4 Ekim 2024 Cuma

'Derneklere kayyum atamanın önünü açan yasa veto edilsin'

685 demokratik kitle örgütü, Ankara'da yaptığı basın açıklamasında "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi"nin veto edilmesini istedi.

685 demokratik kitle örgütü, "Sivil toplum susturulamaz" şiarıyla Güvenpark'ta basın açıklaması yaptı.

"Sivil toplum susmayacak" pankartının açıldığı eyleme HDP Milletvekilleri Mehmet Tiryaki, Ömer Faruk Gergerlioğlu da destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatih Kanat, "Geçtiğimiz hafta TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen, 6 kanunda değişiklik öngören 43 maddelik 'Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi', maalesef TBMM Genel Kurulu'nda 25 Aralık Cuma ve 26 Aralık Cumartesi günleri görüşülerek onaylandı. Hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadan hazırlanan yasa teklifine ilişkin Türkiye'nin her yerinden çok çeşitli alanlarda çalışan 520 sivil toplum örgütünün talebi, tekliften dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesiydi" dedi.

Muhalif partilerin eleştirilerine rağmen yasa Meclis'ten geçtiğini ifade eden Kanat, "Onay ve itiraz süreci devam etse de, bu teklifin aynen yasalaşması, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk-gençlik hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümü tek imza ile kapatılma riskiyle karşılaşacak, bu konuda açılacak idari davalar yıllarca süreceği için pratikte 'hızlı kapatma' prosedürü yaratılmış olacaktır" diye kaydetti.

685 demokratik kitle örgütünün ortak talebinin yasanın veto edilmesi olduğunu vurgulayan Kanat, "İtiraz ettiğimiz hususların dikkate alınarak yasanın yeniden görüşülerek düzenlenmesi biçimine dönüşmüştür. TBMM Genel Kurulunca onaylanmış yasanın veto edilerek yeniden görüşülmesini, dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerinin geri çekilmesini 685 sivil toplum örgütü olarak yineliyoruz" dedi.