22 Eylül 2024 Pazar

Dev Yapı-İş, bir işçinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili ihmalleri sıraladı

İstanbul Ümraniye'de İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde çıkan ve bir işçinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili incelemelerde bulunan Dev Yapı-İş Sendikası ihmaller zincirini sıraladı.

İstanbul Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde çıkan yangında bir işçi hayatını kaybetti, 4 işçi de yaralandı. DİSK'e bağlı Devrimci Yapı-İş Sendikası yaptığı açıklamada ihmaller zincirini açıkladı.

Açıklamada, "23 Mayıs saat 02.30 sıralarında 'İstanbul Finans Merkezi' şantiyesinde, Yapı&Yapı firmasının işçi kampında elektrik aksamından çıktığı tahmin edilen yangında 2 çocuk babası Adıyaman'lı soğuk demir işçisi Hüseyin Yurtsever iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Aynı yangında 4 işçi de yangından kurtulmak için 3 katlı konteynırın pencerelerinden atlamak zorunda kalıp yaralanarak hastaneye kaldırıldı" denildi.

Şantiyelerde 6331 sayılı İSG yasası ve ilgili yönetmeliklerin emrettiği hükümlerin maliyet olarak görülmeyip gereği yapılsaydı bu iş cinayetinin yaşanmayacağı vurgulanan açıklamada, yangına ilişkin şu değerlendirme yapıldı:
Maliyeti çok düşük olan yangın koruma rölesi ve kaçak akım rölesi olmuş olsaydı yangın çıkmazdı.
Konteynerlerin içinde kalan işçilerin temel gereksinimleri için gerekli elektriğin seyyar çoklu prizlerden verildiği ve kabloların güvensiz olduğu durumlar yapılan denetimler ile ortadan kaldırılsaydı yangın çıkmazdı.
Şantiyelerde acil bir durum anında uyarı sistemi olsaydı ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesi için standartlara uygun yangın söndürücüleri olsaydı müdahale edilir ve yangın büyümezdi
Yatak sayısı 200'ü geçen yerlerde Yağmurlama (sprinkler) sistemi (yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yapan otomatik sistem) bulunsaydı yangın büyümez ve işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olurdu
Bir koridor içindeki iki kaçış merdiveni arasındaki mesafe ilgili yönetmeliğin belirttiği aralıkta olsaydı bu kampta ölüm ve yaralanma yaşanmazdı.

Dev Yapı-İş Sendikası, "Çalışması zorunlu olmayan işletmeler dışında kalan tüm işyerleri kapatılsın ve işçiler ücretli izne gönderilsin diyoruz. Bilim insanlarının uzmanların ve bizlerin yaptığı bu uyarılar, çağrılar siyasi iktidar tarafından karşılanmış olsa kamu açısından ve halk sağlığı açısında hiçbir zorunluluğu olmayan beton yığını bu şantiyeler durdurulmuş olsa bugün işçi Hüseyin Yurtsever yaşıyor olacaktı" dedi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Örgütsüz olduğumuz için ölmeye devam ediyoruz. Örgütsüz olduğumuz için patronlar kârlarından vaz geçip önlem almıyor, örgütsüz olduğumuz için kendi yasa kanun ve yönetmeliklerine sahip çıkmayan devlet kurumlarına baskı yapıp görevlerini yapmasını sağlayamıyoruz.

"O yüzden iş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz."