19 Eylül 2024 Perşembe

'Denizlere sözümüzdür, faşizm yenilecek biz kazanacağız'

Gençlik örgütleri 6 Mayıs 1972'de idam edilen Türkiye devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı Dolmabahçe'de andı.
Türkiye devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin yıl dönümü dolayısıyla Dolmabahçe'de anıldı.
 
Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan gençler, Dolmabahçe'ye yürüdü. "1968-2018 bitmedi sürüyor o kavga" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo'yu unutmayın", "Deniz, Yusuf, Hüseyin yaşıyor", "Emperyalimz düşman halklar kardeştir", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimz", "Direne direne kazanacağız", "Deniz Gezmiş ölümsüzdür", "Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak" sloganları atıldı.
 
Dolmabahçe'de yapılan saygı duruşunun ardından Cansu Eski basın açıklamasını okudu. Eski, "68 kuşağının bizlere bırakmış olduğu kapitalizme ve emperyalizme karşı mücadele mirasından aldığımız güçle direniyoruz ve bu bilinç ile Deniz'in, Hüsyin'in ve Yusuf'un kavgasını sürdürüyoruz" dedi.
 
Devrim ve sosyalizm bayrağının yukarıya taşıma gayreti içerisinde olduğu sırada Deniz'in Gemerek'te, Yusuf'un Şarkışla'da ve Hüseyin'in Kayseri'de yakalandığını hatırlatan Eski, başka bir dünya yaratmak için yola çıktıklarını ifade etti. Eski, daha sonra 12 Mart rejimin mahkemeleri tarafından idam edildiklerini belirtti.
 
"Bizler yalınayak idama giden Hüseyin İnan'ın, korkusuz Yusuf Aslan'ın ve son sözü 'Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' olan Deniz Gezmiş'in yoladaşlarıyız" diyen Eski, "Tek adam rejimin zülmü ve baskısı varsa bizlerin de 68'lerden direniş ruhu var. 6. Filo'nun denize döküldüğü yerden bir daha sensleniyoruz: Ezilenlere ve Denizlere sözümüzdür, faşizm yenilecek biz kazanacağız" diye konuştu.
 
Yapılan açıklamanın ardından söylenen Enternasyonal Marşı ile anma sona erdi.