21 Eylül 2024 Cumartesi

Depremde Suriye'de 3281 kişi yaşamını yitirdi

Suriye'de Özerk Yönetim ve Şam hükümetinin kontrolü altındaki bölgeler ile Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 281'e ulaştı.

Maraş merkezli iki büyük depremin yarattığı yıkım ve can kayıplarındaki tablo her geçen saat ağırlaşıyor.

ŞAM HÜKÜMETİ BÖLGELERİNDE DURUM
Şam hükümeti Sağlık Bakanı Dr. Hesen Mihemmed El Habaş, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının bin 262'ye, yaralıların sayısının ise 2 bin 285'e ulaştığını duyurdu.

Depremden en çok etkilenen Halep'te kurtarma ve moloz kaldırma çalışmaları devam ederken, El Maşarika mahallesinde çöken binada çalışma yapan kurtarma ekipleri enkaz altından 8 cenaze çıkardı.

Halep Valiliği Meclisi İcra Dairesi Başkan Yardımcısı Dr. Kumait Asi El Şeyh, yıkılan 50 binada arama çalışmalarının sona erdiğini, kalan 4 binada ise çalışma ve araştırmaların sürdüğünü söyledi.

Halep'e bağlı El Maysar mahallesinde depremde hasar gören iki bina yıkılarak kaldırılırken, El Salihin mahallesindeki iki binanın daha yıkılması için çalışmalar sürüyor.

Suriye Eğitim Bakanlığı da depremde yaklaşık 248 okulun hasar gördüğünü duyurdu. Eğitim Bakanı Darem Tabbaa, Halep, Lazkiye, Tartus ve Hama şehirlerinin eğitim müdürleri ile yaptığı toplantıda, Halep'te 71, Lazkiye'de 50, Hama'da 27, Tartus'da 99 ve İdlib kırsalında bir okulun deprem nedeniyle hasar gördüğünü açıkladı.

Lazkiye'ye bağlı Ceble'de ise 283 kişi yaşamını yitirdi, 173 kişi yaralandı. Enkaz kaldırma ve hayatta kalanları arama çalışmaları da devam ediyor.

Ceble Kent Konseyi Başkanı Ahmed Kandil hasar gören ve derhal yıkılması gereken 10 bina olduğunu belirtirken, deprem sonucu yıkılan bina sayısının 19 olduğu bilgisini verdi.

KUZEY VE DOĞU SURİYE'DE DEPREMİN ETKİLERİ
Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Kurulu'nun verdiği bilgiye göre Özerk Yönetim bölgelerinde toplam 6 kişi yaşamını yitirdi. 57 kişi ise yaralandı.

TÜRK DEVLETİ VE ÇETELERİN İŞGALİ ALTINDA BÖLGELER
Türk devleti ve bağlı çeteleri işgali altındaki kentlerde bin 730 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 850 kişi yaralandı. Bölgede halen yüzlerce insanın enkaz altında olduğu ve bu nedenle yaşamını yitirenlerin sayısının artabileceği belirtiliyor.