4 Ekim 2024 Cuma

Deniz Poyraz'ın da yargılandığı 25 kişi beraat etti

Evine yapılan baskın sırasında polis tarafından katledilen Dilan Kortak'ın cenazesine katıldıkları için yargılanan, aralarında katledilen Deniz Poyraz'ın da bulunduğu 25 kişi beraat etti.

İstanbul'da 2015 yılında gerçekleşen ev baskını sırasında polisler tarafından katledilen Dilan Kortak'ın cenazesine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına yapılan saldırıda Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz, Dilan Kortak'ın babası İbrahim Kortak'ın da aralarında bulunduğu 25 kişi hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Bayraklı'da bulunan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan Yunus Aydemir, İbrahim Kortak, Makbule Akgül ve avukatlar hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mütalaasını açıklayan savcılık, 25 kişinin "Örgüt üyeliği", "Örgüt propagandası" ve "Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet" suçlamasıyla cezalandırılmalarını istedi.

Esas hakkında savunma veren avukatlar HDP çalışanı olan Dilan Kortak'ın polis tarafından evinde infaz edildiğini söyledi. Dilan'ın söz konusu davayla illegalize edilmek istendiğini belirten avukatlar, Anayasa Mahkemesi'nin,  Dilan'ın katledilmesi hakkında verdiği ‘yaşam hakkı ihlali' kararını hatırlattı.

Cenazeye katılan insanların kolluk güçleri tarafından tahrik edildiği yönünde savunma yapan avukatlar, yargılamanın başından beri cenazeye katılan insanları savunmak zorunda kaldıklarını söyledi. Olayla ilgili suç unsuru bulunmadığını söyleyen avukatlar, tüm müvekkilleri için beraat talep etti.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Deniz Poyraz'ın ölümü nedeniyle hakkında açılan davasının düşürülmesine, Mukadder Gül'e “örgüt propagandası" suçundan 10 ay hapis cezasının para cezasına çevrilmesine ve diğer yargılananlar yönünden ise ayrı ayrı beraat karar verdi.