22 Eylül 2024 Pazar

Dersim'de Bartın katliamının sorumlularından hesap sorma çağrısı

Başta maden işçiler olmak üzere örgütlenmedikçe, sorumlulardan hesap sorma bilincini geliştirmedikçe, sokakta hesap sormadıkça başka Bartın katliamlarının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, sorumlular hesap verene kadar mücadele edeceklerini belirtti. 

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Amasra'da yaşanan maden katliamına ilişkin açıklama yaptı. "Dün Soma, Ermenek bugün Bartın. Kaza değil kader değil katliam" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Ergin Tekin okudu.

Maden katliamının sorumlusunun maden ocaklarını denetlemeyen, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini hiçe sayan, patronların sömürü çarkı dönsün diye yerin altını, üstünü işçilere mezar eden rejimin kendisi olduğunu belirten Tekin, "Yaşanan katliama kaza denilerek, asıl sorumlular cezasız bırakılmak istenmektedir.  O yüzden bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz; daha önce Soma'da, Ermenek'te, Zonguldak'ta, Balıkesir'de, Kozluk'ta,  Siirt'te, Şırnak'ta ve daha pek çok yerdeki maden ocaklarında meydana gelen patlama ve göçüklerde yaşanan işçi katliamlarında olduğu gibi, Bartın'da da, patronların kar hırsı uğruna yaşanan bu işçi ölümlerinin asıl sorumlusu AKP-MHP iktidarının yarattığı bu rant rejimidir! Bartın'da ölen işçiler, en başta iktidarın denetimsizlik, ihmaller, daha önce yaşanan katliamlardaki cezasızlık ve sorumluları koruma politikası yüzünden ölmüştür" dedi.

Soma'nın üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatan Tekin, katliamın faillerinin cezasızlıkla ödüllendirildiğini belirtti. Tekin, şöyle devam etti: "Başta maden işçileri olmak üzere, örgütlenmedikçe, sorumlulardan hesap sorma bilincini geliştirmedikçe, insanca yaşanabilir iş yerlerini sokaklarda talep etmedikçe, işçilerin öz örgütlenmeleri olan sendikalarda örgütlenip birlik olunmadıkça, başka bir Bartın katliamının yaşanması kaçınılmazdır. Çalışırken iş cinayetine kurban olmamak için, insana ve insan sağlığına yakışır iş yerleri için sınıf bilinciyle örgütlenmekten başka çaremiz yoktur. Dersim Emek ve Demokrasi Platformu olarak, Bartın'da hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz için bir kez daha Türkiye işçi sınıfına ve halklarımıza baş sağlığı diliyoruz. Bizler, maden ocaklarında ortaya çıkan denetimsizlik, dizginlenmeyen kar hırsı ve işçi sağlığı ile iş güvenliği hususlarındaki keyfiyet sonucunda ortaya çıkan Amasra'daki işçi katliamının sorumluları hesap verene kadar sesimizi yükseltmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz."