22 Eylül 2024 Pazar

'Dersim DEM Parti'dir, DEM Parti Dersim'dir'

Dersim'de gerçekleştirilen halk buluşmasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Şirketlere, sermayedarlara, madencilere, rantçılara hizmet eden bir partiye karşı emekçilerin, yoksulların, işçilerin adresi DEM Parti'dir. DEM parti inançların, halkların, emekçilerin partisidir. Yok sayılan kadınların ve gençlerin partisidir ve öyle olmaya da devam edecektir" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Elazığ ve Dersim'deydi. Sarıcan ve Karakoçan'daki halk buluşmalarının ardından Dersim'e geçen Bakırhan, Peri ve Türüşmek'te coşkulu bir şekilde karşılandı.

Daha sonra Dersim Seyit Rıza Meydanındaki halk buluşmasına katılan Bakırhan, 90 yıl önce Tunceli Kanunu'yla, şimdi ise Dersim ismini yok sayarak bu kentin kimliksizleştirilmeye çalışıldığını söyledi. "Ama eminim ki Seyid Rıza'nın torunları Dersim demekte inat edecek, Dersim diyecek ve burası binlerce yıl Dersim olarak kalacaktır" diyen Bakırhan, kayyumun belediye binasındaki Dersim ismini kaldırdığına işaret ederek, 1 Nisan'da o tabelanın yine Dersim olarak değiştirileceğini söyledi.

AKP iktidarının Türkiye'yi zehirlediğini ifade eden Bakırhan, "21 yıldır AKP iktidarının en fazla ötekileştirdiği kesimler Alevilerdir, Kürtlerdir, bugün Dersim meydanındadır. Biz kimseyi ötekileştirmedik diyen Erdoğan, Alevilere 'tür' diyor. Daha Aleviliğin ne olduğunu bile bilmiyor" dedi. AKP iktidarının Dersim adına, Kürt halkına, doğasına, gençlerine düşman olduğunu ifade eden Bakırhan, Dersim coğrafyasının HES ve RES'lerle doldurulduğunu söyledi.

'DERSİM'İ İNSANSIZLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'
"Yetmedi; Dersim'de sermayedarlara, kendi yandaşlarına 150 tane maden ruhsatı verdi. Zulüm, açlık, yoksulluk yetmedi, doğamızı da talan etmek ve elimizden almak istiyorlar" diyen Bakırhan, halkın inancına, doğasına, kimliğine saldırdıklarını söyledi. "38'de katlederek sürdüler, 94'lerde köylerimizi yakıp bizleri zorla sürgün ederek göçertmeye çalıştılar. Şimdi de Dersim'i insansızlaştırmak istiyorlar, Kürtsüzleştirmek istiyorlar. Dersim'de istiyorlar ki diline, kültürüne, onuruna sahip çıkan kimse kalmasın. Ama biz biliyoruz ki Dersim halkı 38'lerden günümüze asla pes etmedi; coğrafyasını, kimliğini, kentini bırakmadı" ifadelerini kullanan Bakırhan, Dersim halkının kentine, toprağına sahip çıkmaya devam edeceğinin altını çizdi.

'HALKIN OLANI HALKIN KAPISI YAPACAĞIZ'
Dersim'de onlarca halk buluşması yaptıklarını ve her yerde muazzam bir sahiplenmeyle karşılaştıklarını kaydeden Bakırhan, "31 Mart'ta Kürdistan'ın her yerinde bizim olanı, sizin olanı, Kürtlerin olanı, emekçinin ve yoksulun olanı, Alevilerin olanı geri alacağız. Söz veriyoruz; halkın olanı halkın kapısı yapacağız" dedi.

JİTEM davasında verilen istinaf kararına tepki gösteren Bakırhan, "100 yıldır Kürt'ü katletmek, öldürmek, yoksullaştırmak cezasız. Dersim'in dört bir tarafı kamera dolu ama Gülistan Doku henüz bulunamadı, akıbetini bilmiyoruz. Yargı eliyle Kürt'ü öldürmek, kaybetmek, Kürt'e zulüm etmek, köyünü yakmak, faili meçhul cinayetler işlemek cezasızdır diyorlar" dedi. Tüm bunların hesabını soracaklarını söyleyen Bakırhan, "Bizim için Dersim DEM Parti'dir, DEM Parti Dersim'dir. Biz aynı Dersim gibiyiz" ifadelerini kullandı.

'EMEKÇİLERİN, YOKSULLARIN, İŞÇİLERİN ADRESİ DEM PARTİDİR'
Bakırhan, şöyle devam etti: "Dün Hazine Bakanı AKP'yi o kadar güzel özetledi ki, bazen binlerce kelime söylüyoruz ama onların söylediği kadar yerini bulmuyor. Diyor ki, Murat Kurum gelirse şirketler kazanacak. Demek ki AKP kimin partisiymiş? Şirketlerin, sermayedarların. Bunu kendi bakanları itiraf ediyor. Şirketlere, sermayedarlara, madencilere, rantçılara hizmet eden bir partiye karşı emekçilerin, yoksulların, işçilerin adresi DEM Parti'dir. DEM parti inançların, halkların, emekçilerin partisidir. Yok sayılan kadınların ve gençlerin partisidir ve öyle olmaya da devam edecektir."

