3 Ekim 2024 Perşembe

Dersim'de kaymakam silahlarla Cemevini bastı

Düzgün Baba Cemevi Yönetimi, para cezalarına tepki göstermek için yaptığı açıklamanın ardından Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan silahlı kişilerle cemevini bastı.

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan'ın, Dersim'de bulunan Düzgün Baba Cemevi'ne idari ve mali ağır cezaları keserek faaliyetlerini engellemeye çalışmasına karşı yazılı açıklama yapan cemevini silahlarla basarak tehdit etti.

Kaymakam Tutkan, cemevi yönetimi tarafından para cezalarına tepki gösteren açıklama yapılmasının ardından silahlı kişilerle cemevi önüne gelerek fotoğraf çektirdi, sosyal medya hesabından, "Devletin gücünü göstereceğim" diyerek cemevi yönetimini tehdit etti.

KAYMAKAM CEMEVİNİ SGK'YA ŞİKAYET ETTİ
Nazımiye Kaymakamı Tutkan'ın Alevi halkı için kutsal olan Xızır ayında Düzgün Baba Cemevi'ne 10 binlerce TL tutarında vergi cezası kestirdiğini ardından Tunceli SGK İl Müdürlüğüne kayıt dışı işçi çalıştırıyor ihbarında bulunduğunu belirten cemevi yönetimi, "Düzgün Baba'da cem hizmeti yürüten pir ve analarımız, zakir, on iki hizmet yürüten canlar ayrıca cemevinde temizlik yapan, çay dağıtan, lokma pişiren ve diğer hizmetleri yürüten canlara ödediğimiz lokma ve çıralık nedeniyle içlerinde 80-90 yaşındaki pir ve anaların da bulunduğu 30 kişilik isim listesini kaymakam SGK İl Müdürlüğüne 'kayıt dışı işçi çalıştırıyorlar' gerekçesiyle gönderip SGK İl Müdürlüğünden cezai işlem uygulamasını talep ediyor" diye belirtti.

TİCARETHANE GÖZÜYLE BAKIYOR
Cemevine ticarethane olarak bakan kaymakamın cemevine alınan soba ve lokma niyaz pişirmek için alınan tereyağı için de para cezaları kestirdiği kaydedilen açıklamada, daha önce de benzer yasadışı uygulamalarla karşılaştıklarını, kaymakamın para cezalarının iptal edileceği sözünü tutmadığı hatırlattı.

Dersim Barosu ile görüşme yaparak bugün itibariyle yasal işlem başlattıklarını duyuran cemevi, "Bir taraftan cemevlerine yasal statü verileceği yönünde açıklamalar yapılıyor öte yandan kaymakam bir inanç yerini ticarethane statüsünde görüp on binlerce TL idari ve vergi cezaları kesiyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Daha önce kaymakam beyin kendisine söylemiştik. Şimdi kamuoyu önünde bir kez daha Nazımiye Kaymakamına sesleniyoruz. Ey Kaymakam; istersen bir trilyon ceza ver istersen elindeki kamu gücünü kullanarak gel cemevimizin kapısına köç vur. Biz yukarı Düzgün Baba mekanına çıkar pirimizin huzurunda hizmet vermeye devam ederiz. Hiçbir güç bizi inanç yerlerimizden söküp atamaz" yanıtını verdi.

'CEMEVLERİMİZ TİCARETHANE DEĞİLDİR'
Cemevlerinin ticarethane olmadığı vurulanan açıklamada, "Cemevlerimizden, inanç yerlerimizden ellerinizi çekin" denildi.

Cemevi yönetiminin açıklamasının ardından kaymakam silahlı kişilerle cemevini basarak yöneticileri tehdit etti.