21 Eylül 2024 Cumartesi

Dev Sağlık-İş: Geriye dönük TİS ödemeleri derhal yapılmalı

Sağlık emekçilerinin TİS sözleşmesi kapsamındaki geriye dönük ödemelerinin hala yapılmadığına dikkat çeken Dev Sağlık-İş, ödeme süreci geciktikçe sağlık işçilerinin yoksullaştığını vurguladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Göztepe'de bulunan Profesör Doktor Süleyman Şehir Hastanesi önünde sağlık emekçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) üzerinden 2 ay geçmesine rağmen ücret farklarını alamamasına ilişkin eylemdeydi.

"Sağlık işçisiyiz haklarımızı istiyoruz" pankartı açılan eyleme, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir de destek verdi.

Açıklamayı okuyan Duygu Ercan, olağanüstü her dönemde iş başında olduklarını ancak bir yandan da geçim derdine düştüklerini söyledi. 14 Mayıs seçimleri öncesi müjde gibi açıklanan TİS'in üzerinden 2 ay geçmeden sözleşmenin alım gücü açısından hükmünü kaybettiğini kaydeden Ercan, dolar karşısında TİS'in imza tarihiyle bugün arasında yüzde 40'a varan değer kaybı olduğuna dikkat çekti.

"İçinden geçtiğimiz enflasyonist dönemde neredeyse dün aldığımız bir ürünü bugün aynı fiyata bulamıyoruz! Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar" ifadelerini kullanan Ercan, TİS'te geriye dönük ücretlerin hala ödenmediğini kaydetti.

"9 Mayıs'ta imzalanan Toplu İş Sözleşmesi sırasında geriye dönük toplam tutar yaklaşık 3 bin 157 dolar iken, bugün 2 bin 300 dolar bandında. Üstelik bu geriye dönük ödemelerde yaşanan gecikme dışında ayrıca kendi içinde de adaletsizlik barındırmaktadır. İstanbul'da hemen hemen bütün kurumlarda İŞKUR aracılığıyla işe başlayan sağlık işçilerine yatırılmış, 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçilere yatırılmamıştır. Bizim hastanemizin de içinde bulunduğu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 2 Nolu Başkanlığa bağlı hastanelerde henüz hiçbir sağlık çalışanına hiç bir ödeme yapılmamıştır" ifadelerini kullanan Ercan, ödeme süresi uzadıkça yoksullaştıklarını vurguladı.

Büyük şirketlerin vergilerinin silindiğini ancak kendilerine hala ödemelerinin yapılmadığını dile getiren Ercan, insanca çalışmak istediklerinin altını çizdi. Ercan, şöyle devam etti: "Geriye dönük ödemeler başta olmak üzere DİSK Dev Sağlık-İş Sendikası olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi, insanca çalışma koşulları ve yaşama koşulları sağlayana kadar mücadelemiz devam edecektir. Sesimizin ulaştığı bütün sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını sendikamıza üye olmaya çağırıyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz."

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atıldı.