21 Eylül 2024 Cumartesi

Deprem Şexmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde okullarda hasarlar oluşturdu

Türkiye ve Kuzey Kuzey Kürdistan'da büyük yıkıma neden olan deprem Suriye'nin rejim denetiminde olan bölgelerin yanısıra işgal altındaki bölgelerde de binlerce can kaybına ve büyük yıkıma neden oldu. Depremin 5. gününde oluşan hasarlar netleşmeye başladı.

Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Halep'in Şexmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde Demokratik Toplum Eğitim Komisyonu'nun (KPC-D) yaptığı saha çalışmasında okullardaki hasarlar tespit edildi. Yapılan çalışmayla deprem sonucunda iki mahallede 13 okul ve eğitim binasının hasar gördüğü belirlendi.

SURİYE REJİMİNİN ŞEHBA HALKINA AMBARGOSU SÜRÜYOR
Öte yandan Şexmeqsûd ve Eşrefiyê mahallerinde yaşanan yıkım nedeniyle, halk Şehba Kantonuna geçti.

Suriye rejiminin Şehba Kantonuna uyguladığı ekonomik, siyasi ambargo nedeniyle deprem mağdurlarına ulaştırılmak istenen insani yardımlar ve yakıtın bölgeye geçişi engelleniyor.

Esad rejiminin uzun süredir bölge halkına uyguladığı ambargo; deprem koşullarında ilaç, gıda, yakıt sıkıntılarını daha fazla arttırmış durumda.

Şehba halkı Şexmeqsûd ve Eşrefiyê mahallerinden gelen deprem mağdurlarıyla dayanışmayı büyüterek depremin etkilerini azaltmaya çabalıyor.

ÖZERK YÖNETİMİN YARDIMLARI ENGELLENİYOR
Öte yandan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminin depremzedelerle dayanışma amaçlı ulaştırmak istediği 30 yakıt TIR'ı ve insani yardım malzemeleri faşist AKP/MHP ve Suriye rejimince sınırdan geçişine izin verilmiyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Akaryakıt Komitesi Eşbaşkanı Sadiq Mihemed El Xelef, akaryakıt ve gıda bulunan tankerlerin Şam hükümetinin kontrolündeki deprem bölgelerine girmek için beklediğini söyledi.

Deprem bölgelerinde yaraları sarmak istediklerini belirten Xelef, yardımların sınırda bekletildiğini kaydetti.