20 Eylül 2024 Cuma

Dersim Dağ: Şengal'in statüsü tanınmalı

Êzidîleri yönelik 3 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenlerin anıldığı Şengal'de bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Şengal'in statüsünün tanınmasını ve 3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü olarak kabul edilmesini istedi.
Şengal'e 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD çetelerinin saldırısının 4. yılında katliamda yaşamını yitiren Êzidîleri anılıyor. Êzidîler ile dayanışmak için Şengal'e gelen HDP milletvekillerinden Dersim Dağ, Şengal izlenimlerini ve Êzidî halkının taleplerini ETHA'ya değerlendirdi.
 
Türkiye halkları olarak katliam sürecinde Şengal halkına kucak açtıklarını belirten Dağ, "Êzidî halkına 3 Ağustos 2014 tarihinde 73. kez bir katliam yaşatıldı. Bizde Türkiye'de o dönemde onlara kucağımızı açtık. 2014 yılında desteklerimizi sunduk. Bugün katliamın dördüncü yılında Türkiye halkları ve HDP adına buraya gelerek Êzidîler ile dayanışma duygularımızı paylaşmak istedik. 2014 yılında onlarla birlikte mücadele verdik, onlarla birlikte bu katliama karşı durduk. Dördüncü yılında katliamı lanetliyoruz" diye belirtti.
 
Katliamın izlerinin hala bu topraklarda görüldüğünü ifade eden Dağ, "Şengal'in sokaklarında, köylerinde bu katliamın izleri var. Dün IŞİD'in elinde kaldıktan sonra özgürleşen aileler ile bir araya geldik. Halen çocukları, yakınları IŞİD'in elinde olanlar ile bir araya geldik. Bir kez daha nasıl vahşice bir katliam gerçekleştirilmek istendiğini burada yaşananların dilinden dinleme şansımız oldu. Aileleri ile acılarını paylaştık" diye konuştu.
 
Resmi rakamlara göre 3 binin üzerinde kadının IŞİD tarafından kaçırıldığını hatırlatan Dağ, "3 Ağustos 2014 yılında binlerce kadın katledildi, esir alındı, köle pazarlarında satıldı" diye kaydetti. Şengal halkının yaşadığı acıya karşı verdiği mücadeleye dikkat çeken Dağ, "Bizde HDP'li kadınlar olarak onların mücadelesine destek veriyoruz. Bugün 3 Ağustos'un resmi olarak bir gün olması gerekiyor. Sadece 'kınıyoruz' sözleriyle değil tüm Avrupa'da ve dünyada resmi olarak bir katliam günü olması gerekiyor" diye kaydetti.
 
HDP olarak 3 Ağustos'un resmi katliam günü olması iin çeşitli adımlar atacaklarını dile getiren Dersim Dağ, "3 Ağustos'un Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü ilan edilmesi için HDP olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yine Şengal'in resmi statüsünün kabul edilmesi için mücadeleler devam ediyor. Bizde Şengal halkının bu mücadelesini HDP olarak sürdüreceğiz" dedi.
 
Dünya halklarına çağrıda bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, şunları söyledi: "Burada bir katliam yaşandı, Êzidî halkı yok edilmek istendi. Halen yüzlerce Êzidî kadın IŞİD çetelerinin elinde bu kadınlar halen köle pazarlarında satılmakta her şeyden önce dünya halkları Êzidî halkının mücadelesine destek olmalılar. 3 Ağustos'un resmi olarak bir katliam olarak tanıdıklarını belirtmelerini istiyoruz. IŞİD'in elinde şu anda tutulan Êzidî kadınlarının Şengal'e dönmeleri için uluslararası ve dünya çapında kamuoyu oluşturmalarının çağrısını yapıyorum. Her şeyden önce 3 Ağustos Kadın Kırımı ve Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü olarak kabul edilmeli. Şengal'in statüsü kabul edilmelidir" dedi.