21 Eylül 2024 Cumartesi

Depremde katledilenler Basel'de anıldı

Depremlerde katledilenler için İsviçre'de anma düzenlendi, lokma pay edildi. On binlerin hükümetin politikaları sonucu kateldildiğinin altı çizilen anmada, bölgede Alevisizleştirilme politikası yürütüldüğüne dikkat çekildi ve mücadele edileceği de eklendi.

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde iktidarın politakaları sonucu katledilen on binler İsviçre'nin Basel şehrinde anıldı. Basel ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi'nde (BAKM) Pir Mustafa Mısırlı ve Zakir Ali Matur tarafından yönetilen anma erkanına İsviçre Sosyalist Parti Milletvekili Mustafa Atıcı ve bölge halklarından yakınlarını yitiren çok sayıda kişi katıldı.

ATEŞ: ALEVİLERE YÖNELİK BİR OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR
Deprem sonrası politikaları, hukuksuzluğu unutturmak ve yaşamını yitirenlerin anılarını hatırlamak adına saygı duruşuyla başlayan anmada ilk sözü alan  BAKM yöneticisi İsmail Ateş deprem bölgesinde ilk günden bu yana bilinçli bir şekilde Alevisizleştirme politikalarının yürürlüğe konduğunu söyledi. Ateş, "Bölgede bir operasyon yürütülüyor. Bilinçli olarak bölge halklarını oradan uzaklaştırma gibi mevcut iktidarın böyle bir görevi var. İlk günden bu yana yardımların hala ulaşmadığı bölgeler ve köyler var, yardımlar gitmiyor ya da giden yardımlar mevcut iktidar tarafından engelleniyor. Biz bu politikalar karşısında yine çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hatayların Hatay'dan bölge halklarının Adıyaman, Elbistan, Pazarcık Maraş, Kilis, Diyarbakır, Urfa, Osmaniyeden uzaklaştırılarak başkalarının yerleştirlmesine  asla izin vermeyeceğiz. Buralar bizim kendi topraklarımız yitirilen her can bizim kendi canımızdır" diye konuştu.

ERDOĞAN: YARDIM AMAÇLI BÖLGEYE GİDİLDİ
Ardından söz alan Seyit Erdoğan'da Alevi kurumları olarak oluşturulan kriz masalarıyla bölgeye yapılan yardımlara değindi. Erdoğan oluşturulan kriz komitelerinden insanların gerek İsviçre gerek Avrupa'nın farklı ülkelerinde bölgeye yardım amaçlı gittiklerini söyledi.

ATICI: AYRIMSIZ YERİNE ULAŞMASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Anmaya katılan Sosyalist Parti (SP) İsviçre Federal Parlemento Milletvekili Mustafa Atıcı'da, "Bölgenin bir insanı olarak yaşanan ağır ve yıkıcı deprem bizlere örgütlü hareket etmenin önemini bir kez daha gösterdi" dedi. İsviçre devleti boyutuyla yapılan ve yapılacak olan yardımları aktararak sözlerini sürdüren Atıcı savaş ve afet gibi acil durumlarda bölgelere yapılacak olan yardımların bekirlendiği Lugano Antlaşması'nı hatırlattı ve "Önümüzdeki Perşembe günü Türkiye'ye depremden sonra nasıl yardım yapılabileceği gündemiyle Birleşmiş Milletler'de (BM) bir koordinasyon toplantısı yapılacak. BM'nin hazırlamış olduğu rakam 101 milyar dolar. Hangi ülkenin ve dünya bankasının ne kadar yardımda bulunacağının tarşılacağı bu toplantıda  Lugano Antlaşması'nın gerekiliğinin yerine getirilmediğinin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı. İsviçre Federal Parlementosu'na bir önerge verdiğini söyleyen Atıcı, "Doğal afetlerde ve savaş durumlarında yardımların içeriğininin nasıl şekilleneceği ve nasıl dağıtılacağı ilişkin Lugano Antlaşması'nın var olan kesin yükümlülükleri söz konusu. Lugano Antlaşması din, dil, ırk  ayrımı olmadan bu yardımların yerine ulaştırılmasını öngörüyor. Bizler gidecek olan yardımların belirlenmesi ve yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığının takipçisi olacağız" dedi.

Atıcı'nın konuşmasının ardından Pir Mustafa Mısırlı ve Zakir Ali Matur tarafından Gulbang verildi. Anma lokmaların pay edilmesiyle sonlandırıldı.