22 Eylül 2024 Pazar

Demiryolu grevine destek veren İşçi Partili Sam Tarry görevden alındı

Birleşik Krallık'ta demiryolu işçilerinin grevine destek veren İşçi Partili ulaştırmadan sorumlu vekillerden Sam Tarry, greve desteğe gideceğini haber vermemesi gerekçesiyle yönetici görevlerinden alındı. Tarry'nin alınmasına çok sayıda sendika ve İşçi Partili vekil tepki gösterirken, Tarry mücadele ederek İşçi Partisi'ni geri kazanmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin (Labour Party), ulaştırmadan sorumlu milletvekillerinden Sam Tarry, grevdeki demiryolu işçilerinin eylemlerine katıldığı ve medyaya verdiği demeçlerde İşçi Partisi'nin enflasyonla doğru orantıda maaş artışı yapılamayacağı söylemlerini eleştirmesi üzerine parlamentodaki gölge ulaştırma bakanı görevinden alındı. Tarry'nin grevlere katılımının parti yönetimine haber verilmemesi gerekçesiyle görevden alındığını belirten İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Sör Keir Starmer ve parti yönetimi, kamuoyu tarafından yoğun tepkiyle karşılaştı.

Tarry'nin görevden alınması sonrası peşi sıra açıklamalar yayınlayan çok sayıda sendika da, İşçi Partisi yönetiminin tutumuna tepki gösterdi. Öte yandan Keir Starmer, bir siyasi partinin kolektif sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini söyleyerek kararı savundu. Önceki günlerde Starmer'ın parti kadrolarına demiryolu grevlerinden uzak durması çağrısı yaptığı öğrenilmiş, Tarry çağrıya kulak asmayarak gittiği Londra'daki grev alanında işçilerin yanında olma çağrısı yapmıştı.

TARRY: PARTİMİZİ GERİ KAZANMALIYIZ
Sam Tarry, görevden alınması sonrası yaptığı açıklamada, grevdeki demiryolu işçilerini savunmaya ve İşçi Partisi'nin saflarında yer almaya devam edeceğini söyledi. Görevden alınması sonrası Londra'da grevi sürdüren ulaşım işçilerini ziyaret eden Tarry, İşçi Partisi'nin işçilerin haklarını savunmak konusunda net bir duruş sergilemesi gerektiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti: "Eğer ben basına verdiğim demeçler ve bir greve destek verdiğim gerekçesiyle görevimden alınıyorsam, halkın İşçi Partisi'nin ne için olduğuna dair düşünmesi gerekir. İçinde bulunduğumuz dönemde pek çok şey değişiyor ve bizler mücadele ederek partimizi geri kazanmalıyız."

SENDİKALAR: SAM TARRY'NİN YANINDAYIZ
Ulaşım ve Seyahat İşçileri Sendikası (TSSA) Genel Sekreteri Manuel Cortes, "İşçi Partisi ne gibi bahaneler sunarsa sunsun, Sam Tarry sınıfıyla dayanışma gösterdiği için görevinden alınmıştır ve onun yanındayız. Eğer Keir Starmer hareketimizin de üzerine inşa edildiği sınıf dayanışması konseptini anlayamıyorsa, partimizi yönetmeye de layık değildir" ifadelerini kullandı.

İşçi Partili çok sayıda milletvekili de, Starmer'ın kararını eleştirdi. Milletvekili Grahame Morris, "Ulaştırmadan sorumlu bir muhalefet milletvekili grevdeki işçilerin yanında da değil de başka nerede olacaktı" diyerek Starmer'dan hesap sordu.