20 Eylül 2024 Cuma

Depremzede kadınların sorunlarına dikkat çektiler

Maraş merkezli depremlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen bölgedeki kadınların sorunlarının devam ettiğini belirten İzmir Kadın Platformu, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, taleplerini sıraladı.

İzmir Kadın Platformu, 6 Şubat'ta Maraş merkezli yaşanan depremlerin ardından 8 ay geçmesine rağmen bölgede kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Hayatı yeniden kuruyoruz", "Çadır tüccarı, rantçı Kızılay hesap verecek" ve "Sesini duyuyor mücadeleyi büyütüyoruz" dövizleri taşınan açıklamada platform adına Büşra Yeşilbaş söz aldı.

8 ay önce devletin deprem bölgesinde olmadığını söyleyen Yeşilbaş, "Bugün ise devlet depremden etkilenenlerin kapısını 'kaçak elektrik kullanıyorsunuz' diyerek çalıyor, çadırların önüne sayaç bağlıyor. Depremin yaralarını sarmaya çalışanlara borçlar için ihtarlar gönderiliyor. 8 aydır, halkın kendi dayanışması ile en temel ihtiyaçlar karşılanıyor" dedi.

Barınma, beslenme, eğitim, sağlık, ulaşım gibi en temel hizmetlere hala erişim sağlanamadığının altnı çizen Yeşilbaş, "Deprem bölgesinden yükselen sesi duymayan devlet, 'hayat normale dönüyor' açıklamaları yaparak hastane açtıklarını söylerken hastaneyi her yağmurda su basıyor. Deprem bölgesinden yükselen 'yaşamak istiyoruz' çığlığı 'insanca yaşamak istiyoruz' çığlığına dönüştü. Depremin ardından gözünü kapatan devlet; şimdi de kulağını tıkıyor" dedi. 

Yeşilbaş, deprem bölgesindeki kadınların taleplerini ise şu şekilde sıraladı:  

🔹"Kadınların kendini güvende hissedecekleri, öz bakımlarını yapabilecekleri, yaşam alanlarında söz sahibi olabilecekleri nitelikli ve sağlıklı barınma alanları.
🔹Deprem bölgelerinde kadın hastalıkları ve doğum hizmetlerinin ücretsiz ve nitelikli verileceği sağlık kuruluşları bir an önce işlevli hale getirilmeli.
🔹İstenmeyen gebeliklerin ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi, kadınlarda hijyen sorunu ile sık sık görülen vajinal enfeksiyonların tedavisi için gerekli olanlar temin edilmeli, tüm kadın ve LGBTİ+’ların parasız olarak kolay erişimi sağlanmalı.
🔹Bakım emeğini yükü altında kalan kadınlar için parasız ve nitelikli kreş, yaşlı bakım evleri açılmalı.
🔹Depremden etkilenenlerin borçları silinmeli.
🔹Deprem bölgesinde parasız elektrik, su, doğalgaz, internet sağlanmalı."

Bu sabah gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik'in de mücadele arkadaşları olduğunu belirten kadınlar,  "Berna Çelik serbest bırakılsın" sloganları attı.

Eylemde, "Deprem değil bu bir katliam", "Yaşasın kadın dayanışmamız" sloganları atıldı.