25 Kasım 2024 Pazartesi

Demiryollarında taşeronlaşma iş cinayetlerine neden oluyor

Demiryollarının taşeronlaşmasıyla birlikte işçilerin yeterli ve zorunlu bilgi-beceri, eğitim sahibi olmaması iş cinayetlerini artarak sürdürüyor. Sefalet ücretlerine ve ağır çalışma koşullarına da mahkum edilen işçiler güvencesiz çalıştırılıyor. Söğütlüçeşme İstasyonunda trenin ön camını temizlemeye çalışan işçi yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı. İşçinin yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğünü kaydeden BTS, yüksek gerilimin olduğu hatta temizlik yapılmasının mevzuata aykırı olduğunun altını çizdi.

TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş'de taşeron şirketler işçilere gerekli ve zorunlu eğitimi vermedikleri için iş kazaları ve iş cinayetleri her geçen gün sürüyor. İstanbul Söğütlüçeşme İstasyonunda sefere hazırlanan yüksek hızlı trenin ön camını uzun saplı fırça ile temizlemeye çalışan işçi, yüksek gerilime kapılarak ağır yaralandı.

'YETERLİ BİLGİ-BECERİ, EĞİTİM SAHİBİ OLMADAN ÇALIŞTIRILIYORLAR'
Yaşanan iş kazasına ilişkin açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), "Demiryollarında taşeronlaşmanın, kuralsızlığın bedeli ağır oldu" başlıklı açıklama yaptı. TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin kendi personelleri tarafından verilen ve içerisinde kurumunu asli hizmetlerinin de yer aldığı işlerin uzunca süredir hizmet alımı yöntemiyle yapıldığına dikkat çekti. Hizmetlerin başında gelen temizlik işlerinin taşeron şirketler eliyle yürütüldüğü, çalışanların sefalet ücretine, güvencesiz işe mahkum edildiği kaydedilen açıklamada, yeterli bilgi-beceri, eğitim sahibi olmadan işçilerin çalıştırıldığı da dile getirildi.

'İŞÇİNİN YOĞUN BAKIMDA ENTÜBE OLARAK TEDAVİSİ SÜRMEKTEDİR'
Bu yetersizlik sonucunda iş cinayetlerinin yaşandığının altını çizen BTS, şöyle devam etti: "23 Mayıs 2023 tarihinde öğlen saatlerinde Söğütlüçeşme İstasyonu'nda sefere hazırlanan yüksek hızlı tren setinin makinist kabini ön pencere camının uzun saplı fırça ile temizliğini yapan RCS adlı temizlik firması çalışanı, yüksek gerilime kapılması sonucunda ağır yaralanmış; hastanede yoğun bakımda entübe olarak tedavisi sürmektedir."

'KATENER HATTINDA TEMİZLİK MEVZUATA AYKIRIDIR'
Trenlerin temizliğinin elektrik olmayan tamir-bakım hatlarında yapıldığını, kazada yaşandığı gibi katener hattı altındaki bu hatta temizlik yapılmasının mevzuata aykırı olduğu belirtilirken, "Trenlerin bakım ve ikmallerinin yapılacağı yüksek gerilimden izole edilmiş yollar olması gerekir. Geçmişte otomatik yıkama ünitelerinde temizleme işlemi yapılırken günümüzde vagon temizliğinin taşeron firmalara devredilerek bir kova ve fırça ile temizlik yapılmaya çalışılıyor" denildi.