'DEMOKRATİK, HALKÇI YEREL YÖNETİMLER PRATİĞİNİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Kayyumlar tarafından kesintiye uğratılsa da 25 yıllık bir yerel yönetimler pratiğine sahip olduklarını ifade eden Bakırhan, "Bundan sonra kesintisiz bir şekilde demokratik, halkçı, toplumcu yerel yönetimler pratiğimizi arkadaşlarımızla, Dersim İttifakıyla birlikte burada hayata geçireceğiz. Arkadaşlarımız daha önce yönetime geldikleri zaman sıfır rantlı imar planı yaptılar. Ancak bizim bu sıfır rantlı imar planımızı onlar engellediler. Çünkü rant yoksa, onlar için imarın da bir anlamı yok. Çöp kamyonları aldılar parasını Dersim Belediyesi ödedi ama kamyonları vermediler. Yani alacağınız var onlardan. Gıda Bankası projesi kurduk, yıktılar. Yaşam merkezini yaptık onlar yıktı. Biz yaptıkça onlar yıktı. Biz gerçekten alternatif belediyecilik hizmeti sunuyorduk. AKP- MHP yıkım ittifakıdır, yıkım iktidarıdır. İnşallah o yıkımı onaracak olan DEM Parti'dir, Dersim İttifakıdır, emekçiler ve yoksullardır" dedi.

Dersim'in deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Bakırhan, hükümetin bu konuda herhangi bir önlem almadığını vurguladı. Munzur Dağında 150'den fazla maden sahası açıldığına dikkat çeken Bakırhan, "Emin olun; biz geldiğimiz zaman o ruhsatlar nasıl iptal edilecekse, nasıl yok sayılacaksa arkadaşlarımızla birlikte elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız. Resmen Dersim'de İliç'teki gibi bir katliama davetiye çıkarıyorlar" dedi.

'DERSİM İTTİFAKI TALANA KARŞI BİR İTTİFAKTIR'
Dersim İttifakına ilişkin tartışmalara dikkat çeken Bakırhan, "Dersim İttifakı sadece bir seçim ittifakı değildir; Dersim İttifakı talana karşı bir ittifaktır, Dersim'in devrimci kimliğinin ittifakıdır, Dersim'in tarihsel geçmişinin ittifakıdır. Eminim ki bu ittifak Dersim'de gerekli olan hizmeti, gerekli olan çabayı ortaya koyarak Dersim'i ittifaklar konusunda Türkiye'de önemli bir model haline getirecektir" ifadelerini kullandı.

"Dersim'de belediyenin söylediği her şeyin, yüklendiği her sorumluluğun bir karşılığı vardır. Biz bunu bilerek bu sorumluluğun altına girdik. Söylediğimiz her söz, yaptığımız her pratik Dersim'e, sizlere, Dersim'de yaşayan her kesime layık olacaktır" diyen Bakırhan, 1 Nisan itibariyle Dersim'de yine çok dilli, çok inançlı belediyeciliği başlatacaklarını söyledi.

'KAÇAK SEÇMEN TAŞIYANLARA KARŞI BİRLİK OLALIM'
Kaçak seçmen hilesine işaret eden Bakırhan, "Dersim halkının iradesini gasp edecekler. Nasıl ki biz sizlere söz verdiysek, sizler de bu hilekarlara, bu kaçak seçmen taşıyanlara karşı birlik olmak, birlikte olmak, hak seçmen taşımak gibi bir sorumlulukla karşı karşıyasınız. Lütfen Dersimli olup Dersim'de oy kullanması gereken ama yurt dışında olan, ama metropolde olan bütün arkadaşlarımızı bugünden itibaren arayın, çağırın" dedi.

'SİZE VE TALEPLERİNİZE LAYIK OLACAĞIZ'
Bakırhan, şöyle devam etti: "Mührü DEM Parti'nin altına basacağız; meyvesini Dersim'in emekçileri, yoksulları, Aleviler, Kürtler, burada yaşayan herkes yiyecek. Hepinize bu coşkulu karşılamanızdan, pırıl pırıl duruşunuzdan dolayı teşekkürlerimi iletiyorum. Emin olun ki fabrikalarda, sokaklarda, parlamentoda, yaşamın neresinde olursa olsun size ve taleplerinize layık olacak bir pratik ortaya koyacağız. Şimdi sizlere çok değerli ve pırıl pırıl tanıdığınız iki arkadaşınızı, Birsen Orhan ve Cevdet Konak arkadaşlarımızı emanet ediyorum."