Dersim'den İstanbul'a enerji işçileri direniyor: Hakkımızı alacağız
18 gündür direnen FEDAŞ işçileri, İstanbul'da hakları için mücadeleye geçecek İGDAŞ ve İstanbul Enerji işçilerini selamladı, "Davanız davamızdır" dedi. İstanbul'da İBB önünde açıklama yapmak isteyen Enerji-Sen üyesi enerji işçileri ise polis tarafından engellenmeye çalışılarak Saraçhane parkına yönlendirilmek istendi. Ancak enerji işçilerinin kararlılığı karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı. Her gün ölümle burun buruna geldiklerini, her ihale dönemi işten atılma korkusu yaşadıklarını ve sefalet ücretine mahkum edilmek istendiklerini kaydeden Enerji-Sen üyesi işçiler, "Haklarımızı alana kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Dersim'de Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.'de (FEDAŞ) işçilerinin açlık ve yoksulluk ücreti dayatmasına, her gün ölümle burun buruna gelmelerine neden olan kölelik koşullarına direnişi 18. gününde.
Enerji-Sen üyesi işçiler patronların her türlü kirli oyununa mücadeleyle yanıt verirken, işçiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İSPER A.Ş. çatısı altında taşeron çalıştırılan İGDAŞ işçileri ile İstanbul Enerji işçilerinin insanca yaşam ve güvenceli iş hedefiyle mücadelesine selam gönderdi.
FEDAŞ İŞÇİLERİ: DAVANIZ DAVAMIZDIR
Dersimli enerji işçileri, "Bu sürecin sadece Dersim'de yaşanmadığını tüm Türkiye'de yaşandığını herkes çok iyi biliyor. İşçilerin yaşamak için mücadele verdiği bir dönemde İBB'de çalışan enerji işçileri arkadaşlarımıza buradan desteklerimizi,sevgilerimizi gönderiyoruz. Yalnız değilsiniz sizinle beraberiz, davanız davamızdır" dedi.
Enerji işçileri, "Direne direne kazanacağız" sloganı attı.
ENERJİ-SEN'İN İBB ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMASI ENGELLENMEK İSTENDİ
İBB'ye bağlı İSPER A.Ş. çatısı altında taşeron çalıştırılan enerji işçileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde taleplerini dile getirmek istedi. "İnsanca yaşamak, güvenceli çalışmak istiyoruz" pankartıyla İBB önünde açıklama yapmak isteyen enerji işçileri polis tarafından engellenmeye çalışıldı .
ENERJİ İŞÇİLERİ GERİ ADIM ATMADI
Polis, İBB önüne açıklama yapamayacaklarını öne sürerken enerji işçilerini Saraçhane parkına yönlendirmeye çalıştı. "Geçinemiyoruz" diyerek tepki gösteren enerji işçilerinin kararlılığı karşısında polis geri adım atmak zorunda kaldı. Enerji-Sen üyesi enerji işçilerine İşçi Emekçi Birliği (İEB), DİSK'e bağlı sendikalar ve temsilcileri, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı.
'HER GÜN ÖLÜMLE BURUN BURUNA ÇALIŞTIRILAN ENERJİ İŞÇİLERİYİZ'
"Sefalete mahkum olmayacağız" "Güvenceli çalışmak istiyoruz" sloganlarının sık sık atıldığı eylemin metnini enerji işçisi Olgay Sarı okudu. Kentleri var eden işini en doğru ve en dürüst biçimde yapan ama bir her gün güvencesiz çalıştırılan enerji işçilerinin, işçi düşmanı patron dostu sendikaların yaptığı sözleşmelerle sefalete mahkum edildiğini, bu yüzden emeğinin karşılığını alamadıklarının altını çizen Sarı, "Açlık ve yoksulluk sınırları altında ücretlere çalışan, her gün baskı ve mobbingle mücadele eden hakkını arayan enerji işçileriyiz" dedi.
'FAZLASINI DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
696 KHK ile kadro verilen ama kadroya alınmayan İBB'nin taşeron şirketi İSPER çatısı altında güvencesiz ve taşeron koşullarda çalıştırılan İSKİ ve İGDAŞ işçileri olduklarını dile getiren Sarı, "Her gün eksik personelle sahada çalıştırılıyor, Ortak Sayaç Okuma projesi denilen uygulama yüzünden ağır iş yükünün altında eziliyor, sakatlanıyoruz. Verilen işleri bitiremediğimizde koordinatörler, şefler tarafından aba altından sopa gösterilerek baskı ve mobbinge maruz kalıyoruz. Adımıza tutanaklar tutulup, disiplin kuruluna sevk ediliyoruz. Bunun yanı sıra, sarı sendikanın işverenle yapmış olduğu sözde Toplu İş Sözleşmesi'yle sefalet ücretine mahkum ediliyoruz. Bizler, işimizi en iyi şekilde yaparken emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Hayatlarımızı ömür boyu etkileyen sakatlanmalar yaşamak istemiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmasını istiyoruz. Bizler fazlasını değil, hakkımız olanı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'SEFALETE MAHKUM EDİLEN İSTANBUL ENERJİ A.Ş İŞÇİLEYİZ'
Patron sendikasının yaptığı sözleşmeler ile sefalete mahkum edildiklerini kaydeden Sarı, "İBB'nin tüm iştirak şirketlerine yapılan yüzde 10'luk sözde iyileştirme zammı bile ücretlerimize yansıtılmadı. Yanmaz diye verilen kıyafetler en ufak bir ark patlamasında bile alev aldı. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadan ve eksik personelle çalıştırılıyoruz. Yönetim, 'az kişi ile çok iş yaptırma' mantığıyla bizleri çalıştırıyor. Bunun yanında iş tanımlarımızda olmayan işlerde biz enerji işçilerine yaptırılıyor" dedi.
'HER İHALE DÖNEMİNDE İŞTEN ATILMA KORKUSU YAŞIYORUZ'
Üç yılda bir ihaleler yapıldığını ve ihalede işten atılma korkusu yaşadıklarını aktaran Sarı, İBB'nin Aydınlatma Genel Müdürlüğünde, gerçek kadrolu işçiler olarak güvenceli koşullarda çalışmayı istediklerini belirtti. Sarı, "Bizler, uzun zamandır birçok projeye emek vermiş, canla başla çalışmış ama emeğinin karşılığını alamamış, yıllardır meslek kodları SGK'ya su arıza çalışanı olarak bildirilen ama aslında İSKİ bünyesinde çalışan mühendis ve şehir plancılarız. Bunun mağduriyetini yıllardır yaşıyoruz. Aynı oda içinde bizlerin yetiştirdiği memur arkadaşlarımızdan daha düşük ücretlere çalıştırılıyoruz. Yöneticilerimizin 'şükredin ki, sizi mühendis olarak çalıştırıyoruz' söylemleriyle aşağılanıyoruz. Mühendis ve şehir plancıları olarak emeğimizin karşılığını ve yapılan bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz. Akranlarımızla aynı işi yapıyorken aynı ücreti alamıyoruz. Bu yüzden eşit işe eşit ücret istiyoruz" ifadelerini kullandı.
'HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Sarı, şöyle devam etti: "İstanbul'da dört kişilik bir ailenin aylık yaşam maliyeti 38.828 lira olarak açıklandı. Bu açıklama Ağustos ayının başında, İBB'ye bağlı olan İstanbul Planlama Ajansı tarafından yapıldı. Bu açıklama ve sözde işçi sendikalarının yapmış olduğu sözleşmeler, biz işçilerin sefalete mahkum edildiğinin göstergesidir. Bununla birlikte çalışma alanlarımızda iş barışına aykırı yapılanlar, bizlerin sırtında koca bir yüktür. Düşük ücretlere, kötü çalışma koşullarına, açlığa sefalete karşı buradayız. Sözümüzü bir kere de İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünden haykırıyoruz. Buradan tüm ilgili yetkililere sesleniyoruz. Ekonomik, demokratik, sosyal bütün haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz, bizler hakkımızı alana kadar mücadele etmeye ve sözümüzü söylemeye devam edeceğiz."
Enerji-Sen üyesi enerji işçilerinin İBB önündeki açıklaması sloganlarla sona erdi.