamada, "Sermayenin böylesi bir süreçte böylesine ağır yıkım politikalarına uygulamaya koymasının en net ve anlaşılır şekli otoriter yönetimlerdir" diye kaydetti.
 
Devrimci Parti "Buradan bakıldığında 24 Haziran seçim sonuçları ulusal ve uluslararası sermayenin ve güç odaklarının istekleriyle uyumlu bir sonuç doğurmuştur. İddia edilebilir ki sandıkta değil masada bir seçim yapılmış CHP bu seçimin sonuçlarına kabul etmeye zorlanmıştır" diye belirtti.